BLAJBURG I UDBINA: Ustaška doslednost vremenom dobija sve jezivije nijanse

Jelena Matijević

15. 12. 2021. u 10:14

Ne treba da nas čudi ni što stara gospođa Evropa nit vidi, nit čuje da je parlament jedne njene članice godinama pokrovitelj najvećeg fašističkog okupljanja posle Drugog rata

БЛАЈБУРГ И УДБИНА: Усташка доследност временом добија све језивије нијансе

Novosti

U HRVATSKOJ ništa novo! Bar kad je o Srbima reč. Ista dela, isti pokliči - od narodnih vođa, preko poglavnika, komunističkih prvaka, predsednika države do opskurnih i svih negovatelja ustaške tradicije. Kako pre vek ili 80, 50 i 30 godina, tako i danas. Princip je isti, jedino doslednost vremenom dobija sve jezivije nijanse.

Recept je, naravno, poznat: za sve što u lijepoj njihovoj ne valja, krivi su Srbi, a pravilo je da su najviše krivi kada su žrtve, bilo da je jedna ili stotine hiljada. Zato ih stalno, direktno ili posredno, treba podsećati na "učinkovitost" ustaške kame.

U to smo se uverili i minulih dana. Nismo još došli sebi od "pojašnjenja" predsednika Hrvatske o ubistvu porodice Zec, a gađenje nad Milanovićevim rečima sustigla je pre dva dana vest da se mračna ustaška "komemoracija", posle trajne zabrane održavanja u Austriji, iz Blajburga seli u Udbinu. I to baš u mesto, jedno od malobrojnih u Hrvatskoj, gde su Srbi i dan-danas, posle svih pokolja i pogroma, većinsko stanovništvo! Zato ih i treba podsetiti na generala Tomislava Sertića. On, zapovednik svih ustaških jedinica rođen je u Udbini, a zarobljen dok je bežao sa Pavelićem prema Austriji... Upravo ova zemlja godinama je tražila način da se otarasi ovog klerofašističkog okupljanja i konačno to rešila zakonom. Da li će se održavati u Udbini odlučiće tzv. Počasni blajburški vod, čiji je predsednik Nadzornog odbora Vladimir Šeks!

Ima li ikoga ko sumnja u konačnu odluku? Ne bi trebalo, jer odavno je sve jasno. Ne treba da nas čudi ni što stara gospođa Evropa nit vidi, nit čuje da je parlament jedne njene članice godinama pokrovitelj najvećeg fašističkog okupljanja posle Drugog rata. Ni to nije ništa novo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024