ĆIRILICU NEMA KO DA ČUVA? Zakon kaže jedno, a naše pismo i dalje zanemareno na svakom koraku

Milica Stanojković

28. 09. 2022. u 07:58

ZA formulaciju "imamo dobre zakone, samo se ne sprovode" savršen primer je Zakon o upotrebi srpskog jezika i pisma.

ЋИРИЛИЦУ НЕМА КО ДА ЧУВА? Закон каже једно, а наше писмо и даље занемарено на сваком кораку

Milica Stanojković

Serija tekstova u našem listu, ispisanih baš na ovom pismu, doprinela je da se glas o borbi za ćirilicu daleko čuje i da se, napokon, usvoji propis koji će je štititi.

Ali, umesto da za godišnjicu od donošenja dugočekanog propisa, proslavljamo pomake u očuvanju nacionalnog pisma i jezika, pišući da su se mnogi osmelili da ponosno okače ćirilični naziv radnje, iako to nije "in", ponovo krećemo od nule. Jer, zajedno sa "mrtvim slovom na papiru", sa Savetom za jezik, koji nikada nije ni formiran, nastavili smo da kotrljamo ćirilicu nizbrdo.

Izgleda da joj ni trendovi, a ni sam zakonodavac nisu naklonjeni.

Nove generacije, zajedno sa telefonima i tabletima koji im se guraju u ruke od malih nogu, u škole kreću ne samo tehnološki potkovani, već i opismenjeni na latinici, pa onda tu praksu lakše neguju i kasnije. I nama odraslima telefoni su latinično podešeni, pa nas iznenade poruke onih koji drže do ćirilice. Svako ima slobodu izbora, i to niko ne spori, ali činjenica je da, ako nam se pri gotovo svakom formularu, u banci, nekoj ustanovi, u ruke stavi latinični obrazac - mahinalno, kako bismo se uklopili, popunićemo ga na istom pismu. A prevare se i oni koji biraju da drže do nje. I kada u nekoj drugoj zemlji našoj deci onemoguće pohađanje nastave na maternjem jeziku i ćirilici, puna su nam usta osuda, ali ne i kad je ovde sami zanemarujemo, očekujući da je drugi čuvaju.

Među onima koji se bore za opstanak Vukovog pisma, možda najslikovitiji je bio Ljubivoje Ršumović, govoreći "zaštitili smo medvede i dabrove, a ćirilicu nismo. Za nju nema lovostaja, uništava je svaka pokondirena šuša".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)