SRBI NE TRAMPE VIDOVDAN ZA KLASTERE: EU je pogazila svoja načela, a nas zove u špajz njihove vile promaja

Milan Babović zamenik glavnog urednika

08. 07. 2022. u 08:33

SVE i da kojim čudom priznamo lažnu državu Kosovo, pa kao puž golać tragom svoje sluzave sramote dopuzimo do memljive čekaonice Evropske unije, moramo se zapitati pred kakvim bismo mi to Vavilonom čamili?

СРБИ НЕ ТРАМПЕ ВИДОВДАН ЗА КЛАСТЕРЕ: ЕУ је погазила своја начела, а нас зове у шпајз њихове виле промаја

Foto Printskrin

Najpre, sva armirana kreda o EU kao uređenoj, demokratskoj i ljudskim pravima nastrojenoj tvorevini pretvorena su u šut neposredno po početku vojne intervencije Rusije u Ukrajini. Ako proberemo po krhotinama briselskog mita o samom sebi - naći ćemo najpre ostatke pokojne slobode misli i novinarskog izražavanja. Navedimo primer nemačke novinarke Aline Lip, koja je sa ukrajinskog ratišta slala izveštaje drugačije od naručenog narativa berlinske administracije. Epilog je taj da joj preti zatvorska kazna od tri godine, a nemačke vlasti su joj već zamrzle bankovne račune, kao i konto njenog oca.

Zemljaci su ovim činom dali zavodljiv šlagvort Ursuli fon der Lajen, koja nije mogla da odoli a da ne urniše još jedan važan postulat zapadne liberalne demokratije - neprikosnovenost privatne svojine. Tako je prva dama "kluba 27" predložila da se zamzrnuta imovina ruske države, ali i njenih oligarha preda Ukrajini zarad obnove zemlje?!

Kao zamorci svetskih i evropskih sankcija Srbi kandidati imaće vremena da se nagledaju epitafa pod kojima počivaju četiri osnovne proklamovane slobode u EU - kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala. S tim što je Brisel ovde, mora se priznati, primenio harmoničnu gradaciju. Najpre su zabranili takmičenje ruskim mačkama i njihovim odgajivačima, pa su tek potom "šestim paketom" preprečili i put nafti sa istoka. Orban ih je dozvao pameti, te su teška srca sa spiska nepoželjnih ruskih gubavaca skinuli patrijarha Kirila.

E, ovakvi nam kroje uslove za puzeći ulazak u špajz njihove vile promaje. Takvi nam dve decenije blanjaju o vladavini prava, demokratskim i građanskim vrednostima u kojima nikako da ih sustignemo (i daj bože da u gorepomenutim i nećemo). Oni nam uz sasluženje slučajnih Srba propisuju i izborne uslove, prebrojavaju dimnjake, akcije u "Telekomu", ruske šmrkove i metle u Nišu...

Da, baš ti nas teraju da otkinemo svoj pupak na Kosovu i Metohiji, da se razgraničimo sa Lazarem, trampimo Vidovdan za klastere, ako želimo u njihovo gluvo kolo. Da okrenemo leđa prijateljima iz Rusije i Kine, a da kao nagradu "dobijemo" nezavisno Kosovo, a oni će u međuvremenu dati status kandidata Ukrajini, koja ne zna gde su joj granice i Moldaviji u kojoj je Pridnjestrovlje od 1991. praktično država u državi. O stepenu korupcije i uređenosti sistema u ove dve članice u najavi da ne trošimo reči. Kao i o pogaženom pravilu koje je donela sama EU, da u svoje okrilje ne prima države koje imaju teritorijalne sporove.

Dakle, razne Viole i Bilčici guraju nam mač u ruke da izvršimo nacionalni harakiri kao nesrećni (Severno) Makedonci kojima su najpre uzeli ime, a ovih dana i jezik.

Bezimenima i mutavima tamo nam nije mesto. Nekako ćemo se valjda ovde snaći...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)