Filharmonija najavila novu sezonu

M. MIRKOVIĆ

23. 06. 2011. u 20:52

Филхармонија најавила нову сезону
Beogradska filharmonija najavila je program za predstojeću, osamdeset devetu sezonu, tokom koje će održati trideset dva redovna koncerta u dvorani Kolarčeve zadužbine

BEOGRADSKA filharmonija najavila je program za predstojeću, osamdeset devetu sezonu, tokom koje će održati trideset dva redovna koncerta u dvorani Kolarčeve zadužbine. Koncerti će biti podeljeni u šest ciklusa, pri čemu su zbog izuzetnog interesovanja publike “reprizirana” dva uspešna koncepta iz protekle sezone: ciklusi “Nove godine” i “Hod po žici”.

Filharmonija će i ove sezone, u slavu različitosti i u duhu tolerancije, ravnopravno obeležiti jevrejsku, islamsku, kinesku i nove godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. “Hod po žici” će biti još raznovrsniji nego prošle godine, pa će sa orkestrom Filharmonije talentovani muzičari “hodati po žici” na violini, ali i violi, violončelu i kontrabasima.

SOLO NASTUPI MNOGI muzičari BF će, uz zahtevne programe u okviru orkestra, imati i solističke nastupe u pratnji svojih kolega. Posle kraće letnje pauze, orkestar se već sredinom avgusta sastaje za pripreme za koncert sa Zubinom Mehtom kojim će otvoriti festival “Rahlin i prijatelji” u Dubrovniku.

Tri nacionalne filharmonije - Slovenačka, Zagrebačka i Beogradska, u septembru će započeti realizaciju regionalnog projekta pod nazivom “Pika - Točka - Tačka”, koji će potrajati najmanje pet godina. Prvi kulturni projekat ove vrste i ovakvih razmera inicirali su direktori tri nacionalna orkestra, a zvanično podržali predsednici i premijeri sve tri države i ambasada SAD. Ove tri nacionalne filharmonije će od naredne godine u okviru svojih redovnih sezona imati poseban abonman “Pika - Točka - Tačka”, u okviru kojeg će “odmeriti snage” na po pet koncerata u svakom gradu - sa istim dirigentima, solistima i programom. U Beogradu će, u okviru ovog ciklusa, posle više od 30 godina, 19. maja 2012. gostovati Zagrebačka, a 10. decembra ove godine Slovenačka filharmonija. Beogradska filharmonija gostuje u Zagrebu i Ljubljani krajem maja sledeće godine.

Klasični ciklus, sa starim šefom-dirigentom Urošem Lajovicem i novim - Muhajem Tangom, uz još dva dirigenta koja naši filharmoničari i publika dobro poznaju, Aleksandrom Rahbarijem i Noamom Zurom, doneće izvođenja dela Betovena, Mocarta, Malera, Štrausa, Hajdna...

Monografski ciklus rezultat je ankete sprovedene među fanovima Filharmonije na “Fejsbuku”, po kojoj su neki od najradije slušanih kompozitora Čajkovski, Maler, Šostakovič, Prokofjev i List - kompozitori kojima će biti posvećeni koncerti iz ovog ciklusa.

Beogradska filharmonija je za “početnike” u slušanju klasike osmislila Popularni ciklus - idealna prilika za publiku koja tek želi da se oproba, za početak uz džez melodije Geršvina, filmsku muziku N. Rote i Pjacolina Tanga.

TANG

DOLAZAK čuvenog kineskog umetnika, maestra Muhaja Tanga, na čelo orkestra događaj je koji je obeležio proteklu sezonu u Filharmoniji. I u narednoj sezoni on će, sa šest koncerata, nastaviti da radi na ostvarenju ambicioznog cilja koji je postavio: da orkestar “fantastične energije i izuzetnog tona” za tri godine dovede u sam vrh evropske scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije