FOLIJA

Goran Čvorović

10. 02. 2022. u 11:19

NEĆE kauboj iz Nevade i šerif iz Nebraske da čuvaju red i mir u Evropi. Ne biva da je tuđa kuća važnija, u našem strogo proračunatom svetu, gde svako gleda svoje interese. Pokazuje to ovih dana i ukrajinska kriza.

ФОЛИЈА

Novosti

Šatl-diplomatija francuskog predsednika Emanuela Makrona u Moskvi, Kijevu i Berlinu, iznedrila je, kroz "normandijski format", premise nove realnosti u kojoj De Golova maksima o Evropi od Atlantika do Urala dobija puni smisao.

Onaj ko veruje u Evropu treba da zna da sarađuje s Rusijom, rekao je Makron i poručio da nema bezbednosti u Evropi, ako nema bezbednosti za Rusiju. Jer, geografija se neće promeniti. Nova situacija zahteva drugačije odluke, kaže francuski predsednik, inovantna rešenja i pokretanje mehanizma za stvaranje obnovljene arhitekture kolektivne bezbednosti i novog poretka stabilnosti na Starom kontinentu. Tu negde treba tražiti i potvrdu njegovog zagovaranja samostalne Evrope, koja će sama najbolje da brine o sopstvenim interesima.

Dok je Makron pregovarao u Moskvi, nemački kancelar Šolc je, kao druga komponenta evropskog dvomotorca, u Vašingtonu zbunjeno posmatrao Bajdena koji je govorio da će da zaustavi "Severni tok 2". Kako? Ratom? Na čijem tlu? Bajden ima na šta da se greje. Nije Evropa njegova briga, dok se raketne zavese prostiru daleko od domaćica u Arizoni.

Uspeo je Makron, doduše stidljivo, ali dovoljno glasno za one koji hoće da čuju, da upakuje ukrajinsko pitanje u "finsku foliju". Švedska i Finska su primeri onih zemalja u tampon-zoni koje nemaju vokaciju da se sa njihovog tla stavlja NATO prst u oko Moskvi. Kontinentu izmučenom pandemijom i ekonomskom krizom potrebno je smirivanje situacije, naglasio je stanar Jeliseja. Nismo, mi Evropljani, valjda, toliko sišli s uma, pa da i treći svetski rat zapodenemo na našem tlu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili