FELJTON - VOĐENJE LJUBAVI SA ROBOTOM: Žrtvama krađe podataka isplaćen je iznos od 12 miliona dolara

Viola Bakini i Mauricio Teskoni

05. 09. 2021. u 18:00

TOG vrelog avgustovskog popodneva 2015. godine, Džefri Ešton, javni tužilac okruga Orindž i Oskeola na Floridi, bio je vidno uznemiren.

ФЕЉТОН - ВОЂЕЊЕ ЉУБАВИ СА РОБОТОМ: Жртвама крађе података исплаћен је износ од 12 милиона долара

INSTALACIJA "Anđeli Ešli Medisona na poslu" delo "Medija grupe Bitnik", Foto Arhiva

Oborenog pogleda, drhtavog glasa i jedva zadržavajući suze dao je kratko saopštenje na konferenciji za štampu. On je uputio javno izvinjenje za to što se njegovo ime našlo na spisku posetilaca sajta "Ashley Madison", namenjenog onima koji žele da se zabavljaju izvan svoje bračne veze. "Ja nikada nisam prevario svoju suprugu", tvrdio je, "hteo sam samo da zadovoljim radoznalost".

Ešton je bio samo jedna od 32 miliona žrtava jedne od najčuvenijih krađa podataka svih vremena; u okviru 300 gigabajta ukradenih podataka, pored njegovog, našla su se i imena VIP osoba, zvezda rijaliti programa i novinara. Tehnički naziv te krađe je data breach ("povreda bezbednosti podataka o ličnosti"), odnosno bezbednosni incident u kojem su ukradeni osetljivi i zaštićeni podaci.

Priča o ovom hakovanju počela je u leto 2015. godine, kada su vlasnici sajta "Ešli Medison" primili poruku od grupe Impact Team koji su odmah nakon upućenih pretnji da će javno objaviti mejl adrese, brojeve telefona, kreditnih kartica i šifre miliona korisnika sajta, zahtevali da se sajt odmah zatvori. Hakeri su potom sa reči prešli na delo i objavili podatke na "dark vebu", skrivenoj strani interneta, kojoj može da se pristupa anonimno.

U NAREDNIM mesecima mediji će preispitivati razloge tog postupka, premda su već i sami hakeri dali neko šturo objašnjenje. Prvi razlog je priroda sajta: na stranici "Ešli Medison" oženjeni ljudi traže vanbračne avanture. Slogan napisan krupnim slovima "Život je kratak. Priuštite sebi jednu avanturu", koji još uvek krasi početnu stranicu sajta, može da naiđe na negodovanje onih koji zastupaju bračnu vernost. Vlasnik sajta, Noel Biderman, dao je i lični doprinos svemu, budući da je u više navrata nazvan "kraljem neverstva". Uprkos (ili možda baš zahvaljujući) tome, "Ešli Medison" je ostvario planetarni uspeh: sa svoja 124 miliona korisnika mesečno, u vreme kada je izbio skandal, bio je najpopularniji sajt za online dating, daleko više korišćen od preostala dva (CougarLife.com i EstablishedMen.com) u vlasništvu kanadske kompanije Avid Life Media.

NA UDARU MINISTRI I PREMIJERI

MEĐUNARODNA štampa se bavila ovim slučajem ističući da su se među profilima našli i oni koji se dovode u vezu sa vladom SAD i čitavim nizom vladinih agencija, kao i službeni mejl britanskog premijera Tonija Blera. Ipak, stručnjaci su ih ubrzo ućutkali: za registrovanje na sajt bilo je dovoljno upisati bilo koju neproverenu adresu, pa je svako mogao da se registruje upisavši domen Bele kuće ili Kongresa. Slučaj Ešli Medison je okončan 2017, a korisnicima žrtvama krađe podataka na ime odštete isplaćen je ukupan iznos od 12 miliona dolara.

U svakom slučaju, bilo je i drugih razloga za navedeni postupak grupe Impact Team, koji nemaju nikakve veze sa javnim moralom. U svom saopštenju hakeri, takođe, navode da su administratori "Ešli Medisona" korisnike uveravali da na sajtu postoji gotovo jednak broj registrovanih muškaraca i žena, iako su 90% svih upisanih bili muškarci, što je već samo po sebi svojevrsna prevara.

Pa s kim je onda četovalo na desetine miliona registrovanih muškaraca? Tumačenjem paketa podataka koje su objavili hakeri otkriveno je da su administratori sajta u cilju privlačenja svojih korisnika kreirali čitav niz automatizovanih ženskih profila, sa sve fotografijama na kojima one namiguju, sa mejl adresom, opisanim seksualnim ukusima i sklonostima. Dakle, čitava vojska lažnih žena odnosno fembotova, kako su ih stručnjaci nazvali.

BOTOVI su po definiciji automatizovani nalozi kojima u potpunosti upravljaju mašine i koji su u stanju da imitiraju ljudsko ponašanje. Oni se kreiraju u najrazličitije svrhe, tako da je zabava korisnika sajtova poput "Ešli Medisona" samo jedan od primera njihove namene.

Anali Njuic, glavna urednica tehnološkog bloga "Gizmodo", istraživanjem ukradene baze podataka ustanovila je da su stvarne žene kod kojih je bilo moguće utvrditi ljudsku aktivnost bile u manjini. Mnogi ženski nalozi su otvarani preko mejlova sa domena @ashleymadison.com ili su automatski generisani sa kompanijskog naloga; bilo je i sumnjivih naloga registrovanih pod IP 127.0.0.1 (localhost, fiktivna adresa koju programeri koriste za pristup sopstvenim računarima).

NAVEDENE pretpostavke su potvrđene slučajem bivše službenice kompanije Avid Life Media, koja je 2012. tužila kompaniju zbog teških uslova rada - naime, ona je tvrdila da je od nje zahtevano da na sajt unese hiljadu lažnih ženskih profila u veoma kratkom roku.

Disproporcija u polovima korisnika je zatim bila potvrđena i procedurom gašenja naloga: za brisanje profila sa sajta "Ešli Medison" trebalo je sopstvenom kreditnom karticom platiti 19 dolara, što je - na osnovu podataka koje su informatički pirati otkrili - učinilo svega nešto više od 12.000 žena i preko 173.000 muškaraca. Međutim, taj podatak nam otkriva da podaci nisu bili izbrisani iz baze, bez obzira na izvršenu uplatu.

Kanadska policija je odmah krenula u podjednako očajnički i neuspešan lov na hakere, dok je Avid Life raspisao nagradu od 500.000 dolara za onoga ko pruži informacije od koristi za istragu.

U međuvremenu su stručnjaci za obradu podataka iz čitavog sveta obrađivali podatke i svakodnevno otkrivali nove aspekte fenomena bračnih prevara, podržani medijima koji su sa sve većim zanimanjem pratili ceo događaj, te je tako španska kompanija Tecnilgica kreirala Malfideleco ("neverstvo") - interaktivnu mapu zemalja rangiranih prema broju aktivnih korisnika sajta "Ešli Medison" (Italija se nalazila u samom vrhu) .

PORED anonimnih mapa i statistika, isplivale su i neke tajne o istaknutim ličnostima umešanim u skandal. U stručnom časopisu CSO je bilo objavljeno da se među adresama elektronske pošte našlo i 15.000 onih koje su pripadale vladinim i vojnim funkcionerima, pored adrese javnog tužioca sa Floride, prinuđenog da se javno pokaje.

Međutim, strah nije obuzeo samo istaknute ličnosti iz sveta američke politike, već i obične građane. Jedan korisnik je na "Reditu" (engl. Reddit) otkrio da je homoseksualac i da je iz Saudijske Arabije, zemlje u kojoj se homoseksualnost kažnjava smrtnom kaznom, potpisavši se: "Mogao bih da budem kamenovan do smrti". On se registrovao na sajt "Ešli Medison" pod pravim imenom i prezimenom, planirajući da iz Saudijske Arabije pobegne u SAD. Situacija se otela kontroli i u daleko tolerantnijoj državi, poput Kanade, gde su dva samoubistva - prema saopštenju policije na jednoj konferenciji za štampu - bila u direktnoj vezi sa krađom podataka.

Pokrenuti su i prvi sudski postupci protiv Avid Life Media, pored jedne kolektivne tužbe u vrednosti od pola milijarde dolara, podnesene u ime kanadskih državljana koji su ustanovili da njihovi profili nisu izbrisani sa sajta. Naime, oni su tužili kompaniju jer nije dovoljno zaštitila podatke korisnika, i pored toga što su mnogi od njih platili da bi bili izbrisani sa sajta.

SUTRA: Armija digitalnih lažova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)