NEĆE MOĆI: Vera u besplatan ručak

Piše Filip Rodić

30. 10. 2022. u 09:01

VEROVATI u Boga je retrogradno, ali verovati u besplatni ručak sa Zapada je pitanje civilizovanosti.

НЕЋЕ МОЋИ: Вера у бесплатан ручак

Foto: Privatna arhiva

Ima na našoj javnoj sceni čovek koji broji ljude s kojima je razgovarao i na kraju dana, u miru svog doma, u dnevniku sabira te razgovore, te ishod objavljuje u svojoj zvaničnoj biografiji na portalu svoje nevladine organizacije. "Od 2014. član je Tima Evropa sa kojim je obišao 28 gradova u 50 misija i razgovarao sa 2.276 mladih ljudi i državnih službenika o institucionalnom okviru EU, ljudskim pravima, priključivanju Srbije EU i o programima EU za mlade", piše, verovali ili ne, u biografiji Naima Lea Beširija, izvršnog direktora tročlanog benda koji se gordo naziva Institutom za evropske poslove.

Čovek koji vrlo direktno, otvoreno i javno zastupa čvrste antireligijske stavove, pokazuje se da ipak u nešto bezrezervno veruje. Samo za razliku od većine sledbenika neke religije koji poštuju božansko, on veru gaji prema nečemu što je ljudskih ruku delo, svojevrsnu Vavilonsku kulu, Evropsku uniju i NATO, "zapadnu civilizaciju" (koja opet, hteo on to sebi da prizna ili ne, počiva na hrišćanskim temeljima).

NjEGOVA antireligijska opredeljenja toliko su fanatična da se graniče s glupošću. U stvari, tu granicu su prešla. Njegov tvit s početka oktobra već je stekao kultni status, jer je prava umetnost u tako kratkoj formi navesti toliko pogrešnih stvari. "Religija zatupljuje. Nauka prosvećuje. Imaš izbor da težiš da budeš Kopernikus ili onaj koji oće da ga spali", naveo je ovaj prosvetitelj. Ovde se postavlja pitanje, na koje bi Naim Leo Beširi možda mogao da odgovori, koliko bi tek pametni bili Isak Njutn, Galileo Galilej, Gregor Mendel, Johanes Kepler, Luj Paster, ili naš Mihajlo Pupin (Teslu da ne pominjemo) da nisu bili zatupljeni religijom.

Posebnu čar ovom iskazu daje činjenica da onaj koji se ne ustručava da druge naziva "nepismenima", "zatucanima" i "glupima" samo na osnovu drugačijeg političko-ideološkog usmerenja brka poljskog naučnika Nikolu Kopernika s jednom domaćom televizijom. Ili, možda, pored toga što "govori" engleski, a "služi" se i francuskim, i španskim, Beširi zapravo razmišlja na latinskom jeziku, pa refleksno piše latinsku verziju tog poljskog imena (u poljskom originalu je Mikoaj Kopernik). Važnije od imena, a i od toga što Kopernika niko nije spalio nego je umro u sedamdesetoj godini, u miru, pošto mu je pokazan odštampani primerak njegovog kapitalnog dela "O kruženju nebeskih tela" (da nas Naim razume, De revolutionibus orbium coelestium), jeste to što je Kopernik bio ne samo religiozan nego i katolički velikodostojnik. Kopernik je, naime, pripadao katoličkom monaškom redu isusovci (kod nas poznatiji kao jezuiti) i bio "kanonik" (viši rang u katoličkoj sveštenoj hijerarhiji).

Iako smatra da (hrišćanska) religija "zaglupljuje", Beširi je sklon da bespogovorno, gotovo fanatično veruje u sve što se servira iz Brisela i Vašingtona, pa čak i Monsa (sedište Vrhovnog štaba NATO-a). "Šta će biti, ako Srbija odluči da bude protiv EU? Ništa. Isto ovako, samo gore! Korupcija i kriminal će cvetati, a par meseci smo od flaše s benzinom švercovane iz Bugarske za pazariti u evrima na prvom ćošku. To je njihovo prirodno stanište", misao je koja može da nikne samo iz fanatične vere u raj na zemlji i potpunog zanemarivanja realnosti, koju naši "civilizatori" drže za najvažniji segment života kojem se svi imaju povinovati, dok su oni ti koji je kreiraju. O korupciji i kriminalu na blistavom Zapadu da ne govorimo. Nije li Beširi video nedavne scene tuča s francuskih benzinskih pumpi? Sipanja goriva u flaše i kanistere? A to je tek početak. Već smo videli i kako se otimaju za toalet-papir.

To poverenje ide toliko daleko da je počeo da veruje i u postojanje besplatnog ručka jer, na primer, misli da nam je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Srbiji na dar donela 165 miliona evra iz čistog altruizma, pa kaže: "Od Rusije rat, Srbiji litijaške podmetačine, menjanje udžbenika u skladu s ruskim zakonima i pretnje zavrtanjem slavine. Od EU 165 miliona evra direktne budžetske pomoći za ugrožena domaćinstva, mala i srednja preduzeća. Samo ruski plaćenik i slep ne vidi ko nam je prijatelj". Možda sam "ruski plaćenik", možda sam i "slep", ali nisam miš koji je zahvalan onome ko mu je u mišolovku stavio mirisni sir.

MOŽDA je vera u besplatni ručak kod Beširija i sličnih i kognitivna, iskustvena, jer su ga, po svemu sudeći, tokom njegove karijere vodili na gomilu besplatnih ručkova i još više od toga, putovanja, stipendije. Evo, baš je bio u poseti Vašingtonu i obilasku Stejt departmenta i Bele kuće. Ali ni taj ručak nije besplatan, jer onaj ko ga plaća dobija nešto zauzvrat, a to je Beširijev trud da druge ugura u mišolovku dok on jede sir.

Najnoviji njegov doprinos borbi za "demokratizaciju" je otvoreno pismo Fakultetu političkih nauka u Beogradu u kojem protestuje što je jedna studentska organizacija, Srpski politički forum, u toj visokoškolskoj ustanovi održala tribinu pod nazivom "Srpski identitet između prošlosti i budućnosti" u sali ukrašenoj raznolikim srpskim zastavama. Skandal! Još je veći skandal što je to učinjeno uz finansijsku podršku jedne domaće odevne marke koja podržava "rusku agresiju" u Ukrajini. Valjda je FPN autošovinistički zabran u kojem tribine mogu organizovati samo oni koji podržavaju NATO agresije uz pomoć Rokfelera, Soroša i sličnih organizatora besplatnih ručkova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)