FELJTON - POHOD NA NOVI PEHAR: Publika se u Gradu svetlosti konačno vratila na stadion

Goran Čvorović

28. 06. 2021. u 18:00

Na poslednjem Rolan Garosu u Gradu svetlosti Novaka Đokovića je očekivao vraški težak žreb. Bili su to, iz susreta u susret, redom, mečevi s ogromnim ulogom, finala pre finala

ФЕЉТОН - ПОХОД НА НОВИ ПЕХАР: Публика  се у Граду светлости коначно вратила на стадион

Foto Tanjug-AP

KORONA, DRUGI PUT

A ONDA je došao novi pariski turnir. Čekanje između dva izdanja se smanjilo, od oktobra do maja vreme je brzo prošlo. Pandemija je i dalje trajala, ali su se stvari, polako, vraćale u normalu. Svet se saživeo sa koronom.

Lepa vest je bila to što se publika vraća na stadione. Doduše, ne u punom obimu, ali dovoljno da tenisu da onu neophodnu draž. Da bi se što više smanjio rizik, svi igrači biće kao i prethodne godine smešteni u dva zvanična hotela bez izuzetka, testiraće se čim dođu u Pariz, a oni koji nisu vakcinisani testove će morati da ponavljaju na svaka četiri dana. Igrači će imati pravo na samo dve akreditacije za svoj tim. Epidemija je i dalje diktirala tempo. Drugu godinu zaredom.

Sa sportskog aspekta, povećan je broj žena u kvalifikacijama sa 96 na 128 da bi se ostvario paritet s muškarcima. Vraća se i mešoviti dubl, sa 16 timova. Igraće se tenis u invalidskim kolicima, a neće biti turnira legendi, niti kvalifikacija za juniore. Te godine, pod reflektorima će biti 16 stadiona za razliku od 12 prethodne. Odigraće se ukupno 800 mečeva (789 u 2020).

STADION je doživeo metamorfozu posle šest godina ogromnih radova koji su sada završeni. Moderniji je, s više zelenila i prostora za publiku. Novi su tereni šest i osam, a postavljena je i statua Rolana Garosa pod imenom "Celivatelj oblaka". Kvalifikacionih dana, još su bili primetni kranovi, neki detalji su svakako preostali da se doteraju, ali, globalno, mašine su u potpunosti prepustile mesto teniserima.

Nagradni fond je nešto smanjen, s preko 36 miliona, na 34 miliona i 367.000. Razlika u zaradi između pobednika turnira i poraženog u prvom kolu je 23 puta. Eliminisani na startu dobijaće po 60.000 evra, čime se, kako se ističe, nastavlja finansijska solidarnost s igračima koji najmanje zarađuju u ovim teškim trenucima.

Glavna želja organizatora je bila da se publika vrati na stadione. Zbog toga je, imajući u vidu sanitarna pravila u Francuskoj, turnir i pomeren za sedam dana u odnosu na prvobitni kalendar. Prisustvo publike je podeljeno u dve etape, od 30. maja do 8. juna i od 9. juna, kada se u Francuskoj olakšavaju mere, do kraja turnira. U prvoj fazi, moći će da prisustvuje 35 odsto publike s maksimumom do hiljadu gledalaca po stadionu, a u drugoj 65 odsto s najviše 5.000 posmatrača.

U PRVOJ fazi, policijski čas počinje u 21 sati, a u drugoj u 23, a pola časa pre toga publika će morati da napusti gledališta. To se, kasnije, pokazalo kao igra živaca u nekim važnim trenucima na turniru. Istovremeno, 9. juna u Francuskoj na snagu stupa i sanitarna propusnica. Publika će do tada morati da strogo poštuje mere distanciranja i dezinfekcije, a od 9. juna moraće i da poseduje nešto od tri sledeća uslova: negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o potpunoj vakcinaciji ili rezultat pozitivnog testa starog između dve nedelje i šest meseci. Novinari će morati da se testiraju tri puta tokom turnira.

Publika iz inostranstva će moći da prisustvuje, ali uz poštovanje mera ulaska u Francusku. U zemlju je u tim trenucima bio dozvoljen ulazak samo građana EU i još sedam zemalja, a ostalima jedino iz preke potrebe. Tenis to, svakako, nije bio.

U SENCI NADALA

ROLAN Garos je odlučio da postavljanjem statue Rafaelu Nadalu oda veliku počast trinaestostrukom osvajaču pariskog grend slema. Ojačan tim čeličnim spomenikom visokim tri metra, kreće Majorčanin u pohod na novu titulu. Čovek koji je, kako to kažu organizatori, ispisao možda i najlepšu stranicu istorije ovog turnira, s druge strane imaće najvećeg protivnika, našeg Novaka Đokovića koji, kao prvi reket sveta, ovde cilja svoj drugi pehar.

Biće, to, ujedno, i prilika da se Nole Rafi približi na samo titulu zaostatka u ukupnom skoru po broju osvojenih grend slemova. U suprotnom, razmak će biti ponovo tri koplja, s tim što posle toga slede u nizu podloge koje srpskom asu mnogo više odgovaraju. Osvajač Rima, Nadal dolazi u Pariz kao apsolutni favorit. On je, ovde, u svom dvorištu. Pobeda u Večnom gradu samo je ojačala njegov ego. Ali, možda je to i dobro. Previše samouverenosti, sigurnosti i opuštanja mogli bi da budu ono zrcne peska koje će ukočiti podmazanu mašinu. Tome se, bar, nadaju Noletovi navijači.

DRUGA velika opasnost za letećeg Majorčanina na pariskoj mlevenoj cigli je, svakako, Austrijanac Dominik Tim koji je već pokazao da će, kada se bude povukla velika trojka, on u Gradu svetlosti verovatno voditi glavnu reč.

Kofere za Pariz je, na kraju, spakovao i Rodžer Federer, ali slavni Švajcarac, što zbog prethodne povrede, što zbog duge pauze, što zbog godina, trenutno nije ni senka one neprikosnovene figure koja je godinama vladala teniskim karavanom. Iako je i sam poručio da u Pariz ne dolazi da bi ostao samo nedelju dana, jasno je, ipak, da Federer, uvek kada istrči na teren, postavlja teniski bedem za respekt.

NOVAK Đoković ima vraški težak žreb. Od osmine finala, u nizu ga, možda, čekaju Gofen, Federer i Nadal, pre nego što se, ako stigne do velikog finala na pokrivenom "Šatrijeu", suoči sa nekim iz druge polovine žreba u kojoj su Zverev, Cicipas, Medvedev i Tim! Biće to, iz susreta u susret, redom, mečevi s ogromnim ulogom, finala pre finala.

Prvi reket sveta ima malo vremena da se prilagodi na parisku šljaku. Učešćem na beogradskom turniru, podizao je formu, a u Pariz stiže praktično u trenutku kada turnir već počinje. Ali, sa peharom u ruci.

SUTRA: NOLE - EKSPRES U BULONjSKOJ ŠUMI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)