Preminuo Petar Kralj

Vukica STRUGAR

10. 11. 2011. u 15:20

U Beogradu, posle duge i teške bolesti, preminuo velikan srpskog glumišta. Voleo je scenu - uzvraćala mu je istom merom. Voleo je slobodu - i celog života za njom čeznuo

U BEOGRADU je u četvrtak preminuo Petar Kralj. Tek teška bolest naterala ga je da “okači kopačke o klin”, što je odavno najavljivao, govoreći da se premorio... Ali za kralja glume koji je decenijama suvereno vladao scenom nije bilo odmora gotovo do poslednjeg daha. Igrao je u brojnim predstavama, televizijskim serijama, filmovima. Njegov Tola Manojlović živeo je u našem teatru četrdeset i četiri godine, pa je dugovečnost i žilavost ovog srpskog seljaka nadmašila vremešnost čak i čuvene “Bube u uhu”. Poslednja uloga u nekada matičnom teatru, Ateljeu 212: Andrija Gavrilović, zastavnik prve klase JNA u penziji, u predstavi “Matica”...

- Hteo sam da se povučem, ali sam izgleda sam sebe urekao. U jednom trenutku sam osetio zamor od posla i izgubio radost igre, bez koje nema glume. Bio sam prezasićen. To se valjda desi svakom čoveku. Sećam se da je Rajko Mitić, povodom jedne od svojih poslednjih utakmica, rekao: “Dok još mogu, a snage mi ponestaje, treba da okačim kopačke o klin”... Postoji taj elegantan rastanak. Ali kad sam i ja to odlučio da uradim, zvali su me da igram u “Jazavcu pred sudom” i u “Don Kihotu”.

Posle Kočića i Servantesa, nizali su se drugi pisci, reditelji i ponude. Za uloge se nije nudio, ali kažu da pozive nije ni odbijao. Voleo je scenu, ali mu je i ona uzvraćala istom merom. Voleo je i poeziju, divno je kazivao, a i stihovi su voleli Petra Kralja. Kome još, kad se kaže “Santa Marija dela Salute” ne odzvanja u ušima njegov glas? Ili Davičova “Srbija”, njegovim glasom opevana “buna među narodima”...

Rođen je 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, dva dana pre početka bombardovanja Jugoslavije. Usred ratnog vihora, s dve godine, stiže s majkom u Rumu kod ujaka.

Poslednji intervju koji je Petar Kralj dao za Novosti možete pročitati OVDE
Petrov otac Đorđe bio je profesor istorije, Banijac, koji je službovao širom ondašnje zemlje. U jednom od naših intervjua glumac objašnjava:

- Moji su poreklom iz okoline Gline. Ta vrsta mentaliteta mi je dobro poznata. Kočićevog “Jazavca” sam gledao prvi put kao dete, u Sremskoj Mitrovici. Bio je to za mene izuzetan doživljaj. Nisam mnogo razumeo, ali sam osetio. Uspevam da prepoznam njihov humorni odnos prema životu. I to ne u “ha, ha” stilu već u nečemu što je tragično i smešno u isti mah. Reč je o neobičnom i iskošenom pogledu na svet. Iz takvog ugla stvari dobijaju poseban smisao.

U gimnaziji je “premijerno” stao na scenu. Kada su u školu došli neki ljudi da traže dečaka za jednu ulogu, jedanaestogodišnji Petar se bez razmišljanja javio. Ostalo je svedočanstvo o ovom “debiju”: plakat Sremskog narodnog pozorišta, a u podeli Kralj kao Toza Čvorak... Diplomirao je na Akademiji za film, radio i TV u Beogradu. Stalni član Ateljea 212 bio je od 1968. do 1979, kada je prešao u slobodne umetnike.

Igrao je na mnogim scenama, najviše u Ateljeu i Narodnom pozorištu. Bio je nezaboravni Hamlet, Trepljev, Astrov i Ujka Vanja, Norman, Lefevr, Đorđe, David Štrbac... Gledali smo ga, između ostalih, u filmovima “Roj”, “Hajka”, “Poseban tretman”, “Sok od šljiva”, “Una”, “Andergraund”, “Sinovci”. Teško je prebrojati nagrade koje je dobio (nekoliko Sterijinih, nekoliko “Ćurana”, nekoliko “Zlatnih lovorovih vjenaca”...), a mnogobrojne TV serije nas svaki put, iznova, podsete na izuzetno majstorstvo ovog velikana glume - od “Čedomira Ilića”, “Diplomaca”, “S vanglom u svet”, “Nevena”, do “Boljeg života”, “Zaboravljenih”, “Srećnih ljudi”, “Porodičnog blaga”. Neko je rekao da je teško naći glumca Petrovog formata jer on igra za - ceo jedan teatar.

Publika ga je podjednako i volela i poštovala, baš kao i kolege. Jednu od najlepših “definicija” ko je zapravo Petar Kralj, dao je svojevremeno takođe glumac iz ateljeovskog jata, Ljubiša Bačić. Zvao ga je Pjero:

- Pokazujući pjeroovsko lice, naš Petar putuje od pozorišta do pozorišta, od biblioteke do televizije i estrade. Petar je boem na svoj račun, kao što su svi pravi boemi. Njegov privatni život neodvojivi je deo njegove kreativnosti. Zato mu privatan život odavno nije privatan. Pera pripada svima. Javno. Skrivajući pažljivo svoju najdublju intimu duha, on je čini vidljivom. Svima. Kratak mu je guber. Kada pokriva dušu, otkriva mu se um. Tajeći strah, pokazuje nadu. Šalom na tuđi račun zaklanja ljubav.

U jednom od poslednjih intervjua za naš list (s čijim novinarima je rado provodio neke mladalačke kafanske dane u “Prešernovoj kleti”) na tu temu, Kralj je rekao:

- Pokojni Krca me je zvao “poluboemom”, jer sam imao posao i familiju. Ali voleo sam s njima da se družim. Voleo sam slobodu, uvek sam za njom čeznuo. Nema više onih naših kafana. Drugačije s
e živi. Nema ni boema: bili su to pobunjenici protiv sistema. Sada nemaju protiv čega da se bune. Dizali su glas protiv malograđanštine i gluposti. Danas je sve rasplinuto. Možeš samo nekog pojedinačno da pljucneš, a to nema smisla. Nema ni pravog, velikog motiva za bilo šta. Sve se izokrenulo u neku tešku maglu, iz koje nikako da izbauljamo.

Iza njega su ostale uloge, aplauzi i kći Milica. Reditelj, kojoj je u nasleđe dao najlepši deo sebe: dar, ljubav prema pozorištu i beskrajno poštovanje za umetnost i umetnike.

TABLIĆ SA ŽIVOTOM

IAKO je igrao u mnogim filmovima, tek sa “Sinovcima” Siniše Kovačevića dobio je prvu glavnu ulogu. Tim povodom, u svom stilu je prokomentarisao:

- Ovo nije glavna već sadržajna uloga. Ona daje čoveku mogućnost da se izrazi. Na TV sam igrao mnogo “glavnih” uloga, nisam ih brojao. Ne volim da zapisujem, da igram tablić sa sopstvenim životom. Ipak, jedna od mojih najdražih je ona u “Sve će to narod pozlatiti”...

KOLEGE PETRA KRALJA: BIO JE KRALJ SCENE I KRALJ LJUBAVI

Kolege i prijatelji Petra Kralja ističu da je on bio i kralj scene i kralj ljubavi.

Siniša Kovačević: "Petar Kralj je bio kralj opšte ljubavi. Njega je ime obeležilo. Bio je kralj glume, prijateljstva, dobrodušnosti, altruizma, humanosti i rodoljublja".

Bora Todorović: "Nikog nije mrzeo, svakog je voleo, bio je divan kolega, jedan i jedinstven čovek, veliki radnik i veliki umetnik", rekao je on i dodao da je Kraljeva smrt "ogroman gubitak za čitavo glumište".

Ceca Bojković: "Teško mi je da govorim. Ovo je strašan gubitak za mene. Izgubila sam velikog prijatelja i glumačkog partnera. Izgubili smo velikog glumca i velikog čoveka. Iako se to očekivalo, mnogo je teško".

Nebojša Bradić: "Pamtim ga kao ljubaznog, predanog poslu i pozorištu. Očekivali smo čudo da se oporavi, a njegov odlazak stvara zaista veliku prazninu u srpskom glumištu. Mnogo će nam nedostajati".

Mira Banjac: "Očajna sam. Otišao je najveći među najvećima. Iako sam znala da je teško bolestan, ne mogu da prihvatim da ga više nema. Bio je veliki, značajan, najznačajniji".

Dušan Kovačević: "Izuzetno mi je teško, mada sam znao da je Pera bolestan. Verovao sam da će se dogoditi čudo, da će se izboriti. Međutim, čuda su se u Perinom životu događala samo na sceni. Nešto što se zbirno zove gluma, zapravo je bio pravi i jedini njegov život. Teško mi je da kažem da je umro jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog pozorišta".

Ružica Sokić: "Takav čovek se retko desi, bio je dobar i nežan. Velika je čast bila družiti se sa njim i biti mu partnerka na sceni. Bila sam mu partnerka u “Dugom putovanju”, i on je sad otišao u taj tunel mraka. Hvala mu za sve dobro što je učinio za mene i kolege. Bio je vrhunski profesionalac i umetnik".

Dejan Mijač: "Otišao je glumac koji je od Boga čak i imenom bio predodređen da bude kralj među glumcima. I ako mu je bilo šta pripadalo u punom značenju, to je bilo to ime. Od početka je, još kao mlad, igrao prinčevske uloge - glumio je Hamleta... Sve do poslednjeg doba ponosno je stajao na tom tronu. On je redak primer glumca koji je od trenutka kada se prvi put ispeo na scenu, pa do kraja bio predodređen na velika dela. Zbog toga se valjda i zvao Kralj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

Daki1970

10.11.2011. 15:35

Neka mu je vecna slava.....Srpska kinematografija se oprostila od jos jednog velikana....Saucesce porodici.

Nikola69

10.11.2011. 18:33

@Daki1970 - Pocivaj u miru kralju srpski, petar je bio jedan od mojih omiljenih pozorisnih i filmskih glumaca na ovim prostorima. Zauvek ces biti u nasim srcima,neka ti je vecna slava Kralju i Legendo srpske scene!!!

Branislav

10.11.2011. 15:53

Kakav šok.... da li je bio bolestan ili iznenada.. pokoj mu duši, porodici najiskrenije saućešće.

jasna

10.11.2011. 16:04

jednog po jednog velikog coveka gubimo . tuzno ostaje samo secanje na njega na sve sto nam je ostavio, HVALA tskreno saucesce porodici

MatijaBG

10.11.2011. 16:05

Posle Olivere Markovic jos jedan istinski velikan je otisao.Zalosno je sto kad se pogleda da se u Srbiji serije iz\ devedestih repriziraju,malo je verovati da ce se ovakve velicine vise stvarati,zato je gubitak ovakvih velicina istinska tragedija.Hvala Petru za sve,bilo ga je divota gledati.

velimir

10.11.2011. 16:10

zelim da njegovoj familiji izjavim saucesce mogu samo da kazem neka mu je vecna slava a mi cemo ga pamtiti kao jednog velikoga umetnika koji nas je u najtezim trenucima znao svojom glumom razveseliti inasmejati slavamu

Filip Jovanovic

10.11.2011. 16:20

I jos jedan velik covjek se pridruzio (na zalost) svojim kolegama. Bog da mu dusu prosti. Porodici i prijateljima iskreno saucesce.

danijela

10.11.2011. 16:51

Šteta, dobar glumac i još je mogao mnogo da pruži našoj umetnosti. Saučešće njegovoj porodici!

good_ol_rebel

10.11.2011. 17:03

Neka ti je laka zemlja. Počivao u miru Božijem. Petar Kralj... Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić, Zoran Radmilović, Slobodan Perović, Mija Aleksić, Miodrag Petrović, Olivera Marković, Stevo Žigon, Sonja Savić... Nebeski Teatar velikana srpskog glumišta.... Blago onom' ko dovijeka živi...!

ssss

10.11.2011. 17:56

@good_ol_rebel - u sve to ukljucujuci i danila lazovica, nek im je laka crna zemlja ..

Mikailo Trailovic

10.11.2011. 19:09

@good_ol_rebel - Kako se Dušku Kovačeviću ono pre prikazalo, dođe vreme i da Pera Kralj otputuje u sabirni centar i to za glumačke gromade. Neka tamo zajedno sa gromadama koje prethodnici navedoše, a i onim koje zaboravismo da navedemo, igraju svoje najdraže uloge do u večnost. A mi ćemo jednoga dana doći kod njih i ponovo uživati u njihovoj umetnosti.

mile

10.11.2011. 20:12

@good_ol_rebel - Ljuba Tadic, Milos Zutic, Rade Markovic, Dragan Zaric....Vecni pokoj velikom glumcu i coveku.

good_ol_rebel

10.11.2011. 22:24

@good_ol_rebel - Stole Aranđelović, Rahela Ferari, Milan Srdoč, Dragomir Felba, Slobodan Aligrudić, Marko Todorović, Dragomir Bojanić, Neda Spasojević, Radmila Savićević, Stanislava Pešić, Bata Paskaljević, Taško Načić, Žika Milenković, Mladen Sekulović-Karl Malden, Dragan Maksimović, Predrag Laković, Ljiljana Krstić, Branislav Jerinić, Jovan Janićijević, Stevan Gardinovački, Milutin Butković, Petar Banićević, Ivan Hajtl, Bred Dekster-Boris Milanović... Vječna pamjat!

Milanno,France

10.11.2011. 17:29

Neka ti je laka crna zemlja i pocivaj u miru legendo! Zajedno sa Batom Stojkovicem,Pavlom Vujisicem,Zoran Radmilovicem i drugim velikanima naseg glumista,ostaces besmrtan medju nama,jer vasi filmovi i predstave ce biti vecno gledane!

Montenegrian

10.11.2011. 17:30

Najbolji polako odalze a ti si bez sumnje bio jedan od njih ! Pocivaj u miru !

Ilir iz Pristine

10.11.2011. 18:03

PETAR KRALJ OSTACE KRALJ - Veliki srpski glumac Petar Kralj ostace Kralj. Bog da mu dusu prosti.Porodici i prijateljima iskreno saucesce.

ljubica

10.11.2011. 18:05

Saucesce porodici .Petar Kralj bio je veliki glumac.Volela bih da znam koja budala udara minuse na komentare.

Zora

10.11.2011. 20:36

@ljubica - Minuse stavljaju luzeri! Ne treba obracati paznju na njih.Saucesce i porodici i naciji.U legendu se preselio jos jedan velikan naseg glumista.Slava mu i veliko hvala za sve!

Milan

10.11.2011. 18:26

Kod Pere je teško bilo razdvojiti da li ga ljudi više vole kao glumca ili čoveka. Na sceni jednostavan, prirodan, iskren i dobrodušan. I u životu takav - sav predan ljudima. PS: Mala ispravka za neke komentare i sam članak - Pavle se prezivao Vuisić a ne Vujisić. Dalje: Sonja Divac takodje je bila glumica, balerina i koreograf. Takodje jednostavna i prijatna kao Pera što bejaše.

Stefan Valjevo

10.11.2011. 19:30

Ne mogu svoju tugu rečima opisati.Još jedan veliki, ako ne i jedan od najvećih umetnika sa ovih prostora nas je napustio.Bio mi je omiljeni glumac.Nadam se da će se mirno preseliti u carstvo nebesko.Nažalost naše glumište je danas dobilo još jednu veliku prazninu posle smrti Olivere Marković i Dušana Janićijevića u julu.

sir Oliver

10.11.2011. 19:54

Hmmmm...kojim se budalama ovakva tuzna vijest dopada pitam se? Pocivaj u miru Petre.

:(

10.11.2011. 20:02

Nashi legendarni glumci polako odlaze... jedan po jedan. Petar Kralj je bio jedan od njih. Zaista tuzna vest ali treba imati na umu da je on, bas kao i mi, smrtnik... ali njegov rad je BESMRTAN i ostaje nama u amanet. Hvala ti Petre.

Coa

10.11.2011. 20:23

Saucesce njegovoj porodici. Petar je bio veliki glumac to je sve sto imam da kazem. I da li je moguce da ima idiota koji stavljaju minuse na sve komentare ovde, nemam reci.

djuro1955

10.11.2011. 20:26

Vječnaja pamjat.Ponosni na tvoje Banijske korjene,i što si bio tako velik.Hvala za sve.....

JECA

10.11.2011. 22:19

Istina je da ga više nema i to mnogo boli, ostaje nam uteha da je nebo sada lepše i bogatije ,a on miran i spokojan!Hvala ti!

Ratko krsmanović

10.11.2011. 23:24

Ugasila se još jedna zvezda, izuzetnog umetničkog i ljudskog sjaja, koja nam je osvetljavala staze racionalnih, humanih i estetskih prostranstava. Petar Kralj je ostavio neizbrisiv beleg stvaralaštvu i moćan prilog kulturi. Tamo gde Pertrova dobrota i plemenitost budu našli uporište, tamo će trajati i nada i vera u mogućnosti trijumfa čoveka. Počivaj u miru umetnički gorostase!

Dejan Kovacevic

11.11.2011. 04:59

Hvala ti sto si postojao . Hvala ti sto si dio svoje plemenitosti i dobrodusnosti prenio na nas. Zaista krasan umjetnik i covjek. Nikada neces umrijeti u nama.

zivko

11.11.2011. 06:24

Pero je bio ne samo Kralj,nego i covek-BOG,glumac-BOG! Poznavao sam ga i druzio se s njim i mogu reci da je praznina toliko velika u meni da se nicim ne moze nadomestiti!

Timothy Byford

11.11.2011. 08:38

Znam Peru od 1973 godine kad je igrao u seriji "Neven". Bio je nezaboravan Pura Moca, reporter Nikola Kiric ("Da, da, to sam ja, Nikola Kiric...") i Englez Tothen, u kojoj ulozi je imitirao mene. Napravio takodje izvanrednu ulogu u seriji "Babino Unuce". Bio je divan covek, veliki glumac i izvanredan saradnik. Kao glumac je bio neverovatno mastovit - za mene kao reditelj, velika inspiracija. Hvala ti Pero... RIP

Giovanni

11.11.2011. 09:45

Otisao je nas drugar Pera... jedini Kralj kojeg je ova zemlja ikada imala... otisao je na nebo, da nas odande gleda sa svojim drugarom Batom Bubulejom i svim ostalim velikanima koji ga gore cekaju siroko rasirenih ruku, da najzad oni budu publika, a mi koji smo ih za njihovog zivota gledali na sceni, da odigramo komad za njih.... da li cemo zasluziti njihov aplauz?Zbogom Pero.....

karatista

11.11.2011. 20:09

@Giovanni - Bravo Giovanni..Dragi Petar,je bio redovan gost u jednom kafeu,koji drzi moj dobar prijatelj.Cesto je svracao na casicu,i svaki put nas iznova,oplemenjivao svojom dobrotom i svojom umetnickom dusom...Posmatrajuci ga u tim situacijama,shvatio sam da je veliki Pera Kralj,covek kome je Bog dao tu srecu,da nikada i nikome ne moze da dosadi..Ucili smo od njega,i kada je cutao..I,voleli ga i divili mu se..Njemu,velikom glumcu i njegovoj jos vecoj jednostavnosti..Pocivaj u miru veliki Petre Kralju...

Mohikanac

14.11.2011. 23:45

Hvala ti za svaki trenutak,kojim si u nasim susretima korigovao svaku moju mrzovolju,bezvoljnost i slabost!!! Hvala ti moj Pero sto si dokazao da eto gluma i dobrota mogu pod ruku,sto si dokazao da stidljivost genija i slava mogu pod ruku i da ljudskost i vecna slava moraju pod ruku!! Pocivaj u miru dobri nas Petre KRALJU!!!!