FELJTON - AMERIČKE BIOLABORATORIJE DUŽ GRANICE SA RUSIJOM: Kolin Pauel je javno priznao da je lagao o biološkom oružju u Iraku

Milanko Šekler

01. 12. 2022. u 18:00

VEĆ na samom početku specijalne vojne operacije, pojavile su se informacije o postojanju biolaboratorija u Ukrajini, koje rade direktno pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Pentagona.

ФЕЉТОН - АМЕРИЧКЕ БИОЛАБОРАТОРИЈЕ ДУЖ ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ: Колин Пауел је јавно признао да је лагао о биолошком оружју у Ираку

Rusija ima konkretne dokaze o proizvodnji bio-oružja, Foto Shutterstock

To pokroviteljstvo se ogledalo, pre svega, kroz realizaciju velikog broja zajedničkih projekata, koji su predstavljali rezultat saradnje između Ministarstva zdravlja Ukrajine i privatnih američkih kompanija, koje su sve do jedne, već bile poznate kao renomirani i specijalizovani dobavljači i davaoci usluga za potrebe Ministarstva odbrane SAD. Takve podatke su izneli visoki predstavnici oružanih snaga Ruske Federacije. Za sve one koji duže prate ovu oblast, izneti podaci uopšte nisu bili veliko iznenađenje, već naprotiv, sasvim očekivani.

Predstavnici Ruske Federacije su još tokom 2008, za vreme velikih tenzija i kratkotrajnog rata sa svojim susedom Gruzijom, izneli u javnost informacije da su Sjedinjene Američke Države, u okviru svog partnerstva sa Gruzijom, u bivšim vojnim laboratorijama Sovjetskog Saveza, a koje se sada nalaze na teritoriji Gruzije, počele da razvijaju kapacitete za razvoj i proizvodnju biološkog oružja. Svetska, a naročito zapadna javnost, tada je ovu informaciju smatrala običnom ruskom propagandom, dok su je zvaničnici i SAD-a i Gruzije najoštrije demantovali. Pored toga, tokom tadašnjeg ratnog sukoba između oružanih snaga Ruske Federacije i Gruzije, ruska vojska nije zauzela nijednu od tih potencijalnih biolaboratorija, tako da za svoje tvrdnje nije imala nikakve iole opipljivije dokaze.

OVAJ put, situacija je potpuno drugačija, jer su predstavnici oružanih snaga Ruske Federacije, već u prvim nedeljama oružanog sukoba, zauzeli dve takve „sumnjive“ lokacije, i deo zatečene dokumentacije odmah dale na uvid javnosti, kako svoje tako i svetske. Nakon toga su i lokacije i zaplenjenu dokumentaciju predale specijalizovanim službama na dalje proučavanje i ekspertizu.

Prvih dana septembra 2022, predstavnici Rusije najavili su da će sve dokaze o postojanju bioloških laboratorija i njihovim nedozvoljenim aktivnostima, koje su navodno u direktnoj suprotnosti sa međunarodnom Konvencijom o biološkom oružju, a čiji su potpisnici i Ukrajina i SAD, biti predate na uvid odgovarajućim stručnim organima i komisijama Ujedinjenih nacija.

Iz takve najave i postupka predstavnika Ruske Federacije, uznemirenost svetske javnosti oko postojanja biolaboratorija u Ukrajini, neće prestati sve dok odgovarajuća stručna tela UN ne prouče dostavljenu dokumentaciju i dokaze, i ne saopšte svoje ekspertsko mišljenje.

SASVIM očekivano, za to vreme predstavnici SAD, oštro demantuju sve ove informacije, tvrdeći da je to samo ruska propaganda, u kojoj nema ni trunke istine. Zapadni mediji, bar oni koji pripadaju „glavnom toku“ (eng. Main stream), u svojim analizama zaključuju da ruska propaganda plasiranjem ovakvih informacija ima za cilj „opravdavanje ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu“.

No, čini se, kako ove navodne ruske „bajke“ oko postojanja biolaboratorija, kako u Gruziji tako i u Ukrajini, nisu bile samo za potrebe opravdavanja trenutnih ruskih akcija u svom neposrednom susedstvu, već ipak imaju svoj kontinuitet. Tako je 2017, u jednoj svojoj izjavi, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio „na postojanje velikog broja biolaboratorija pored ruskih granica“.

Potpunoj „zabuni ili razjašnjenju“ oko navodnog postojanja biolaboratorija u Ukrajini najviše je doprinela jedna nemušta izjava Viktorije Nuland, pomoćnice državnog sekretara SAD za političke poslove, data 08. marta 2022, kada je rekla da su „Sjedinjene Američke Države preduzele sve da materijali iz biolaboratorija ne završe u rukama Rusije“!

ČINI se , da SAD polaze od svojih nekadašnjih postupaka u ovoj oblasti, kada pokušavaju da optuže Rusku Federaciju za izmišljanje postojanja biolaboratorija, kako bi time opravdale napad i agresiju na Ukrajinu. Setimo se samo govora američkog državnog sekretara Kolina Pauela pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je govorio čitavih 76 minuta. Tada je, očigledno u sklopu priprema svetske javnosti za rat u Iraku, rekao da Sadam Husein poseduje biološko oružje za masovno uništenje, i da ga proizvodi u konvojima kamiona koji su neprekidno u pokretu („mobilne laboratorije“), a na kojima se nalaze hemijske i biološke laboratorije. Zbog te neprekidne mobilnosti laboratorije, inspektori Ujedinjenih nacija je ne mogu nikada otkriti! Takođe je rekao da režim Sadama Huseina pomaže međunarodni terorizam i da namerava da dođe u posed nuklearnog oružja. Svoje tvrdnje je „potkrepio“ i odgovarajućim ilustracijama na listovima hartije, pa čak i nekakvim „malim epruvetama“. Tada mi je delovao isto toliko ozbiljno i uverljivo kao što mi deluje prodavac na buvljaku koji nudi „super oštre, neuništive i ekstra kvalitetne kuhinjske noževe, koji su nesalomivi, nikada se ne mogu istupiti jer se oštre sami“, i to za samo 50 dinara! Ako im poverujete na reč i kupite ih, već popodne, kada uzmete da ih isprobate kod kuće, saznate da ste debelo namagarčeni.

GOSPODIN Kolin Paul je sam, posle samo nekoliko godina od napuštanja mesta američkog državnog sekretara, izjavio „da je taj govor nešto najsramnije što je učinio u svojoj čitavoj profesionalnoj karijeri“. Dobro, javno priznanje Kolina Pauela da je tada lagao, predstavlja svojevrsni čin pokajanja, ali mene zanima šta dotični može da izjavi u vezi nastalih posledica rata u Iraku, a one su: najmanje 650.000 mrtvih, što čini oko 2,5% stanovnika države Irak!

Buduće vreme, odnosno nezavisne komisije i stručna tela nekoliko međunarodnih organizacija, na čijem angažovanju i stručnom mišljenju insistira Ruska Federacija, svakako će pokazati šta je istina a šta laž. Nalazi tih međunarodnih tela mogu imati dalekosežne posledice po javno zdravlje, ne samo zainteresovanih strana, odnosno Ukrajine i Ruske Federacije, već i čitavog sveta.

Ono što mi možemo odmah uraditi, kako bismo što bolje razumeli ovu značajnu i potencijalno opasnu oblast po život i zdravlje čitavog čovečanstva, je da se vratimo u nešto dalju ali i bližu prošlost, i razmotrimo dosadašnja različita iskustva i pristupe vezane za upotrebu i razvoj biološkog oružja.

POD OKRILjEM PENTAGONA

JOŠ  2020. godine  ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, izjavio: „Američke biološke laboratorije, stvorene pod okriljem Pentagona, nalaze se duž ruskih granica“. Iz svega toga se može zaključiti da je Ruska Federacija očigledno sve vreme imala stručne i nesumnjive informacije u vezi aktivnosti biolaboratorija koje su smeštene u blizini njene državne teritorije.

SUTRA: ZARAŽENIM ĆEBADIMA DESETKOVALI INDIJANCE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju