FELJTON - NOLE-EKSPRES U BULONJSKOJ ŠUMI: Veliki šampion posle treninga izvadio je dres Nikole Jokića

Goran Čvorović

29. 06. 2021. u 18:00

Na treningu Novak cilja one ćoškove gde se taloži crvena prašina. Proverava se šljaka, ali i uvežbava disanje, precizno iscrtava pobednička putanja. Atmosfera radna. Šale će doći posle

ФЕЉТОН - НОЛЕ-ЕКСПРЕС У БУЛОЊСКОЈ ШУМИ: Велики  шампион после тренинга извадио је дрес Николе Јокића

Foto: EPA

USPAVANI GRAD

RED kiše, red sunca, oluja pa zatišje, kišobrani koji se savijaju pod vetrom, pa sunčane naočari. Tako je izgledao prvi dan kvalifikacija na Rolan Garosu. Tužnjikavo i hladno.

Mečevi prvog kola kvalifikacija su neprestano prekidani zbog lošeg vremena, posle koga bi opet nastupali osunčani intervali. U pauzama između dva pljuska, prebacivala se loptica. Nedovršeni setovi vodili su neizvesnu bitku sa na brzinu sakupljenim oblacima.

U trenutku kada je broj svetskih izveštača na pariskom grend slemu značajno smanjen, usled pandemije virusa korona, imam retku priliku da ponovo izveštavam direktno s ovog turnira. Iako je vreme loše, zadovoljstvo je veliko.

Sanitarne mere su rigorozne. Bez testa uopšte ne može da se uđe na kompleks. Maske su obavezne i napolju. Sada još i prijaju, ali predstoji celodnevno kuvanje na kasnijoj pariskoj vrućini.

TRENUTNO su prisutni samo igrači, zaposleni i izveštači. Publika će, u znatno smanjenom broju, moći da uđe tek tokom glavnog žreba.

Ceo kompleks, veličine 12 hektara, sanitarno je podeljen na šest blokova, a sve je toliko komplikovano, da će za obračun prisustva navijača biti potrebni digitron i matematičke formule.

U kakvoj atmosferi se održava i ovaj turnir, pokazuje i podatak da je tamo gde je Novak, davno, inkognito, u neka srećnija vremena, bezbrižno proslavio svoj 21. rođendan, u velikoj svetskoj prodavnici mašte, u pariskom Diznilendu, tih dana otvoren masovni vakcinodrom.

U jednom od najvećih hotela, "Dizni Njuport bejz klab", rukave je zavrtalo i po hiljadu ljudi dnevno. Neki od njih su kasnije sa sanitarnim pasošem dolazili i na tenis. Vakcinacijski centar u Diznilendu odmah je postao popularan, pa su se spiskovi popunjavali unapred. Za to vreme, najveći evropski zabavni park, zbog pandemije, do daljeg ostaje zatvoren, a Miki, Paja, Šilja, Uspavana lepotica čeka bolje dane.

ULAZAK U RITAM

KAO osvajač Srbija opena, Novak Đoković je u Parizu imao zakazan prvi trening na terenima Rolan Garosa, neuobičajeno, samo dva dana pred početak turnira. Otkazao ga je. Lagano je, bez napora i pritiska, ulazio u ritam.

Dan pred start, tačno u zakazano vreme, pojavljuje se Novak iz pravca "Šatrijea". To je onaj trenutak koji reporteri iz celog sveta žele da ovekoveče.

Ustremljene nadlaktice, kao koplja spremna da se ukrste, najprisniji pozdrav u ova sumorna pandemijska vremena. A onda, sva koncentracija usmerena na teren. S druge strane mreže Karacev. Vajda ne spušta kapak. Miljan prati svaki pokret. Tu su i Edoardo i Elena. Rolan Garos, najzad, počinje.

Selidba kamera, svaki put kad Nole promeni stranu. Zna se ko je tražen. Vrelina, pa ohladi severac, ćurlik iz Bulonjske šume, a između neprestani topot loptica na urbanom bojnom polju. Cilja Novak one ćoškove gde se taloži crvena prašina. Proverava se šljaka, ali i uvežbava disanje, precizno iscrtava pobednička putanja. Atmosfera radna. Šale će doći posle. "Bravo" od Vajde, za riterne, serve, isečene lopte.

DOK se Nole nakratko odmara, Vajda briše linije. Da se sve beli. Posle, neprimetno, iz ugla, odapinje loptice kao na tregeru. Aplauz na otvorenoj sceni. Tačno sat posle početka treninga, jedno "spasiba" i "hvala". Sad je Vajda s druge strane mreže. Dolaze i one šale. Zadovoljstvo publike kad Slovak osvoji volšebni poen. Eskiviranje telom, pa Noletova raspaljena paralela.

- Uvek ima sreće na poslednjem poenu! - podgreva šampionov trener atmosferu.

A onda, jurnjava za selfijima i autogramima. Za sebe, kćerku, devojku. Red dugačak. A Novak strpljiv.

- Hvala, brate! - izgovaraju stranci s teškim akcentom, ono što su zbog njega naučili.

Kad se sve završi, veliki šampion iz torbe izvlači dres Nikole Jokića.

- MVP! - samo kratko kaže. Od šampiona šampionu. Tako pripremljen, čeka prvi meč.

CRNO-BELA HALjINA

PROTUTNjAO je Nole-ekspres u prvom kolu Bulonjskom šumom. Održao je Novak Đoković čas Tenisu Sandgrenu, u tri seta. Igrao je Novak bolji tenis od Tenisa. Susret Srbina i Amerikanca počeo je pod reflektorima, ali u kombinaciji s dnevnim svetlom, dok je senka preko novog krova već padala na teren i pravila prijatnu atmosferu. Odigran je, nažalost, bez publike koja je baš u tom trenutku morala da napusti kompleks, jer od 21 sat u Francuskoj počinje policijski čas.

- Bila mi je čast da budem učesnik prvog muškog meča na Rolan Garosu koji je odigran noću. Jedva čekam sledeći meč i nadam se da će tada biti publike - poručio je Nole praznim tribinama.

U mučnoj tišini, bez ijednog gledaoca(!), koju su parali samo udarci loptice i glasovi igrača i sudija, startovao je Đoković odmah brejkom i tačku na prvi set stavio posle tačno pola sata. U međuvremenu je na tribine došla samo jedna dama u crno-beloj prugastoj haljini.

S PRVIM mrakom, pod plesom golubova nad utihlom arenom, poveo je Novak i u drugom setu sa dva prema nula u gemovima, i tu razliku sačuvao do kraja. Nadu Amerikanca u brejk pri malom padu režima brzo bi raspršio. Nešto začina dodali su kasnije žamori s televizijskog platoa na vrhu "Šatrijea" koji su odzvanjali do terena, pa su igrači tražili od sudije da ih utišaju.

U trećem setu, na početku svog sedamnaestog učešća na Otvorenom prvenstvu Francuske, Novak je razliku napravio u trećem gemu što je proslavio trijumfalnim urlikom. Posle dva sata priveden je kraju meč u kom je, istovremeno, bilo i čvrste igre, zanimljivih razmena i lepih poteza. Fotografi su imali šta da zabeleže.

Vibracije centralnog terena osetio je Novak neposredno pred duel sa Sandgrenom. Trening je završen svega sat i po pre početka meča. A susret sa Sandgrenom delovao je kao malo jači nastavak tog treninga.

SUTRA: PRODORAN NOLETOV POBEDNIČKI KRIK

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!