IGRE BEZ GRANICA: Kurti i Rama se više i ne trude da zamaskiraju težnje ka “velikoj Albaniji”

Dragutin Stevanović

01. 12. 2021. u 09:58

Koraci ka ostvarenje albanskog sna, gle čuda, već duže se pravdaju evropskim principima o povezivanju ljudi, robe i usluga

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА: Курти и Рама се више и не труде да замаскирају тежње ка “великој Албанији”

Novosti

TEŠKO se suzdržao Kurti, videlo se i po titravom osmehu, da usklikne - još malo pa smo jedno. Albanija i tzv. Kosovo potpisali su 13 novih sporazuma kojima se povezuju i kojima se praktično dodatno ukidaju linije razdvajanja.

Uprkos tome što su Kurti i Rama ovoga puta dosetkama i pričama o referendumu o ujedinjenju "jednog dana" pokušali da zamaskiraju glavnu poruku, mastilo iz olovaka kojim brišu navodne ekonomske barijere sve se više razliva po granicama "velike Albanije". A sve se dešavalo u jeku proslave dana albanske zastave, koje su se, zajedno sa obeležjima OVK, vijorile širom Kosova, dok je Kurti čašćavao narod gratis neradnim danom, iako taj praznik Priština nije ozvaničila.

Svi ovi koraci ka ostvarenje albanskog sna, gle čuda, već duže se pravdaju evropskim principima o povezivanju ljudi, robe i usluga. Da li je Brisel bio zaslepljen prizorom "međukomšijske saradnje" po evropskom receptu, tek iz EU niko, čak ni duplim treptajem, nije pokazao trunku života, prisebnosti i racionalnosti da ukaže na opasnost koja se nadvija nad celim regionom.

Evropski zvaničnici su možda zanemeli i zato što su se našli u situaciju da nemaju dve strane kako bi ih podjednako izgrdili. Ili su ćutali, jer su pojedine zemlje Unije koje ne gledaju blagonaklono na inicijativu "Otvoreni Balkan" i ekonomskom povezivanju regiona koje predvodi Srbija, dobile saveznika.

Ako je tim borcima za lažnu ravnotežu O.K. ovo što rade Priština i Tirana, onda neka kažu: Zašto od Srbije tražite da crta granice po svojoj teritoriji, da amputira Kosovo kako bi ušla u EU? I kako vam ne smeta projekat "velike Albanije", a skočite čim se pomene jačanje veza Beograda i Banjaluke?!

Odgovorite konačno, jer sve ovo prelazi granice - razuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)