ZAŠTITA I PRAVA ŽIVOTINJA: Nekada iščašeno, danas se nameće kao normalno

Momčilo Popović

11. 02. 2022. u 12:00

KOLEGA M. je, po sopstvenom priznanju, pre neki dan vijao svoju mačku mlatilicom za muve.

ЗАШТИТА И ПРАВА ЖИВОТИЊА: Некада ишчашено, данас се намеће као нормално

Novosti

Rekao je da bi je opaučio da je stigao. Bes je eruptirao kada je mačka efektnim udarcem šapom sa stola lansirala netom serviranu prženicu iz tanjira.

Juče je kolega M. bio u strahu. Pročitao je šta je snašlo fudbalera Vest Hema, Francuza Kerta Zumu. Dopao je pod lupu londonske policije kada je na društvenim mrežama njegov brat emitovao drop-kik levicom kojim je Kert rešio neraščišćene račune sa svojom mačkom. Kojoj, inače, nije bilo ništa. Bizarni kućni incident postao je svetska tema zahvaljujući "novom svetskom mačjem poretku" u kome "zaštitnici životinja" pune račune denunciranjem. Klub je, čak, u Zumino ime napisao saopštenje, u kome se optuženi "zlostavljač" izvinjava "svima koji su uznemireni i da ne brinu, jer su mačke dobro".

Dodao je i da se to "više neće ponoviti". Policija je slučaj zaključila objavom da neće biti istrage po službenoj dužnosti. Ali, ako bude privatnih tužbi (a najavljene su), Zumi preti novčana kazna, zatvor do pet godina i - oduzimanje mačaka.

Stočar Aleksandar Mačevski u Makedoniji je išao na saslušanje u policiju zbog vekovnog običaja vezivanja jagnjeta posle uspešne prodaje stoke. Prijavilo ga je lokalno udruženje za zaštitu životinja. Evolucija je ljude i životinje dovela do suživota, u kome je hiljadama godina svako radio svoje. Mačke i jagnjad su i danas isti. Promenili su se ljudi.

U "Novostima" su nekad postojale strane kratkih vesti. Događaj iz Londona potpao bi pod vinjetu "i to se događa" ili "peta strana sveta". Tu su objavljivane "iščašene" vesti. To nekada iščašeno, danas se nameće kao matrica normalnog. Eno, kolega M. bistri poglavlja i računa do kada će moći da vija mačku, a da ne pazi da li ga neko snima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)