NEĆE MOĆI: Odbrana agresije

Filip Rodić

06. 11. 2022. u 09:00

IZGLEDA da ne postoji zlo koje bi Zapad počinio Srbiji a koje domaći autošovinisti ne bi pokušali da opravdaju, odbrane i svale na nas same.

НЕЋЕ МОЋИ: Одбрана агресије

Foto Z. Jovanović

SAD su poslale jedan avion F-15 da obori iranski dron koji je naizgled bio pretnja američkim snagama u Iraku - naslov je vesti koju je Si-En-En objavio 18. septembra ove godine pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika. Da je psiholog Žarko Korać u Americi to što je u Srbiji (ne govorimo o bavljenju psihologijom), sigurno bi rekao da je to smešno, jer on je "služio vojsku i toliko zna da "mig" (odnosno F-15) ne može da sruši dron zato što "mig" prosto suviše brzo leti". Pošto je to rekao za N1 upitan o naredbi predsednika Aleksandra Vučića da se dignu "migovi" posle upada dronova s prostora Kosova i Metohije. To je, da ostanemo blizu njegove struke, kao kad bi neko rekao "išao sam kod psihijatra i toliko znam da mogu da odredim medikament za terapiju".

Bivši načelnik Generalštaba i bivši predsednički kandidat Zdravko Ponoš je nešto stručniji od Koraća, pa tvrdi da je Vučiću "neko objasnio da 'mig' ne može da obori dron" raketom, a "ne može da se obori ni mitraljezom iz aviona, jer on leti suviše brzo, već isključivo elektronskim ometanjem". To što je "neko objasnio Vučiću", a on već znao, niko nije objasnio pilotima britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su, kako je 22. oktobra javio "Skaj njuz", "u najvećoj vežbi masovnog ispaljivanja raketa vazduh-vazduh oborili 53 drona".

Nije ovde, međutim, važno to šta može, šta ne može, jer bi ova ekipa "parapsihologa" našla da nešto ne valja, kao što uvek nađe. Mnogo važnije od toga šta može, a šta ne da obori neki dron, jeste pitanje otkud je taj dron došao i zašto. Upravo da bi se s toga skrenula pažnja (oni mnogo znaju o skretanju pažnje, jer je stalno prepoznaju kod drugih) pojavljuju se tekstovi s naslovima poput onog u listu "Danas", od 4. novembra - "Agresija dronovima Vučićevo spinovanje", iz kojeg je i izvučen Ponošev citat.

Ne bi se, valjda, dobri i pomalo pošteni Aljbin Kurti odlučio na kakav agresivni potez prema Srbiji?! Ne, to mora biti Vučićev spin, jer Korać zna, pošto je bio i u vojsci i u vlasti, da "vojska služi za to da ne bi bilo rata, a kod nas vojska služi za političke pretnje". Budući da "mig" ne može da obori dron, može da obori dobronamernu prozapadnu opoziciju, ili makar da joj pripreti, jer sad će znati da će, sledeći put kada organizuju neki protest, Vučić dići "migove", iako je, kaže Korać, "u ovom trenutku, dok besni rat u Ukrajini, zveckati oružjem smešno".

Psiholog nastavlja s logičkim zaključivanjem. Tvrdi da je Vučićeva politička strategija "kad imaš problem, napraviš veći problem s idejom da će veći problem da pomogne da se reši manji problem". U konkretnoj situaciji, upad dronova s prostora Kosova i Metohije je manji problem, dizanje "migova" verovatno veći. Po Koraćevoj logici, i terorizam OVK je bio manji problem dok Slobodan Milošević nije rešio da brani državu i tako napravio veći problem, umesto da lepo pusti albanske teroriste da ubijaju po Kosovu. Onda je nastao veći problem u vidu NATO agresije, ali ni to Miloševiću nije bilo dovoljno, pa je rešio da brani državu i umesto da nas bombarduju dva-tri dana, oni su nas gađali 78, sve do Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244, koja do danas garantuje teritorijalni integritet Srbije.

I ONAJ što je došao posle Miloševića (mislim na Vojislava Koštunicu, ne na Koraćevog šefa Zorana Đinđića, mada je moguće da je i on ubijen jer je od manjeg problema pravio veći) nije odustao od pravljenja većih problema i pristao je da lažnoj državi da pravu državnost, pa nismo ušli u EU 2013, kao Hrvatska koja ne pravi probleme. I tako dalje, sve do današnjih dana i problema. Umesto da skuvamo kafu raznim dronovima i damo im sve što žele.

Još jedan momenat je interesantan u Koraćevom nastupu na N1, a karakterističan je za ceo taj intelektualni kružok. Znate ono kako prilikom svakog Sabora SPC prebrojavaju luksuzne i skupe automobile ispred Patrijaršije, čime nepobitno dokazuju da su popovi - lopovi, pa su sledstveno i njihovi vernici zatucana masa? Sad su se i ispred Palate "Srbije" pojavili luksuzni automobili iz čega se, jasno je kao dan, može izvući samo zaključak da su i lideri kosovskih Srba čisti kriminalci. "Nedavno je bio sastanak, to se nekada zvalo političkog aktiva Srba sa Kosova, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u SIV-u (Palata "Srbija", Korać još nije izašao iz faze samoupravljanja). Kaže mi drug koji tamo radi da je trebalo snimiti parking, koliko je tamo luksuznih vozila bilo", rekao je Korać, dodajući da je "pola njih već imalo kosovske tablice". Nije on, međutim, napao samo taj "politički aktiv" nego i "pasiv", pošto je ukazao na to da Srbi sa Severa Kosova primaju dvostruke plate, pa su još i licemerni jer im to nije "gubitak identiteta", ali promena tablica - jeste.

U BANALIZACIJU priče s dronovima uključio se, naravno, i glodur lista "Danas" Dragoljub Petrović na svoj karakterističan usiljeno "duhovit" način, oslanjajući se na vic na nivou humora iz osnovne škole iz vremena SFRJ, kada je država bila država, a vojska vojska (mada bi ga i ta država i vojska postavile na mesto, da tako kažem). Vrhunac nedostatka empatije prema svemu što ne smatra svojim Petrović pokazuje pošto u sprdnju s dronovima uključuje i sprdnju s napadom na svog kolegu Dragana J. Vučićevića, kojeg je, kako kaže, "ona dama šutnula u predelu pozadinstva, mučki s leđa", a "šut u zadnjicu i mora da se izvede mučki s leđa, jer niko još nikoga nije šutnuo u zadnjicu spreda", pa je, onda, valjda sve u redu. A svi znamo da bi drugačije razmišljao da je zadnjica njegova ili nekog njegovog prijatelja. Još samo da Koraks nacrta karikaturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)