SO NA RANE: Izostanak pravde i dalje razara sve one koji su izgubili svoje najmilije u Tuzli

Vladan Samardžić

17. 05. 2022. u 09:48

Ne zarastaju rane svedocima masakra muslimanskih paravojnih hordi nad njihovim drugarima u “Tuzlanskoj koloni” pre tri decenije

СО НА РАНЕ: Изостанак правде и даље разара све оне који су изгубили своје најмилије у Тузли

Novosti

TUZLA nam još soli rane iz kolone smrti.

Samo ova, jedna rečenica Slavka Novakovića, tog maja 1992. godine, vojnika rezerviste JNA, danas invalida, peče kao so na živoj rani. Rani, koja ne zarasta ni pune tri decenije kasnije. Ne zarasta Slavku, ne zarasta Marku, ni Radovanu... svedocima masakra muslimanskih paravojnih hordi nad njihovim drugarima, golobradim mladićima u vojnim vozilima, mučki, iz zasede pobijenim u "Tuzlanskoj koloni" tokom dogovorenog, mirnog izvlačenja iz kasarne "Husinskih rudara" prema Bijeljini i dalje ka Srbiji.

So iz ovog, nadaleko čuvenog grada soli u "Jugoslaviji u malom", razara žive rane onima koji su u predvečerje ratnog vihora u BiH izgubili decu, izgubili svoje najmilije. Razara žive rane i onima koji su ostali da svedoče o pogibiji, zvanično pobrojanih 59 i zauvek obogaljena - 44 pripadnika tadašnje "naše" narodne armije.

Razara iz dana u dan. Razara, a mislili su da će barem malo prestati da boli, pomislili i da će tu, strašnu so da odnese, da rastvori rečica Solina, tamo, prema naselju Brčanska malta, gde su u vojnim vozilima, među soliterima, visili skeleti izgorelih vojnika. Izrešetanih i izgorelih, naočigled krvi žedne publike kojoj je kolona servirana u živom, unapred pripremljenom prenosu na lokalnoj TV. Pripremljenom i serviranom da se na tacni čuju jauci ranjenih mladića koji su se stapali sa brektanjem vojnih vozila... Mladića ostavljenih da bez komande u tom živom prenosu odlaze u smrt.

Nikada neće prestati sve da nas razara. Niti može. Niti sme. Zbog 59 pobijenih, 44 ranjena, 140 zarobljenih pa mučenih. Zbog zločina nad vojnicima koji nisu mogli da se brane. Zločina bez kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju