VEZALI SU MI OCA I TUKLI GA DO SMRTI: Ni posle šest godina nisu pronađene ubice penzionisanog policajca Dragiše Žikića (73)

V. ĐORĐEVIĆ

21. 11. 2020. u 11:00

SVE pamtim. Kao da je juče bilo. Tog jutra, 1. juna 2015. godine, pozvale su me komšije iz knjaževačkog sela Potrkanje, i kazali mi da odmah dođem iz Zuniča, gde sam udata.

ВЕЗАЛИ СУ МИ ОЦА И ТУКЛИ ГА ДО СМРТИ: Ни после шест година нису пронађене убице пензионисаног полицајца Драгише Жикића (73)

Foto V. Đ.

Imala sam šta da vidim. Moj otac, Dragiša Žikić (73), saobraćajni policajac u penziji, ležao je ispred kuće. Ruke su mu bile vezane na leđima, a ubice su mu kanap stavile i preko usta. Videla sam da je bio brutalno pretučen, ali je davao znake života. Ipak, preminuo je već sutradan u KBC Niš, a za zločin niko još nije odgovarao.

Ovako, za "Novosti", govori Tatjana Stojanović (53), ćerka pokojnog Dragiše. Godinama je, kaže, želela da ispriča svoju priču, ali to nije učinila, jer se nadala da će ubice njenog oca, ipak, biti pronađene.

- Kako su mi kazali, istragom je ustanovljeno da je bilo više razbojnika - priča Tatjana.

- Ušli su u kuću mog oca, koji je živeo sam, u Potrkanju. Ono što znam, jeste da ulazna vrata nisu bila obijena, i ne zna se kako su ušli u sobu u kojoj je Dragiša spavao.

Dragiša Žikić, Foto privatna arhiva

Stojanovićeva kaže da su razbojnici odmah vezali Dragiši ruke na leđima. Potom su mu, da ne bi jaukao, u usta stavili kanap, koji su mu, krvnički, u čvor zavezali oko vrata. A, onda je usledila tortura, koja je trajala satima.

- Mog oca su tukli drškom od metle i nekom velikom motkom - jedva govori naša sagovornica. - Vukli su ga po kući, i tukli su ga sve vreme. Nisu birali gde su ga udarali.

Našli smo ga sa frakturom lobanje i polomljenom vilicom.

GROBOVE UMIVAM SUZAMA

- U MEĐUVREMENU mi je i rođeni brat preminuo od virusa korona. Sad im obilazim grobove, umivam ih suzama i nadam se da će, makar do kraja mog života, Dragišine ubice biti pronađene i privedene pravdi...

Čim su je komšije pozvale, Tatjana je u Potrkanje došla najbrže što je mogla.

- Policija još nije bila stigla, a ja sam ispred kuće, na terasi, ugledala unakaženo telo mog oca - kroz suze govori Tatjana. - Bio je u nesvesti, a ono što sam ugledala viđa se samo u horor filmovima. Posle uviđaja rečeno nam je da su razbojnici odneli TV, dve puške, za koje je moj tata imao dozvolu, i oko 30.000 dinara - nastavlja Tatjana.

- Razbojnici nisu pronašli Dragišin službeni pištolj, koji sam ja posle vratila MUP-u.

Selom se pronosila priča da su Dragišu ubili zavisnici od psihoaktivnih supstanci, ali dokaza za to nije bilo. A, onda je, pola godine kasnije, u centru sela neko ostavio TV, koji je kobne noći ukraden iz Žikićeve kuće!

- Opet je otvorena istraga, ali ponovo nije pronađen nijedan trag koji bi vodio do zločinaca. Kada god bih kolege mog tate upitala kako napreduje slučaj, uvek bih dobijala isti odgovor: "Radimo, radimo" - ogorčeno kaže Tatjana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)