FELJTON - PELE JE BIO MNOGO VIŠE OD FUDBALERA: Engleska kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je 1997. vitezom

Miroslav Janković

02. 02. 2023. u 18:00

O PELEU je izrečeno mnogo ocena, od kada se 1958.godine ,,objavio“ na SP u Švedskoj, pa do današnjeg doba i njegove smrti, svet o njemu piše,priča i polemiše šest decenija neprestano.

ФЕЉТОН - ПЕЛЕ ЈЕ БИО МНОГО ВИШЕ ОД ФУДБАЛЕРА: Енглеска краљица Елизабета Друга прогласила  га је 1997. витезом

Pele u klubu "Borbe" lista "Večernje novosti", Foto T. Mihajlović

I uvek će, dok se god fudbalska lopta kotrlja. Ogroman broj ljudi širom zemaljske lopte, voleo ili ne fudbal, imao je nešto da kaže o Peleu. Evpo nekih ocena o njemu kao fudbaleru i ličnosti uopšte.

Gari Lineker, engleski fudbaler: Najbožanskiji i najradosniji od svih koji su igrali fudbal. Samo su se nekolicina fudbalera njemu približila, povezao je brazilski mali žonglerski   sa velikim fadbalom u onaj najveći-brazilsku nogometnu sambu!

Dragoslav Stepanović, srpski internacionalac: Bolji je od Mesija, on je mogao da igra u napadu bilo šta, sam sebi je stvarao šanse i po tome je jedinstven u istoriji fudbalske igre. Bio je brz, driblao u punom trku i tako lomio igrače. Jedinstven. Samo je Maradona to mogao, ali kratko i ponekad  bi to uradio...Pele je celi svoj fudbalski vek tako igrao. Voleo ga je celi svet.   Božo Koprivica, ugledni srpski pisac: Najveći koji je ikada igrao fudbal.  Jedini fudbaler u istoriji nogometa koji je napravio veliku karijeru bez igranja u Evropi. To nikome nije uspelo, a pogotovo u  postpeleovskom dobu. On je bio mnogo više od fudbalera: zvezda pop-kulture, koja je bez njega nezamisliva. Lik iz knjiga, stripova, filmova tv-sapunica. Jednostavno: pojava!

Nejmar, današnji brazilski fudbalski as: Pele je promenio sve. Pretvorio je fudbal u zabavu i umetnost. Zato je večan.

Engleska kraljica Elizabeta Druga ga je 1997. g. proglasila vitezom. A kada je posetio Vašington, sredinom osamdesetih, da pomogne u novom propagiranju fudbala u SAD, tadašnji predsednik Regan mu je prvi pružio ruku i rekao: ,,Ja sam Ronald Regan, predsednik SAD, vi se ne morate predstavljti, vas celi svet zna, vi ste Pele“!

Ali, ima onih koji o Peleu nisu mislili dobro. Naprimer Zlatan Ibrahimović kaže  da je Pele igrao kad nije bilo ofsajda i da je većinu svojih golova postigao iz te zabranjene pozicije  i da bi on-Ibrahimović- da je igrao u tom dobu dao 3.000 golova! Zlatan, inače, ima veliku ,,komociju mozga“...pa zaboravlja da je ofsajd, kao pravilo, uveden još 1925. g., s tim da  dva  igrača imaju pravo da se nađu iza napadačke linije... a tek 1990. je uveden današnji ofsajd-da niko ne sme da bude ni korak ni pedalj iza te linije...a često se svira i tkzv. ,,pasivni ofsajd“. Povrh svega tu je danas  i VAR koji je krajnji arbitar.

Pele je počeo da igra kad je bilo dozvoljeno da dva igrača budu u ,,zaleđu“, pa kasnije samo jedan...ali Pele je igrač koji je napadao sam i iz dubine, vodeći loptu kao kroz minsko polje-možda su drugi nakon njegov pasa davali ponekad gol i iz ofsajda, ali on je sam sebi stvorio gotovo sve  šanse iz kojih je davao golove.

O Peleu je i brazilski as Ronoaldinjo, na vrhuncu svoje karijere, u Barseloni (2003-2008.g) govorio da je ,,bolji igrač od Pelea i da sve  finte koje je Kralj izvodio  može i on, a da Pele ne može koje on sada demonstrira“. Kada je prestao da igra, Ronaldinjo je prestao i da se poredi s Peleom. A drugi veliki brazilski as Romario je u intervju za TV Globo 2015. g. kazao: ,,Ja sam broj jedan svetskog fudbala, bolji sam od Pelea , posebno u šesnaestercu. Bog  je njemu dao noge a sve ostalo zaboravio...iz usta mu izlaze samo s...nja“ A kada je Pele umro, Romario je na svom sajtu napisao: ,,Ipak je on bolji, ja sam broj dva“!

O Peleu i njegovoj magičnoj pojavi postoji i veći broj čuvenih, kratkih a efektnih izjava. Evo nekih.

Armando Negueira, brazilski novinar: Da se Pele nije rodio kao čovek, rodio bi se kao lopta.

Tarkizio Burnih, golman italijanske reprezentacije na SP 1970. u Meksiku: Mislio sam da je, kao i ja, Pele napravljen od mesa i kostiju. Ali, pogrešio sam!

Franc Bekenbauer, slavni nemački fudbaler: Fudbal je izgubio najvećeg a ja jedinstvenog prijatelja. Zvao me je bratom, to je za mene bila nezamisliva čast.

Cezar Menoti, argentinski fudbalski trener: Žao mi je, moji Argentinci, ali Pele je daleko najbolji. Bio je nadnaravno biće, bilo ga je u naponu snage nemoguće čuvati.

Johan Krojf, legendarni fudbaler: Pele je nadmašio svakoga ko je ikada igrao fudbal, čak i granicu logike!

Ivica Osim, fudbalski trener: Pele, pa nekoliko slobodnih mesta. Ma, kakav Maradona, pa on je odigrao samo penaestak velikih utakmica u karijeri. Pele je cela jedna fudbalska epoha.

Ziko, brazilski fudbalski as: Ne znam zašto se uopšte raspravlja ko je najbolji...pa, Peleu nije niko ni do kolena.

OMAŠKE PSIHOLOGA

DA JE PRE šest decenija uvaženo mišljenje jednog psihologa, koga je brazilski fudbalski savez angažovao pred SP 1958.g. u Švedskoj da proceni mentalno stanje njihovih reprezentativaca, istorija fudbala bi izgledala potpuno drugačije. Taj psiholog ,,pametnjaković“ je zadao fudbalerima da nacrtaju nešto na praznom listu papira.Na takav način  su testirani vozači autobusa u Sao Paolu. Pele je  kao ,,očigledno infantilan tip“...uz zaključak da ,,ne poseduje osećaj za odgovornost u timskoj igri“! A drugi najveći brazilski igrač tog doba Garinča je brutalno definisan jednom jedinom rečju: Idiot! Šta je bilo posle-to zna fudbalska istorija,  naglašavamo da je Brazil sa njima dvojicom osvojio dve titule prvaka sveta i nikada nije izgubiio meč kad su oni zajedno bili u timu.

Kraj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a