SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Tužilaštvo traži osudu i za šest opština

Tanjug

26. 08. 2020. u 11:22

TUŽILAŠTVO Mehanizma za krivične sudove u Hagu predložilo je danas sudijama žalbenog veća Mehanizma da usvoje njegovu žalbu i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglase krivim po još jednoj tački optužnice po kojoj je prvostepenom presudom bio oslobođen.

СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Тужилаштво тражи осуду и за шест општина

Printscreen Hague tribunal

Mladić je bio oslobođen samo za genocid u šest bosanskih opština, dok je po devet drugih tačaka optužnice proglašen krivim i osuđen na najtežu kaznu - doživotni zatvor.

Tužilaštvo smatra da je on kriv i za genocid nad muslimanima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

Na današnjoj raspravi osporavalo je žalbene navode Mladićevih advokata koji su juče tri sata pobijali prvostepenu presudu ukazujući na njene nedostatke.

Predstavnica tužilaštva je pored ostalog rekla da su Mladić i Radovan Karadžić u udruženom zločinačkom poduhvatu imali cilj da eliminišu muslimane sa određenih teritorija, progonima, prinudnim isljenjem, ubijanjem...

Mladićevi advokati juče su zatražili od žalbenog veća da Mladića oslobodi od optužbi, tvrdeći da je pretresno veće Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam, pogrešilo kada je Mladića proglasilo krivim jer nije uzelo u obzir validne, neposredne dokaze koji potvrđuju da nije kriv za optužbe za koje se tereti.

Mladić će se sudijama obratiti danas na kraju usmene rasprave, a za svoje izlaganje imaće na raspolaganju 10 minuta.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je u nekom delu preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje.

U prvostepenoj presudi pretresno veće Haškog tribunala je zaključilo da je Mladić zločine pocinio svojim učešćem u četiri udružena zlocinačka poduhvata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)