SAVETNIK: Arestovič odigrao poslednju rolu kod Zelenskog

Branko Vlahović

19. 01. 2023. u 07:00

GLAVNI ukrajinski ratni propagandista Aleksej Arestovič podneo je u utorak ostavku posle žestokih kritika koje je doživeo jer je kazao da je ukrajinska PVO oborila rusku raketu koja je pala na stambenu zgradu u Dnjepropetrovsku gde je poginulo više od 40 ljudi.

САВЕТНИК: Арестович одиграо последњу ролу код Зеленског

Novosti

Na predlog ukrajinskog poslanika, jarog nacionaliste Alekseja Gončarenka u parlamentu su u ponedeljak počeli su da sakupljaju potpise da se smeni "skandalni savetnik" iz predsedničke administracije.

Iako je mesecima veličao ratne uspehe ukrajinske vojske i pogotovo na početku sukoba izmišljao velike pobede, to nacionalistima nije bilo dovoljno jer je Arestovič ponekad dobijao i napade iskrenosti. On se više puta otvoreno suprotstavljao zakonu kojim su predviđene kazne za one koji u svakodnevnom opštenju govore ruski, a ne ukrajinski. Upozoravao da takvi zakoni utiču da građani cinkare jedni druge.

Ukrajinske nacionaliste je posebno razljutio njegov poslednji intervju u kojem je priznao da sa decom kod kuće razgovara na ruskom. Iako se Arestovič izjašnjava kao Ukrajinac, on je iz mešanog braka. Otac mu je Belorus sa poljskim korenima, a majka je Ruskinja.

Arestovič je u Odesi završio vojnu akademiju i godinama je radio u obaveštajnoj službi.

Kasnije je prešao u glumce, a uzgred je počeo da se bavi i politikom.

Ispostavilo se da je zbog iskrenosti odigrao svoju poslednju rolu kod Zelenskog, bez obzira na to što su mnogi tamošnji političari počeli da uče ukrajinski kao odrasli ljudi - poput pomenutog predsednika i bivše premijerke Julija Timošenko. Slično je bilo i sa poznatim bokserima braćom Kličko. Vitalij je postao gradonačelnik Kijeva i kako se ne bi zamerio nacionalistima zaboravio je ruski i govori samo na "ukrajinskoj movi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju