POSLE OSAM MESECI: Srbina prognanika iz Orahovca, uhapšenog prošlog novembra u Mađarskoj, izručuju Srbiji

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

20. 06. 2020. u 11:00

Ljubišu Manitaševića Priština tereti za navodni pokušaj ubistva

ПОСЛЕ ОСАМ МЕСЕЦИ: Србина прогнаника из Ораховца, ухапшеног прошлог новембра у Мађарској, изручују Србији

Foto: Privatna arhiva

LjUBIŠA Manitašević, prognanik sa Kosova i Metohije, koji je prošlog novembra uhapšen u Mađarskoj zbog navodnog pokušaja ubistva na KiM 1999, uskoro će biti prebačen u Beograd. Da bude prosleđen našoj zemlji odlučio je, vodeći se međunarodnim pravom, mađarski ministar pravosuđa, a odluka po zahtevu Srbije za izručenje, stigla je juče ujutru Ministarstvu pravde.

Pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu vodi se istraga protiv Manitaševića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja na teritoriji KiM tokom devedesetih. I samoproglašena, takozvana Republika Kosovo podnela je zahtev za izručenje, pa je nadležni sud u Budimpešti lane utvrdio da su ispunjene pravne pretpostavke da se okrivljeni izruči i Beogradu i Prištini. Nakon toga, sud je prvobitno odlučio da bude izručen Prištini, ali je konačnu reč dao nadležni ministar.

- Srbija je pozdravila takvu odluku mađarskih vlasti i ukazala da su srpski pravosudni organi nedvosmisleno do sada pokazali spremnost da jednako procesuiraju sva lica, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost - saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ljubišin brat Nikola Manitašević prošle godine je dve nedelje štrajkovao glađu, u šatoru, usred zime, ispred mađarske ambasade. Tada je uspeo da izdejstvuje samo da Ljubiši budu skinute lisice, koje je nosio u mađarskom zatvoru 24 sata dnevno.

- Zahvalan sam "Večernjim novostima" i predsedniku Vučiću na velikoj pomoći. Važno je da moj brat stigne u Srbiju, posle toga sve će biti lakše - kaže Manitašević za naš list.

Ljubiša Manitašević našao se na crvenoj Interpolovoj poternici jer je, na Vidovdan 1999. godine, ranio dvoje ljudi, koji su pokušali da ga kidnapuju ispred apoteke u Orahovcu. Napala su ga četvorica pripadnika OVK i počela da ga vuku u kola. Braneći se, jednog napadača je ranio u rame, drugog u stomak.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Manitašević

Sam se predao i u pritvoru, u Prizrenu, proveo 67 dana. Pušten je da se brani sa slobode, prošao je sve bezbednosne provere Kfora i preselio se u Srbiju. Pre šest godina odselio se u Švajcarsku. Uhapšen je 28. septembra, na prelazu Roske.

TAJNA OPTUŽNICA

MANITAŠEVIć je godinama nesmetano putovao iz Švajcarske u Srbiju, ne znajući da je protiv njega podignuta optužnica još 2015. A, Interpolova poternica raspisana je u maju prošle godine.

Foto: D. Zečević

Srbi u Orahovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)