TRAKA JOŠ KRIJE KLJUČ TRAGEDIJE: Završen terenski deo vojne istrage pada aviona VS "mig 21", delovi na ekspertizi u Batajnici

V. MITRIĆ - R. DRAGOVIĆ

27. 09. 2020. u 22:00

UVIĐAJ na mestu pada aviona "mig 21" Ratnog vazduhoplovstva u selu Brasina kod Malog Zvornika, gde su u petak ujutru život izgubila dvojica pilota Vojske Srbije Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević, završen je, a svi delovi olupine vojne letelice kamionima su prebačeni u Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnicu.

ТРАКА ЈОШ КРИЈЕ КЉУЧ ТРАГЕДИЈЕ: Завршен теренски део војне истраге пада авиона ВС миг 21, делови на експертизи у Батајници

Foto V. Mitrić

Komadi uništenog "miga" narednih dana biće podvrgnuti detaljnim analizama, kako bi vojne komisije koje rade na rasvetljavanju tragedije došle do tačnog uzroka pada aviona.

Na mestu nesreće pronađen je i uređaj za snimanje parametara rada letelice. Od trake na kojoj su zabeležene promene u radu motora i sklopova očekuje se da pomogne objašnjavanju poslednjih trenutaka aviona u vazduhu, gde se krije ključ tragedije u kojoj su poginuli major Krsnik i kapetan prve klase Vasiljević.

Nije sasvim objašnjeno ni katapultiranje posade, koja je do poslednjeg trenutka pokušala da avion, koji je tonuo ka tlu, podigne u visinu. Prema pravilima u avijaciji, odluku o napuštanju aviona donosi zapovednik letelice. Konstrukcija dvosedih "migova 21" je takva da u slučaju katapultiranja obojica pilota istovremeno izleću iz aviona.

Da su sa mesta nesreće pokupljeni svi materijalni dokazi potvrdio je u nedelju i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Vojne komisije su završile rad na ternu i svi materijalni dokazi su prikupljeni, ostaci letelice su uklonjeni i preneti u Vazduhoplovni zavod - rekao je Vulin i pojasnio da će stručnjaci tek utvrditi koje je podatke zabeležio snimač parametara.

DATUM SAHRANE

MESTO i datum sahrane pilota Dejana Krsnika i Zvonka Vasiljevića, kako nam je rečeno u Vojsci Srbije, biće saopšteni naknadno. Poslednjem ispraćaju, po običaju, prethodiće i komemoracija u Komandi Ratnog vazduhoplovstva VS.

Ovaj uređaj, za razliku od "crne kutije" iz drugih tipova letelica, beleži samo parametre rada aviona, ne i razgovor pilota. Ministar odbrane je najavio i brze rezultate vojne istrage.

- Videćemo kako je funkcionisao avion i kako su piloti upravljali. U Komandi Ratnog vazduhoplovstva trenutno rade obe komisije, koju vode generali Popović i Bjelić. Oni proučavaju sve dokaze i veoma brzo će izaći sa zaključcima. Ne mogu da se obavežem na konkretno vreme, datum ili dan, jer je sve u rukama stručnjaka - naglasio je Vulin i dodao da niko u Vojsci ne može da naredi komisiji da radi brže ili sporije, jer su to samostalni organi.

Foto V. Mitrić

Prema proceduri, svi podaci iz istrage biće dostavljeni tužilaštvu koje odlučuje o slučaju i eventualnim daljim radnjama.

I tužilac Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović potvrdio je za "Novosti" da je uviđaj na mestu avionske nesreće završen. Prema njegovim rečima, zamenik tužioca, koji je radio uviđaj, uz asistenciju vojnih i drugih eksperata naložio je obdukciju tela poginulih pilota.

PADAJU I AVIONI NAJVEĆIH

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin, gostujući na TV Prva, podsetio je u nedelju da ovakve nesreće nisu karakteristika samo naše vojske.

- Velika tragedija pogodila je Ukrajinu, gde je u avionskoj nesreći poginulo čak 26 kadeta. Jedan od najsavremenijih aviona F-35 u proteklih nekoliko godina pao je tri puta, a vazduhoplovstvo SAD u proteklih pet godina izgubilo je 133 pilota i članova posade - rekao je Vulin i naglasio da se u našoj vojsci neuporedivo više leti nego pre nekoliko godina.

O silini udara "miga 21" u tlo, na mestu tragedije svedočio je u nedelju dubok krater u dnu njive, na svega nekoliko desetina metara od porodične kuće Tanaskovića u Brasini. Letelica, pošto se zarila u zemlju, upalila se, a potom je uz snažnu detonaciju koja je uznemirila žitelje ovog kraja, i eksplodirala.

Najveći deo olupine u nedelju je bio uklonjen iz njive uz kuću Tanaskovića. Meštani kažu da su ostaci aviona satima odvoženi kamionima. Ostali su samo manji ostaci, zariveni u ilovaču.

Stanje povređenog Vitomira Tanaskovića, prema našim saznanjima, stabilno je, iako mu je život bio ugrožen. On je pretrpeo teške opekotine glave, grudnog koša i udova. U trenutku pada letelice sakupljao je orahe na imanju. Po svemu sudeći, shvatio je da će se avion survati nedaleko od njegove kuće, pa je u poslednjem trenutku supruzi rekao da siđe u podrum. Nekako je i sam uspeo da izbegne najgore.

Kako kaže njegov zet, Miroslav Tomić, u proceni ove situacije pomoglo mu je njegovo ratno iskustvo. Vitomir je radio kao policajac u Beogradu, ali je odlazio i na borbene zadatke širom zemlje. Pošto je otišao u penziju vratio se na imanje u rodno selo.

SAUČEŠĆE, NE I UTEHA

U KUĆU Vasiljevića u Donjoj Borini neprekidno dolaze komšije, prijatelji, rođaci i Zvonkove kolege. Izjavljuju saučešće i govore o poginulom pilotu kao ljudini i divu naše avijacije. Niko nema reči utehe za roditelje i brata, Zvonkovu suprugu i decu, koji su Beogradu.

Meštani Donje Borine i Brasine ističu i da su bili ponosni na Zvonka. Svi su ga poznavali i voleli, još od detinjstva. Bio je dete i mladić za primer u svemu.

- Ponosili smo se njime, jer je bio dobar čovek, oficir i pilot. Eto, sudbina je htela da ovde, među nama, završi svoj čestiti život - kažu žitelji sela pod Gučevom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja