Kanjoš Macedonović u Narodnom pozorištu

V. V. S.

19. 10. 2011. u 20:44

Predstava u režiji Vide Ognjenović drugi put u Narodnom pozorištu, u koprodukciji s budvanskim Grad teatrom

PREDSTAVA „Kanjoš Macedonović“ (tekst i režija Vida Ognjenović) drugi put će se naći u Narodnom pozorištu i to ponovo, u koprodukciji s budvanskim Grad teatrom: 1987. godine „Kanjoša“ je publika premijerno videla na ondašnjoj zemunskoj sceni, a sada će isti komad u novom čitanju, prvi put biti izveden u subotu (22. oktobra) na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

- Želela sam da se vratim „Kanjošu Macedonoviću“, pre svega, sa ubeđenjem da imam odličnu podelu. Probe su trajale i po sedam sati, a meni se i to činilo kratko. Prvi put se našao ovako okupljen ansambl, što je bio veliki izazov - kaže Vida Ognjenović. - Glumci jedni druge odmeravaju, inspirišu i „izazivaju“, a to gluma i jeste. S njih trideset radila sam kao sa jednim čovekom, dok su oni, uz najveći trud, nastojali da razumeju tekst do kraja.

Dramaturg Božo Koprivica otkriva da je ovog puta radnja pomerena u period između dva rata, vreme fašizma i opomene, a da bi se zbog elemenata melodrame moglo govoriti i o nekoj vrsti „Kazablanke“ u Veneciji...

- Naša predstava je produkt kolektivnog rada i meni je bilo lako da budem Kanjoš s takvom podelom - kaže Igor Đorđević, koji ističe da je reč o briljantno napisanom liku, dok Predrag Ejdus izdvaja autorkino višedecenijsko istraživanje jezika, dubinsko promišljanje i vrhunsku tehniku - kvalitete zbog kojih nema mnogo šta da se u njima „štrihuje“.

Marko Baćović imao je to zadovoljstvo da drugi put zaigra u „Kanjošu“, dok su u podeli i Branislav Lečić (koji sa istom rediteljkom trenutno u SNP priprema „Seobe“), Branko Jerinić, Tanasije Uzunović, Stela Ćetković, Zorana Bečić, Sena Ćorović, Jelena Helc, Biljana Đurović, Branko Vidaković, Radovan Miljanić, Hadži Nenad Maričić, Stevan Piale i drugi. Scenograf je Miodrag Tabački, a kostimograf (kao i prošli put u „Kanjošu“) Ljiljana Dragović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

fa

20.10.2011. 16:24

Uopste ne razumem zasto se nigde ne spominje da je originalni teks napisao Stjepan Mitrov Ljubisa , a da je valjda Ognjenovic Vida tekst uredila ili prilagodila ne znam vec. Cudno. Nije valjda da se to nezna!!!!????

Pozorisnjak

25.10.2011. 21:55

SRAMOTA, pa sad je Vida Ognjenovic i napisala Kanjosa........dokle ide ljudski bezobrazuk i samovelicanje uz pomoc malecnih ljudi. Pred premijeru u Budvi je ultimativno zahtevala da se uklone svi bilbordi gde se pominje pisac, po cijem delu je uradjen ovaj komad. STJEPAN MITROV LJUBISA sramoti se Srbijo i Crna Goro, pred svojim narodom kome plasirate Vidu u svoj svojoj sili.