NEĆE MOĆI: Instagram novinarstvo

Filip Rodić

11. 09. 2022. u 10:30

VERUJEM da svako od vas oseti veliku nelagodu kada pročita naslov "Srbi imaju najnižu inteligenciju u Evropi" čak i kada taj naslov zarad nekakve formalne ograde sadrži i znak pitanja.

НЕЋЕ МОЋИ: Инстаграм новинарство

Foto: Privatna arhiva

Upravo takav naslov stavili su urednici portala "Nova.rs" na "vest" u kojoj, pozivajući se na "najnovija istraživanja" portala World population review, navode da u Evropi niži koeficijent inteligencije od Srba (IQ 89) ima samo Azerbejdžan (87). U nastavku nepotpisanog teksta piše da se "među najpametnijim evropskim narodima, našla Italija (102), Švajcarska (101), a na listi su se našli i Islanđani, sa koeficijentom od 101" i dodaje da su se "posle njih, u samom vrhu našle skandinavske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo".

Prvi problem koji se ovde uočava je vrlo zlonamerna ocena da "Srbi" imaju najnižu inteligenciju u Evropi, zbog toga što se ovi testovi inteligencije ne sprovode na osnovu etničke pripadnosti, pa se pri popunjavanju podataka ne navodi nacionalnost tipa Srbin, Bošnjak, Rom, Albanac, Mađar, Hrvat. Da su hteli da pokažu "objektivnost" i "profesionalnost", napisali bi "građani Srbije", kao što to rade u drugim slučajevima, ali očigledno je cilj bio da se Srbi prikažu kao mnogo glupi.

Da bi uspeli u ovom svom naumu, "novinari" "Nove.rs" morali su, međutim, da idu mnogo dalje od ispoljavanja političke nekorektnosti koja bi bila nedopustiva da se radi o bilo kome drugom, osim o Srbima. Činjenica je da zapravo u ovoj njihovoj vesti baš ništa nije tačno. Ponoviću još jednom: baš ništa nije tačno. Za početak, "istraživanje" niti je najnovije, niti ga je sproveo pomenuti sajt, jer se radi o projektu koji apsolutno nema kapacitete za tako nešto. Da je istraživanje njihovo, ne tvrde čak ni na portalu World population rewiev uredno objavljujući izvore podataka koje prenose.

PRVI je istraživanje "Inteligencija u odnosu na zaradu i klimu" koje je objavio sajt Worlddata.info i sadrži podatke iz perioda 1990-2010, a preuzeti su iz istraživanja koja su sprovodili Ričard Lin (ovo ime upamtite) i nekolicina drugih istraživača. Sam sajt se ograđuje od podataka, navodeći da "istraživanja nisu oslobođena kontroverzi jer često uzimaju u obzir samo specifično stanovništvo ili samo nekoliko individua po državi".

Drugi izvor je istraživanje Alsterskog instituta za društvena istraživanja pod nazivom "Inteligencija naroda", koje su sproveli Ričard Lin i Dejvid Beker i objavili ga 2019, pre tri godine. Treći izvor je sajt Brejnstats koji se poziva na podatke iz istraživanja Ričarda Lina i Tatu Vanhanena u 80 država od 2002. do 2006. I četvrti izvor je opet istraživanje Ričarda Lina i Tatu Vanhanena pod pokroviteljstvom Alsterskog instituta nazvano "Inteligencija - ujedinjujući konstrukt za društvene nauke" iz 2012. Jasno je da ovde nije u pitanju "vest" nego kompilacija istraživanja koja je predvodio jedan isti čovek, i od kojih je najsvežije staro tri godine.

O tome se tada i pisalo naširoko u našim medijima. Na primer u "Blicu" koji se, iako ne spada u najsvetlije primere naše novinske scene, potrudio da potraži i mišljenje nekog stručnog, konkretno ovlašćenog psihologa "Mense Srbije" Jasne Bulajić Stepanović, koja im je lepo rekla da su takva istraživanja i rangiranja "metodološki slaba" sa "neosnovanim interpretacijama". Imala je šta da kaže i o gorepomenutom Linu: "Ričard Lin i njemu slični decenijama objavljuju neutemeljene radove, Lin je zbog rasizma opozvan s fakulteta. To je primer zloupotrebe statistike u službi (pseudo)nauke, ti radovi nisu objavljeni ni u jednom uglednom naučnom časopisu."

SADA pređimo na netačnosti. Prema "Novoj.rs", dakle, Srbi i Azerbejdžanci su najgluplji u Evropi, a najpametniji su građani Italije, Švajcarske i Islanda. Ali ako odemo na sajt na koji se oni pozivaju, vidimo da su u Evropi sa koeficijentom inteligencije od 101,6 najpametniji građani Belorusije iza kojih su Finci sa 101,2. Slede Lihtenštajn, Nemačka, Holandija, Estonija, Luksemburg i Mađarska, pa tek onda Švajcarska sa koeficijentom 99,24, a ne 101, kako je navela "Nova.rs". Navodno "najpametnija" Italija je daleko niže sa koeficijentom 94,23, a ne 102. Srbija se na pravoj listi sa koeficijentom 89,6 (ako su na "Novoj.rs" već hteli da zaokružuju brojeve, trebalo bi da znaju da se iznad 0,5 zaokružuje naviše, pa je trebalo da napišu 90) nalazi ispred BiH (88,54), Rumunije (86,88), Turske (86,8), Crne Gore (85,78), a ni Azerbejdžan nije "najgori", jer su ispod njega Gruzija, Severna Makedonija (81,91) i Albanija (81,75).

Otkud ovakav disparitet? Stvar je u tome što "novinari" portala "Nova.rs" očigledno nisu ni otišli na sajt na koji se pozivaju, nego su podatke preneli kao ozbiljne i merodavne sa instagram stranice jedne anonimne osobe koja se bavi pravljenjem raznoraznih mapa. Da su se malo ozbiljnije pozabavili i tim instagram profilom, videli bi da se radi o osobi najverovatnije albanskog porekla (ima zastavu Albanije odmah ispod svog korisničkog imena) čije su objave često obojene antisrpskom i proalbanskom propagandom.

DELUJE, međutim, da im se "vest" o tome da su "Srbi najgluplji" toliko dopala pa se nisu potrudili da urade bilo šta od osnovnih novinarskih poslova, nego su je samo tako lepo preneli. Kako im ne pade na pamet da napišu, na primer, da je jedan Srbin, Uroš Petrović, trenutno četvrti najinteligentniji čovek na planeti prema koeficijentu inteligencije? A pitanje je i hoće li se razni "fekt-čekeri", kojih kod nas ima napretek, pozabaviti ovim?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)