SANU

Jelena Matijević

05. 06. 2021. u 12:00

POVODOM izjave ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić da poziva SANU na saradnju u izradi svih podzakonskih akata potrebnih za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, iz Akademije je stigao odgovor u kom se navodi da su spremni na saradnju i da "stavovi Odbora za standardizaciju srpskog jezika nisu stavovi SANU".

САНУ

Novosti

Tako smo iz najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji, još jednom saznali da nema stav o važnom društvenom pitanju zbog kojeg se mesecima talasaju i stručna i laička javnost. Odavno, nažalost, znamo i da SANU nema stav ni o Kosovu i Metohiji, ni o ćirilici, koja je decenijama žrtva nenormalne i veštačke podele na "službenu i javnu upotrebu pisma", niti i o jednom drugom važnom nacionalnom i državnom pitanju.

Kad god je upitana za stav, Akademija se snishodljivo ograđivala floskulama "da je država ionako ništa ne pita", "da nisu politička ustanova, već da o svim važnim pitanjima daju naučne argumente". Ukrštanje naučnih argumenata nesporno se očekuje od članova institucije koja okuplja umne ljude Srbije, ali upravo iz tih naučnih rasprava i diskusija treba da se izbrusi stav SANU. Jasan, glasan i nedvosmislen o svakom "krupnom" pitanju koje se tiče naše države i naroda.

Jer, nemati stav o nekom pitanju, znači da te ono suštinski ne interesuje, da si prema njemu ravnodušan. Sme li SANU to sebi da dozvoli? Ne sme, kao što mora da se zaštiti i od svih podela, zavisti i navike članstva da se svrstava u tabore koji često kaljaju njen ugled.

Zapravo, sve dok je tako, dok je sve svedeno na lično mišljenje i angažovanje članova SANU teško da će u tom miljeu Akademija moći da ima stav o bilo kom srpskom pitanju. A to obeshrabruje i poražava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)