KO JE ELEZA POSEĆIVAO U ZATVORU? Osumnjičeni za najteža krivična dela bili sredstvo u rukama moćnika koji su se krili iza državnih funkcija

V. N.

05. 03. 2021. u 08:00

DARKO Elez (40), vođa jedne od regionalnih kriminalnih grupa, pre izručenja Sarajevu, ispitan je ponovo u prostorijama ekstradicionog pritvora. Svoje odgovore i saznanja o određenim krivičnim delima počinjenim u Srbiji potvrdio je i na poligrafu. Neka od njih tiču se saradnje sa ekipom Veljka Belivuka, ali i likvidacijama počinjenim u Srbiji.

КО ЈЕ ЕЛЕЗА ПОСЕЋИВАО У ЗАТВОРУ? Осумњичени за најтежа кривична дела били средство у рукама моћника који су се крили иза државних функција

Foto: Tužilaštvo BiH

U ovom trenutku istragu, međutim, koja se vodi u našoj zemlji, najviše interesuju zločini koji su dovođeni u vezu sa Elezom, ali i zaštiti koju je uživao ne samo dok je izdržavao kaznu u Sremskoj Mitrovici, već i kasnije, po izlasku sa robije.

- Elez je uživao gotovo povlašćeni tretman u zatvoru - navodi naš sagovornik iz istrage. - Osuđen je na devet godina robije za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovine narkoticima. Iz zatvora je izašao posle osam godina, a prethodno je nekoliko godina proveo u otvorenom odeljenju. Neki od zatvorskih stražara su posvedočili da je od 2017. godine imao veoma zanimljive posete. O tome će tek biti govora.

Povezanost Eleza i Belivuka, kao i njihovo delovanje pod okriljem "kavačkog klana", posebno jednog od navodnih vođa Radoja Zvicera, predmet je dalje istrage. U fokusu su i njihovi zaštitnici u redovima srpske policije, ali i među državnim funkcionerima. Nova hapšenja i privođenja očekuju se narednih dana, a o svim saznanjima bezbednosnih službi biće reči i na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je zakazana za subotu po podne.

- Niko nije slutio do kakvih će se sve saznanja doći - ističe naš izvor. - Elez i Belivuk su bili sredstvo u rukama manjeg broja moćnika, koji su se krili iza svojih funkcija i položaja, od MUP Srbije, preko partija i državnih firmi, do sportskih organizacija.

ODGOVORIO NA 10 PITANjA

BOSANSKI mediji preneli su u četvrtak izjavu Elezovog advokata Senada Kreha, koji je potvrdio da je njegov klijent u Beogradu prošao poligrafski test.

- Postavljeno mu je deset pitanja i sva je uredno prošao - kazao je Kreho. - Elez je na poligrafu pitan i o pokušaju ubistva Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, o relacijama Veljka Belivuka ili kako ga zovu Velja Nevolja. Test je uredno prošao. Imamo zapisnik o tome.

Predistraga, koja je započela u Upravi Carine, na površinu je izbacila sve malverzacije i kriminal u ovoj državnoj firmi, u koji su bili upleteni i neki od funkcionera beogradskog odbora SNS.

Narednih dana o tome će biti ispitani i bivši direktor UC Milan Tomić, potom nekadašnji načelnik Odeljenja za sprečavanje krijumčarenja Nemanja Manjak, ali i bliski saradnici Dejana Stojanovića Keke, koji su, u međuvremenu, zahvaljujući direktoru FSS Slaviši Kokezi, postali suvlasnici carinskih terminala i skladišta. Reč je o Aleksandru Nešoviću Baji, ali se ispituje i uloga Aleksandra Dabića Dabe.

- Bilo je tu malverzacija sa raznom robom, ali će javnost ostati zaprepašćena kada se otvori afera sa naftom i naftnim derivatima - naglašava naš sagovornik. - U interesu istrage o tome se sada malo govori, ali policija i tužilaštvo rade svoj posao.

Određena grupa ljudi se za kratko vreme enormno obogatila, a onda su pomislili da mogu da upravljaju i državom. Inicirali su i lansirali razne afere uplićući porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi mu oslabili političku moć. Onda su, prema saznanjima obaveštajnih službi, počeli da kuju planove i da ga fizički uklone.

DANAS ODLUKA O PRITVORU

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal zatražilo je od suda da produži pritvor pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se terete za najteža krivična dela. Belivuku, Miljkoviću i ostalima 30 dana pritvora ističe u subotu, 6. marta, pa bi odluku o pritvoru danas trebalo da donese sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu. Belivuk i Miljković uhapšeni su 4. februara pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe.

O tome je u više navrata ispitivana i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije. Prvi put je saslušavana u prostorijama Sektora unutrašnje kontrole, kada je i odbila da ide na poligraf. Tema je bila nezakonito prisluškivanje predsednika Srbije i članova njegove porodice.

Drugi put, pre nekoliko dana, dovedena je u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), gde je, pored ostalog, saslušavana i o ugrožavanju bezbednosti predsednika Aleksandra Vučića. I ovoga puta joj je ponuđeno da ide na poligraf, ali se izvukla uz konstataciju da je popila lekove.

Pitanja o ugrožavanju predsednika Vučića odbio je i Kokeza, kao i mogućnost da odbranu iznese na poligrafu.

DARKO ELEZ U ČETVRTAK IPAK NIJE SASLUŠAN PRED SUDOM BIH

HOĆE DA MU SUDE I ZA "LUTKU", PA ĆE DA SE BRANI ĆUTANjEM

NAJAVLjENO ročište Darku Elezu, koji je u sredu iz Srbije izručen Bosni i Hercegovini, koja ga tereti za više krivičnih dela, u četvrtak, ipak, nije održano. On je pred Sudom BiH trebalo da se izjasni o krivici.

Sarajevski advokat, Dušan Tomić, koji je posetio Eleza ubrzo pošto je stigao u pritvorsku jedinicu Suda BiH, kaže da se njegov klijent, "posle izručenja oseća prevarenim, jer se insistira da mu se sudi i za predmet 'Lutka', iako on nije isporučen BiH za taj predmet". Advokat je naveo i da više neće biti Elezov branilac, jer nije uspeo da održi obećanje koje mu je dao, a to je da mu neće biti suđeno za predmet "Lutka", jer to, kako kaže, nije moguće po osnovu sporazuma BiH i Srbije od 2015. godine.

Elez mu je, kaže Tomić, rekao da je, automatski, odlučio da se brani ćutanjem, pa "oni koji ga optužuju neka to i dokazuju".

- Kada sam nadležnima u Sarajevu predočio da nije u redu to što su odmah odlučili da Elezu sude za "Lutku", rečeno mi je, na moje veliko iznenađenje, "neka nas Srbija zbog toga tuži"! Pošto nisam učestvovao u suđenjima u predmetu "Lutka", Eleza će braniti drugi advokat, koji je bio angažovan u tom "suđenju stoleća" - kaže Tomić za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir