LASO

Rade Dragović

02. 09. 2022. u 13:14

NIJE ovde reč o slobodi okupljanja i pravu na izražavanje različitosti.

ЛАСО

Novosti

Pravo je pravo, a zakon isti za sve - pripadnika gej populacije, naljućenog paora, branitelja Kosmeta ili nezadovoljnog pčelara.

Obaveza je države da obezbedi uslove da svako javno kaže šta ima i šta želi, pod uslovom da zbog toga ne propadne svet.

Ali ako država iz bilo kog razloga zabrani skup ljutih paora, nezadovoljnih pčelara ili branitelja Kosmeta, koji svi do jednog tvrde da su diskriminisani, američki državni sekretar Entoni Blinken neće poručiti da je "okupljanje deo zdrave demokratije". Neće se pretećim tonom javiti ni Delegacija EU, niti će grupa evroparlamentaraca doputovati u Beograd.

Ispada da Vašington i Brisel više zanima beogradski gej skup od svih regionalnih inicijativa, kosovskih pregovora, "Otvorenog Balkana", evrointegracija i svega što je, inače, visoko na agendi Stejt departmenta.

Blinken je ko zna koji po redu američki zvaničnik koji je nad Srbijom kao lasom zamahnuo ljudskim pravima i demokratijom. Ali tim užem nije vitlao prošle godine kada je Avganistan predat u ruke talibana, u čijem su pravnom poretku vešanje, kamenovanje i skraćivanje udova. Takvom štrangom Amerika ne uteruje demokratiju ni svojim prijateljima - Saudijskoj Arabiji, Turskoj ili Egiptu. Tamo to nije važno, u Beogradu jeste.

Srbija je navikla da joj sa druge strane Atlantika, stižu užad i omče, Prokrustovi kreveti, dupli standardi i svakakvo licemerje. Ima, međutim, pravo na čuđenje, kao što paor, pčelar i branitelj Kosmeta imaju svu slobodu da se nadaju da će se Blinken oglasiti i povodom njihovih prava. Utisak je da neće, osim ako prioriteti američke spoljne politike drugačije ne narede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Podzemlje