FELJTON - EVROPSKA UNIJA ZAČETA U BEOGRADU: Slobodni zidari šire ideje mira da bi sprečili ratne katastrofe

Slobodan Kljakić

11. 08. 2022. u 18:00

UGLEDNI francuski mason Kamil Savoar, jedan od ritualnih starešina Velike francuske lože, sa puno temperamenta, izrekao je i ove reči u svom dugom govoru: - Srpski narod, istrajan i plemenit, dao je i nama masonima primer samoodricanja.

ФЕЉТОН - ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАЧЕТА У БЕОГРАДУ: Слободни зидари шире идеје мира да би спречили ратне катастрофе

Adolf Mihalić, zamenik Đorđa Vajferta, velikog majstora, Foto Vikipedija

PROVLADIN list "Vreme", u toku kongresa slobodnih zidara, preneo je izjave nekolicine velikih majstora, delove njihovih govora održanih za javnost u velikoj sali Beogradskog univerziteta, na skupu pred "našom najodabranijom publikom", kojoj se na početku, u ime Velike lože "Jugoslavija" obratio Adolf Mihalić, zamenik velikog majstora Đorđa Vajferta, inače banski savetnik u penziji iz Zagreba. Učinio je to u "svome oduševljenome i poletnome govoru":

"Tri su organizacije - rekao je Mihalić - koje su trebale da spreče rat, a to nisu umele učiniti. To su: crna internacionala ili crkva; crvena internacionala socijalista; i plava internacionala framasona. Pošto se pokazalo da i ovako moćne organizacije ne mogu sprečiti rat, to se rodilo iskustvo da treba sprečavati katastrofu ne u momentu, kad su strasti raspaljene, nego već mnogo ranije. I zato svetska masonerija širi ideje mira i sprema ljude za mir već sada da bi se sprečile katastrofe u daljoj budućnosti."

"Kada je g. Mihalić rekao da pozdravlja i predstavnike one braće s kojima smo bili u krvavoj zavadi, razlegao se buran pljesak koji dugo nije prestajao. Na kraju je istakao da su se u Beogradu prvi put sastali predstavnici svih Slovena i da je njihovo zborisanje bilo značajno", javilo je "Vreme".

Odrecimo se - završio je g. Savoar - ratne slave! Mi je imamo i suviše u Evropi i prionimo delu mira!

Raniji francuski ministar Žan Valid i aktuelni narodni poslanik završio je svoj govor upečatljivom porukom: "Sudbina je htela da se cela masonska Evropa sretne u Beogradu i stvori od njega svoj Lokarno (veliki aplauz). Beograd je za nas masone jedan veliki datum; tu je učinjen najplemenitiji napor za budućnost slobodnog zidarstva."

Na koncu, da upoznamo današnje čitaoce šta je u velikom, dupke punom amfiteartru Beogradskog univerziteta, između ostalog, rekao veliki majstor Velikog orijenta Francuske, Grusije, jedan od najstarijih učesnika kongresa i naujuglednijih pripadnika evropske masonerije, uzastopce prekidan burnim aplauzom.

"GOVORI sa oduševljenjem, cela njegova figura kao da se nalazi u proročkom zanosu, njegova ogoromna proročka brada talasa se, a snažnim pokretima ruke on daje takt svojim mislima": 'Jedna je ideja koju bih hteo svima vam da kažem. Ta ideja jeste vodilja masonstva. Ona se sastoji u ovome: Čovek je biće koje se može usavršiti i popraviti.

Prema tome ja više cenim karakter nego intelekt; veliki intelekt, ako je u službi egoizma, ništavan je prema prosečnom intelektu, koji je prožet idejom ljubavi i bratstva. I mi, masoni, ne samo da tražimo istinu i negovanje istine - mi pre svega težimo tome da negujemo vrlinu. Mi hoćemo čoveka dobrodejateljnog. Ako hoćemo da nam je bolje, ne samo da se moraju prilike pod kojima živimo popraviti, nego treba i mi sami da se postaramo da budemo bolji. Glavni zadatak čoveka jeste lepota, a to znači za nas da sam čovek od sebe samoga stvori lepo delo, da stvori od svoga mozga i svoga srca lep mozak i lepo srce.

JUGOSLOVENI su se 15 vekova borili za svoju veliku ideju slobode. U tome je njihovo ostvarenje sopstvene rasne lepote. Pritešnjeni sa sviju strana, oni su osetili jaram mnogobrojnih neprijatelja, ali je kod njih uvek bila živa ideja slobode, u koju oni nikad nisu sumnjali, i ona se najzad ostvarila. Vaš narod strahovito je mnogo patio, ali ne zaboravimo na patnje svih ostalih naroda. Ne optužujemo nijedan narod, jer se nijedan narod nije mogao, a nije bio ni vlastan, da upravlja po svojim idejama lepote, nego su ga gonile sile mračne koje mi postepeno uništavamo.

Čovečanstvo treba da se otme iz tih mračnih sila i da izbegava katastrofe, koje su neizbežne, dokle god te sile budu imale uticaja na ljude. Te strašne sile jesu one mračne sile, koje su gonile narode u mržnju, nesporazum, netrpeljivost, fanatizam i nepravdu. Neka nestane tih sila!"

KAO ŠTO se da naslutiti iz ovih, širih navoda iz dva najuticajnija beogradska lista onog doba, "Politike" i "Vremena", jedan od ključnih događaja masonskog kongresa održanog u Beogradu bilo je ne samo simboličko nego i faktičko, bratsko pomirenje vodećih masonskih uglednika iz Francuske i Nemačke. Dogodilo se to osam godina po okončanju Prvog svetskog rata, u Velikoj loži "Jugoslavija".

Docnije pomirenje te dve ratom zavađene sile, Francuske i Nemačke, posle Drugog svetskog rata, s dobrim razlogom se povezuje za projekat Roberta Šumana iz 1950. godine o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, između Francuske i Nemačke. Navodno je time postavljen temelj ujedinjene Evrope, današnje Evropske unije.

Čini se da taj temelj treba pomeriti gotovo četvrt veka unazad, kada su u Beogradu, na masonskom kongresu 1926. godine, vodeći masoni Francuske i Nemačke pružili jedan drugom ruku i pali u bratski zagrljaj.

Razume se, zašto bi to bilo ko danas pominjao, u Francuskoj, Nemačkoj i Evropskoj uniji, kada smo mi sami zaboravili na taj važan događaj, kada se o njemu danas u zemlji Srbiji ništa ne zna.

U AMFITEATRU Beogradskog univerziteta pročitana je jednoglasno usvojena masonska rezolucija: Verni načelima socijalnim i moralnim na kojima masonerija počiva, Skupština izražava želju da ideje slobode i demokratije koje su jedine kadre da osiguraju pravdu i poštovanje među građanima, postanu pravilo u odnosima među narodima koji su sada emancipovani i koji su jednodušno rešeni da izbegnu povratak ranijih stanja stvari koja su bila ruglo civilizovanog sveta.

Da bi se postigao ovaj cilj kome teži celo čovečanstvo, Skupština želi da masonerija, koja je strasno prožeta duhom mira, preporuči i podrži svaki pokret koji je kadar da osigura ideju arbitraže prilikom međunarodnih sukoba.

Skupština je za to da se pomažu svi napori koje je u ovome pravcu učinilo Društvo naroda - kao i napori za razoružanjem, a koji se imaju završiti potpunim uništenjem naoružanja."

Zbog boljeg razumevanja okolnosti u kojima je ovaj masonski skup održan u Beogradu, samo ćemo navesti događaje koji su baš tih dana potresali evropsku političku scenu, zabrinutu zbog narastanja fašizma u Italiji, gde se odvijao progon masona, jednako kao i u Španiji.

Na fašističkog vođu Musolinija izvršen je neuspeli atentat, u Grčkoj je došlo do vojne pobune, u sukobima u Kini bilo je na stotine mrtvih, Sovjetski Savez je tražio ravnopravno mesto u spornom pitanju kontrole nad lukom Tanger, gradonačelnik Londona, oduševljen Musolinijem, pozivao ga je u britansku prestonicu, obećavajući "oduševljen doček" Dučeu.

PRIPREMA ZA BUDUĆNOST

BEOGRADSKA masonska rezolucija počinje rečima: "Petnaest evropskih nacionalnih masonerija sakupljenih u Beogradu pod patronažom Internacionalne masonske asocijacije, bratski blagodare Velikoj loži "Jugoslavija" na srdačnome prijemu koji im je ukazan, i čestitaju joj što je bila u stanju da stvori između braće jednu usrdnu i korisnu atmosferu, podesnu za rad na pripremanju budućnosti."

SUTRA: FAŠIZAM PROTIV SLOBODNIH ZIDARA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda