LUTANJE ZBOG ADRESE: Zašto sud u Beogradu neće da sudi hrvatskim zločincima

Slađana Matić

20. 05. 2022. u 11:12

Sudija Mirjana Ilić već dvaput neće da prihvati optužnicu protiv Branka Tunića, Albanca katolika i hrvatskog državljanina, čuvara u zagrebačkom logoru Rakitje u septembru 1991. godine

ЛУТАЊЕ ЗБОГ АДРЕСЕ: Зашто суд у Београду неће да суди хрватским злочинцима

Novosti

TO što Hrvatska neće da sudi svojim zločincima za ratne zločine nad Srbima, što svoje zločine slavi kao herojske pobede, donekle bi se moglo i razumeti.

Ali, kako razumeti to što srpski sudija Suda za ratne zločine u Beogradu neće da sudi hrvatskim zločincima!? Mirjana Ilić već dvaput neće da prihvati optužnicu protiv Branka Tunića, Albanca katolika i hrvatskog državljanina, čuvara u zagrebačkom logoru Rakitje u septembru 1991. godine. Tužilaštvo ga je optužilo za ratne zločine, zbog ubistva zarobljenog vojnika JNA Marka Utržana (20), iz Kikinde, i prebijanja, mučenja i zlostavljanja još 13 zarobljenih srpskih mladića, koji su tad vojsku služili u Hrvatskoj.

Pošto je sudija Ilić u februaru vratila optužnicu na doradu sa nalogom da se pokuša pribaviti Tunićeva adresa u Hrvatskoj, isto je uradila i sad u maju, iako je tužilaštvo obavestilo da Hrvatska neće da im je dostavi. Naložila je tužilaštvu i da dostave presudu Županijskog suda u Zagrebu iz 1997. godine, kojom je Tunić oslobođen optužbi za ubistvo u prekoračivanju granica nužne odbrane. Ni nju Hrvati neće da daju, ali sudija Ilić kaže - pokušajte još jednom. Sudija, vi treba da mu sudite za ratni zločin nad zarobljenicima, a ne za nužnu odbranu.

I sad je ceo slučaj upao u pat-poziciju. A jasno je da se zločin desio. Tunić je Marka ubio pred svedokom. Još 13 ljudi spremno je da priča o torturi koju su preživeli i Branka Albanca su na slici prepoznali kao najsurovijeg zlostavljača.

Kome koristi ovo razvlačenje i stajanje u mestu? Pravda čeka 30 godina na optužnicu. Je li treba još toliko da bi stupila na snagu? Kako se sudi drugima u odsustvu? Ima li sud njihove adrese? Ako će pomoći, sudija, poslaćemo vam adrese Markovih roditelja i sestre u Kikindi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024