DETALJI HAPŠENJA SRBINA U ŠPANIJI: Krio se sa falsifikovanim hrvatskim pasošem, a evo zašto je za njim raspisana crvena Interpolova potrenica

Z. USKOKOVIĆ - N. BIJELIĆ

30. 07. 2020. u 08:25 >> 02:51

U SARADNjI srpske i španske policije, na Pirinejskom poluostrvu, u letovalištu Ljoret de Mar uhapšen je Dušan Kuzmanović (36) iz Niša, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Marka Pavlovića (22) i ranjavanja njegovog brata Miroslava.

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА СРБИНА У ШПАНИЈИ: Крио се са фалсификованим хрватским пасошем, а ево зашто је за њим расписана црвена Интерполова потреница

Foto: Privatna arhiva

 On je, da bi zavarao trag, izgrebao jagodice na prstima, kako njegov identitet ne bi mogao se utvrdi, ali mu ni to nije pomoglo da umakne.

Za njim je bila raspisana crvena Interpolova poternica radi izdržavanja dvodecenijske kazne zatvora, koja je prošle godine postala pravosnažna. Pobegao je aprila 2019. iz kućnog pritvora u Nišu, skinuvši nanogvicu, a sada je utvrđeno da je tokom proteklih godinu dana bekstva koristio falsifikovani pasoš Hrvatske.

- Pripadici MUP Srbije su se odmah dali u potragu za njim, čim su iz Ministarstva pravde, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, 8. aprila dobili obaveštenja da je skinuo nanogvicu i da je pobegao - navodi izvor "Novosti". - On je iskoristio to što je imao sat šetnje van kuće da zametne trag. Praćen je, a kada je ove godine lociran u Španiji, u Ljoret de Maru, obaveštena je španska policija.

Kuzmanović je prebačen u ekstradicioni pritvor i čeka izručenje Srbiji. Narednih dana Ministarstvo pravde Srbije će španskim kolegama da uputi svu potrebnu dokumentaciju kako bi Kuzmanović što pre bio prebačen na izdržavanje kazne.

Od 2015. do aprila prošle godine Kuzmanović, koji je sa Markom Savićem (46) osuđen za ubistvo i ranjavanje, bio je u kućnom pritvoru uz obavezan elektronski nadzor.

POLICIJSKA SARADNjA

PREMA saopštenju španske policije, njih su kolege iz Srbije 9. jula obavestile da se Kuzmanović, prema dostupnim informacijama nalazi na teritoriji njihove zemlje i da koristi hrvatski pasoš. Nakon određenih provera, utvrdili su da ima prebivalište u Ljoret de Maru, ali da ne boravi na prijavljenoj adresi, već da menja stanove u ovom letovalištu kako bi zavarao tragove.

Posle detaljnih pretraga, Španci su ga locirali 16. jula i samo se čekao povoljan momenat da mu stave lisice na ruke. U saopštenju se navodi i da je u trenutku hapšenja pokušao noktima dodatno da izgrebe već oštećene jagodice.

Zločin za koji su osuđeni dogodio se 26. aprila 2008. U krvavom obračunu, u Mokranjčevoj ulici u gradu na Nišavi, ubijen je Marko Pavlović (22), a teško je ranjen njegov rođeni brat Miroslav (30). Suđenje za brutalan zločin trajalo je gotovo 11 godina.

Krvavom sukobu prethodio je, kako je utvrđeno na sudu, incident u noćnom klubu "Komodo", gde je ubijeni Pavlović radio kao šef obezbeđenja. Kuzmanović i Savić su te noći bili u društvu jedne devojke, koja je polomila čašu. Došlo je do svađa i čarki, a onda su se dogovorili da se sutradan nađu i reše situaciju.

Umesto reči, međutim, kako je utvrđeno, Kuzmanović i Savić su potegli oružje. Pavlović je usmrćen sa dva hica u grudi, a njegov brat je teško ranjen.

Viši sud u Nišu je 2018. godine osudio Savića i Kuzmanovića na po 15 godina zatvora, a posle razmatranja žalbi, Apelacioni sud im je u februaru 2019. povećao kaznu za još pet godina.

- Pravilan je zaključak prvostepenog suda da je u konkretnom slučaju reč o pokušaju teškog ubistva, s obzirom na to da je jedna osoba ubijena, a ubistvo druge osobe je ostalo u pokušaju, s obzirom na to da je na nesumnjiv način utvrđeno da je umišljaj optuženih bio da liše života više njih - navodi se u presudi Apelacionog suda u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)