PRONAĐENO 56 ELEKTRONSKIH VABILICA: Izdato upozorenje zbog krivolova

Lj.P.

04. 09. 2020. u 15:57

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptca Srbije i ove godine prati krivolov prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica. U avgustu je, kako navode, otrkiveno 46 slučajeva krivilova, što pokazuje povećanje u odnosu na ranije godine.

ПРОНАЂЕНО 56 ЕЛЕКТРОНСКИХ ВАБИЛИЦА: Издато упозорење због криволова

Foto: DZPPS

Krivilov prepelica dešavao se u 22 opštine, a pronađeno je ukupno 56 uređaja.

Ove godine, kako saopštavaju iz DZPPS, kao i godina unazad, najgora situacija je u opštini Trstenik, gde u u gotovo svakom selu krivilovci postavljaju vabilice. U ovoj opštini je u avgustu zabeleženo čak 11 slučajeva krivolova prepelica, a na crnoj listi sledi opština Varvarin sa pet slučajeva, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja.

Foto: DZPPS

Predviđene kazne za ovo krivično delo su od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

Da je situacija zabrinjavajuća svedoči i upozorenje lovcima koje je uoči početka lovne sezone na prepelice došlo iz Lovačkog saveza Srbije. Krovni savez lovaca podsetio je svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da svako kršenje zakona za sobom povlači posledice, kao i da Lovački savez Srbije korišćenje elektronskih vabilica oštro osuđuje.

Foto: DZPPS

Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolađe Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom naše zemlje krivilovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica.

U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tome doda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se poplacija ove ptice selice masovno i bezobrzirno uništava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)