FELJTON - DEMASKIRANJE ALIJINIH ZVERSTAVA: Funkcioneri SDA podržavali su zločine nad Srbima

Dragan Vujičić i Ivan Miladinović

18. 05. 2021. u 18:00

OTKRIVANjE zločina koje je počinila Armija BiH u Sarajevu pokazalo je sve licemjerje Izetbegovićevog režima.

ФЕЉТОН - ДЕМАСКИРАЊЕ АЛИЈИНИХ ЗВЕРСТАВА: Функционери СДА подржавали  су злочине  над Србима

Foto iz izveštaja Nezavisne međunarodne komisije

Dok je javno i na međunarodnim forumima predsjednik Alija Izetbegović propovijedao multikulturalizam i "zajednički život Bošnjaka, Hrvata i Srba u jednoj državi", u stvarnosti, institucije koje je on kontrolisao podsticale su etničku mržnju, a vojska kojoj je on bio vrhovni komandant, počinila je ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad svojim građanima, samo zato što nisu muslimani.

Prema profesoru Mirku Pejanoviću, "ovo je bila mračna strana vojske i države", koja je iznutra potkopavala državu (Pećanin & Selimbegović, 1997b).

GENERAL ARBiH Jovan Divjak u razotkrivajućem intervjuu novinaru "Večernjih novosti", Dušanu Stojakoviću, izneo je nekoliko šokantnih zapažanja o zločinačkoj vezi muslimanskih sarajevskih vlasti:

Dušan Stojaković: "U intervjuu za Svet rekli ste: 'U prvim mjesecima rata, koliko znam, ubijeno je oko 800 Srba, bukvalno eliminisano bez ikakvog suđenja ili razloga.' Možete li reći da li imamo nešto konkretno u vezi sa patnjama sarajevskih Srba uopšte, uključujući slučaj Kazana? Ovih dana objavljena je informacija o oko 400 logora za Srbe u BiH, od čega se 88 nalazilo na području Sarajeva."

Jovan Divjak: "Pokušao sam da otkrijem taj odnos prema Srbima jula 1992. godine, kada sam tražio od Behirete Šljivić da se obraća novinarima, jer je njen suprug, Srbin, nestao.

Novinarima je rekla da je njen suprug bio u 10. brdskoj brigadi Mušana Topalovića Cace, da je ubijen na Kazanima i da je spaljen. Ovo je prijavljeno. Svaki put kada sam imao neke nove podatke, pokušavao sam da zvanično reagujem preko komande, čiji sam član. Početkom januara 1993. godine imao sam spisak od 90 imena Srba, ali i Hrvata i Bošnjaka, ubijenih ...

Alija Izetbegović je sve to znao.

DESETA brdska brigada bila je u sastavu 1. Sarajevskog korpusa pod komandom Mustafe Hajrulahovića Talijana. Dugo vremena sam isticao problem Cace, Ćele i drugih, koji su se ponašali na sličan način. Zajedno sa kolegama pokušao sam da natjeram Aliju Izetbegovića da riješi ovaj problem. Caco je mogao ući u njegovu kancelariju u bilo koje vrijeme, pa tako i Ćelo. Godinu i po, pet komandira u Starom Gradu bili su muškarci koji nisu proveli dan u vojnoj školi. Ova dvojica nisu ni služili u vojsci, jer su bili mentalno zaostali. Ali Alija im je vjerovao više nego profesionalnim oficirima" (Stojaković, 2003).

ANALITIČAR CIA Džon Šindler je u svojoj knjizi Neljubazni teror tačno istakao odgovornost predsjednika Alije Izetbegovića za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu:

"O krivici rukovodstva SDA u ovakvim zločinima, koje su branioci Izetbegovića dugo demantovali, više nema sumnje. Nemoguće je vjerovati da vlada nije bila svjesna ubistava koja su joj se dešavala pred očima; opkoljeno Sarajevo bilo je vrlo malo mjesto, a oni novinari koji su se brinuli o tome nisu imali problema da otkriju obrise priče. Štaviše, trebalo je Izetbegoviću punih pola godine da zatvori Cacinu bandu nakon što je Jovan Divjak poslao svoje protestno pismo u kojem je detaljno opisao noćnu moru. Predsjednik je direktno znao šta se dešava" (Schindler, 2007,str. 105). Prema ovom analitičaru CIA "nasumični" zločini su u stvari dio izračunatog plana SDA za protjerivanje Srba iz Sarajeva.

NA OSNOVU izjave svjedoka, koju posjeduje RCIRZ, "Omer Behmen bio je izvršilac u sprovođenju plana etničkog čišćenja u Starom Gradu Sarajevu i šire", koji sprovođen "uz dozvolu Alije Izetbegovića i značajan doprinos Bakira Izetbegovića, Envera Bičakčića i drugih ... Vojska i civilni organi bezbjednosti, na čelu sa Fikretom Muslimovićem i Bakirom Alispahićem, pasivno su ohrabrivali kriminalno ponašanje Topalovića i njegovih potčinjenih, uz znanje Izetbegovića, Behmena, Bičakčića, Čengića i drugih predstavnika SDA."

Brojni funkcioneri SDA i najviši zvaničnici Republike BiH pomagali su i podržavali zločine počinjene nad Srbima u Sarajevu: bivši ministri MUP-a Alija Delimustafić i Jusuf Pušina; pomoćnik direktora AID-a Asim Dautbašić; bivši načelnik Vojne policije Armije BiH Kerim Lučarević, bivši načelnik Uprave sigurnosti Jusuf Jašarević, kao i ratni direktor Agencije za sigurnost Ministarstva odbrane RBIH Enver Mujezinović.

POSLIJE operacije "Trebević-2", vlada je naredila ekshumaciju tijela u masovnoj grobnici Kazani. Ekshumaciju leševa izvršio je istražni sudija Vojnog suda Sarajevo Nihad Šeremet. Vojni sud je bio pod potpunom kontrolom SDA. Istražitelji su nakon nekoliko dana kopanja uklonili 29 tijela, ali posao je naglo zaustavljen. Prema svjedoku 49/27-2, koji je dao izjavu Komisiji za prikupljanje informacija o zločinima protiv čovječnosti, ekshumacija je zaustavljena po nalogu Predsjedništva BiH.

NAGRADE ZA ETNIČKO ČIŠĆENjE

ALIJA Izetbegović je dobio niz nagrada islamskog svijeta: nagradu "Kralj Fejsal" za usluge islamu, 1993. godine; nagradu "Mislilac godine" Fondacije Ali Osman Hafiz iz Medine, 1996; Orden Turske Republike, počasni doktorat Univerziteta u Rijadu i počasni doktorat prava na Univerzitetu Marmara, Istanbul 1997. godine; Orden nezavisnosti države Katar, 1998. godine; i nagradu "Islamski čovjek godine" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 2001 (Isaković, 2005, str. 73-74). Takođe je dobio nagradu Američkog instituta za demokratiju u Vašingtonu i u zahvalnom govoru pomenuo "važnost rješavanja odnosa između većina i manjina kao vitalni element demokratije" (Pejanović, 2002, str. 125). Ovaj feljton pokazuje kako je rješavao odnose između većine i manjina.

Prema riječima kriminalističkog tehničara Mladena Milosavljevića, koji je učestvovao u ekshumaciji, svi leševi su obezglavljeni. U masovnoj grobnici pronađena su dvadeset i dva mrtva tijela i dvije odsječene glave, a dvadeset odsječenih glava je nestalo. Mladen Milosavljević je, takođe, izjavio: "Tijela su bila u različitim stadijima raspadanja i moguće je da dva nestala tijela nisu nađena zato što su bila u suviše poodmakloj fazi raspadanja. Svim žrtvama bile su odrubljene glave, bilo sjekirama, bilo noževima, osim jednog tijela kojemu je glava bila odsječena testerom... Izgledalo je da su žrtve doveli do ivice jame. Vojnik izabran da usmrti žrtvu stajao je kraj žrtve i zatim sabljom ili nekim drugim oružjem odrubio je žrtvi glavu. Izgleda da su tijela onda padala u jamu, a glavu bi odnijeli Topaloviću kao dokaz."

CACINI vojnici pokušali su da unište tijela prije nego što su istražitelji stigli u masovnu grobnicu. Kriminalistički tehničar Mladen Milosavljević, koji je bio srpske nacionalnosti, uklonjen je iz istražnog tima bez ikakvog objašnjenja, po nalogu šefa CSB Munira Alibabića. Bio je jedini Srbin u istražnom timu.

Mladen Milosavljević o tim zbivanjima je svjedočio: "Od decembra 1993. godine, kada sam bio isključen sa svih ostalih scena te vrste zločina, vršio sam samo svoje uobičajene dužnosti kao vještak zločina. Koliko znam, ekipe tehničara sa mjesta zločina u Kazanima i druge osobe nisu provodile puno vremena na drugim mjestima zločina iz slučaja 'Kazani', a njihov rad je bio samo simboličan."

SUTRA: BRUTALNA LIKVIDACIJA SRBA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum