Mika Antić: Život - bujica

B. Đ.

03. 11. 2011. u 20:50

Izbor iz književnog i likovnog dela Miroslava Antića. Istraživanje zaostavštine izdavaču omogućio sin Vuk

MOŽDA ću tek tamo, kad stignem do svog ušća, i ulijem se u ogromni okean večne i zajedničke vode, osvrnuvši se, videti u magnovenju šta znači silaziti do mora. Šta znači, to sam živeo kao bujica - zapisao je pesnik Miroslav Antić, januara 1977, a ovi redovi deo su nove knjige njegovih izabranih pesama, ali i likovnih radova, fotografija i rukopisa, koju je priredio Zoran Penevski, a pod naslovom “Tu gde počinje nebo” objavio “Stilos Art” i predstavio na Sajmu knjiga.

Ovaj luksuzno opremljeni almanah prati istoriju literarnog i intimnog života Mike Antića, neprevaziđenog i raskošnog pesnika. Uz oko 50 pesama, proznih celina i odlomaka, u ovoj knjizi ga prvi put upoznajemo i kao slikara, kroz više od 120 reprodukcija njegovih ulja, akvarela, crteža i kolaža. Sve to prati oko 30 crno-belih fotografija iz Antićevog života. A reč “nebo”, koja se najčešće pominje u pesmama, odštampana je svuda plavom bojom.

Tekstovi Mike Antića - od naizgled prozračnih i veselih pesama za decu, preko mladalačkih, ljubavnih, porodičnih, ironičnih i angažovanih, do onih meditativnih i mračnih - ulančani su tako da pokazuju kako se njegov poetski ciklus ne može odvojiti od životnog, što pridružuje vojvođanskog barda posebnoj vrsti književnih velikana - onih koji nisu poetizovali svoj život već su živeli svoju poeziju.

- Dvadeset pet godina posle autorove smrti, izborom iz dela priređenim na neuobičajen način, želeli smo da publici predstavimo Antića onakvim kakav je malo kome danas poznat: i kao slikara i kao pesnika i kao javnu ličnost, ali i kao ličnost koja ima svoju intimu - kaže za “Novosti” urednik Slobodan Guberinić i dodaje: - Zahvaljujući ljubaznosti naslednika Miroslava Antića, naročito sina Vuka, koji je u vreme očeve smrti imao deset godina, “Stilos Art” istražuje zaostavštinu ovog i danas veoma popularnog pesnika, pripovedača, esejiste, dramaturga, kolumniste, slikara.

OD POREZA - “PEHAR” PESMA “Pehar” premijerno se pojavljuje u ovoj knjizi, a nastala je u tipičnom “antićevskom” stilu. Na formularu za prijavu poreza otkucao je na pisaćoj mašini stihove i poslao ih novosadskoj opštini, i tako svom Novom Sadu, umesto novca, poklonio ovu pesmu.

Građa je, po njegovim rečima, veoma velika, izuzetno očuvana i vrhunski kvalitetna i ona je san svakog urednika. Čine je knjige objavljene tokom prethodnih pedeset godina (od kojih mnoge nisu obnavljane decenijama), originalni rukopisi objavljenih dela i njihove varijante uz prateće piščeve komentare, originalni rukopisi neobjavljenih dela, kopije kolumni i novinskih članaka, prepiska sa brojnim ličnostima, crteži, slike, akvareli, ulja, krokiji, skice na marginama, fotografije, tonski i video-zapisi Antićevih intervjua i kazivanja...

- Izbor iz dela “Tu gde počinje nebo” prvi je rezultat istraživanja ove građe. Kontinuirano ćemo objavljivati na poseban način priređena i vizuelno opremljena izdanja - kaže Guberinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vojislav

03.11.2011. 21:00

Mika Antić je neopravdano zapostavljen u Novom Sadu. Dižu se spomenici raznim, ali Mike nema a Bata Pežo drema ispod Sata uz bermet iz Varadina...

Larisa

03.11.2011. 22:46

@Vojislav - Nije tačno da je Miroslav Antić zanemaren u Novom Sadu. Postoje ''Dani Mike Antića'', koji se održavaju u martu u NS, a finansira ih Grad NS. Tu se dodeljuje nagrada s Mikinim imenom. U Dunavskom parku u NS takođe postoji spmenik Miki Antiću, postoje i škola i ulica s Mikinim imenom. To nema ni Alaksandar Tišma, niti bilo koji Mikin savremenik u zemlji. Mika je i te kako prisutan u Novom Sadu, ovaj Vojislav obmanjuje čiatoce!

Tamara

04.11.2011. 16:49

@Vojislav - Taj Vojislav je ocigledno pjandura. Takvi su nam upropastili kulturu. On misli da je alkohol merilo umetničke vrednosti. Kakve veze neki Bata Pežo ima sa Miroslavom Antićem, nije mu ni do kolena. Vlasnik kafančuge koji zgrće pare nema nišđta s pesnicima osim da im isprazni džep. Iskompleksirani polupismeni dokonjaci alkosi.

Aleksandra Milošević

04.11.2011. 13:15

Pazarila sam ovu knjigu pre nekoliko dana na sajmu knjiga i oduševljena sam. Naravno, pre svega pesmama, a onda i crtežima. Moram da pohvalim i izgled i kvalitet knjige, tvrde korice, broširano, kvalitetan papir. Svaka čast za ovo izdanje.

Jovica

05.11.2011. 12:47

I sam sa kupio ovu prekrasnu knjigu na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Izvrsana knjiga, pravo bibliofilsko izdanje. Čestitam izdavaču, a Mika je to i zaslužio. U razgovoru s urednikom saznao sam da će se u budućnosti pojaviti slična knjiga i Duška Trifunovića. S nestrpljenjem je očekujem.