FELJTON - DVE TEŠKE TENISKE GODINE: Dosta se stvari u Đokovićevom životu promenilo

Goran Čvorović

25. 06. 2021. u 18:00

Osvojio je željenu titulu, dotakao zvezde, ispunio sve snove, zasitio se, umorio. Srce se napunilo i prelilo. Razumljivo. Novakov pad započeo je odmah posle osvojene titule na Rolan Garosu

ФЕЉТОН - ДВЕ ТЕШКЕ ТЕНИСКЕ ГОДИНЕ: Доста се ствари у Ђоковићевом животу променило

Foto "Večernje novosti"

PAD

DVE teniske godine koje bi Novak svakako želeo da zaboravi događale su se posle osvojene titule na pariskom grend slemu. Menjao je trenere, mučila ga je povreda, nizao je loše rezultate, bio zasićen, gotovo dezorijentisan. Normalno je to. Osvojio je željenu titulu, dotakao zvezde, ispunio sve snove, zasitio se, umorio. Srce se napunilo i prelilo. Razumljivo. Očekivano. Pošteno.

Novakov pad započeo je odmah posle osvojene titule na Rolan Garosu. Sve se skupilo: preispitivanje, želja za promenom, ali i povreda. Već u trećem kolu Vimbldona gubi od Amerikanca Sema Kverija. Ipak, još se nekako držao. Na Rodžers kupu u Torontu osvojio je titulu pobedom nad Japancem Keijem Nišikorijem. Ali, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru gubi već u prvom kolu od Argentica Huana del Potra! Uz suze se izvinio svima koje je zbog toga izneverio.

NA JU-ES OPENU stigao je do finala, gde je izgubio od Švajcarca Stena Vavrinke. U Šangaju gubi u polufinalu od Roberta Bautiste Aguta, a na pariskom mastersu u Bersiju u četvrtfinalu od Hrvata Marina Čilića. Istovremeno, kanadski teniser Miloš Raonić je te subote predao polufinale Endiju Mareju, čime je Britanac preuzeo prvo mesto ATP liste. Kralj je svrgnut!

Ono do čega je strepela cela teniska Srbija, što se već duže vreme naziralo i neumitno kucalo na vrata, dogodilo se. Endi Marej je od tog ponedeljka novi lider. Doduše, ne na način na koji se to očekivalo, na borbenom polju. Hladan tuš i neverica prostrujali su Bersijem, kada je Raonić, u 15 sati i 20 minuta, iznenada, bez prethodne najave, sazvao konferenciju za novinare. Svima je odmah bilo jasno da drugog polufinala neće biti.

- U četvrtfinalu sam osetio bol u nozi. Nisam previše obraćao pažnju, ali jutros sam teško izašao iz kreveta. Lekari su utvrdili da imam naprsnuće vlakna u desnom kvadricepsu - objasnio je Kanađanin crnogorskog porekla.

RAONIĆ nije ni izašao na teren, pa je Marej, samim tim, bez borbe, pretekao Novaka Đokovaća na vrhu ATP liste. Za svega pet poena! Srbin u tom trenutku ima 10.780 bodova, a Škot 10.785. Marej će, tako, dan posle završetka turnira, i zvanično postati prvi reket sveta. U nedelju je imao priliku da pobedom u finalu nad Iznerom, još više uveća razliku u odnosu na Novaka i upiše svih 11.185 bodova na svoj šampionski saldo.

Uspeo je u tome.

I na završnom turniru sezone u Londonu, Marej je pobedom overio primat, čime je Novak godinu definitivno završio na drugom mestu. Razlika je bila 630 bodova.

MOTIVACIJA

ISPISANA je, tako, nova stranica teniske istorije. Nažalost, ne na srpskom jeziku. Ostvario je Endi Marej dečački san klinca iz Glazgova, ražalostio Srbiju, posle 122 neprekidne nedelje svrgnuo vladara s trona i postao prvi, van velike trojke, u kojoj su bili Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, još od daleke 2004. godine, koji je stupio na vrh teniskog karavana. Ovo je kraj jedne epohe, ali ne i čitave bajke u kojoj je Novak bio glavni akter.

Vremena su se, ipak, promenila.

- Sa sedamnaest ili osamnaest godina imao sam drugačije težnje, vizije života i svega ostalog, nego što ih imam sada. U skladu s tim, moram da se prilagodim. Svaki dan donosi nešto novo - kaže mi tada već drugi reket sveta.

HIJERARHIJSKI red promenili su i prioriteti. Tenis mu više nije sve u životu, ispunjen je radošću porodičnog doma. Ima utisak da ga njegova najomiljenija aktivnost sada previše razdvaja od najdražih. Preterano putuje, trenira i igra, isuviše mnogo je odvojen od familije. Želi da gleda dvogodišnjeg sina Stefana kako raste, a kasnije i kćerku Taru koja će sledeće godine ugledati svet. Hoće da sa njima i Jelenom ispisuje stranice njihove zajedničke životne priče.

Puno puta je ponavljao da će tenis igrati dok ga želja za takmičenjem i glad za novim pobedama budu ispunjavali. Posle svega, postavilo se, zato, pitanje motivacije. Može li do novih uspeha? Ima li snage i volje? Novak tada ima samo 29 godina i teniska penzija je još daleko. Trebalo bi da ga i dalje obuzimaju želje i izazovi. Na primer, da po broju osvojenih grend slemova pretekne tada još uvek neprikosnovenog Federera.

- Teško je, sada, iz ove pozicije, pričati o tome. Dosta se stvari u mom životu promenilo. Stekao sam porodicu, postao otac. Nisam ista osoba kao pre nekoliko godina. Ali, i dalje igram tenis, i imam aspiracije koje su vezane za najveće visine našeg sporta. Naravno, takmičenje na velikim turnirima i na grend slemovima izaziva najveću motivaciju. Ima tu još dosta stvari koje bih voleo da dostignem u tenisu - potvrđuje mi Novak prilično smirenim glasom, uveravajući, tako, da ćemo još dugo prisustvovati njegovom letu ka neslućenim visinama, čim ponovo raširi krila.

ŽELI, dakle, u nove pobede. U tom trenutku, međutim, ne deluje spreman da to može da učini. I sam je svestan da to neće moći da ostvari ako nema potreban kvalitet u igri i kontinuitet u psihološkoj svežini.

- To su stvari na kojima trenutno radim. Ako budem uspeo da uspostavim potrebnu ravnotežu i da organizujem sebe i svoj život, rezultati će biti bolji. S druge strane, i ova situacija u mom životu se dešava s razlogom. Svestan sam da ne mogu stalno da pobeđujem. To je neka vrsta tranzicije u životu sportiste. Sada imam priliku da se izdignem na neki novi nivo. Da vidim, jednostavno, šta mi kao teniseru i čoveku znači budućnost - poverava mi se.

Pokazao je posle da mu znače mnogo.

SUTRA: KAD IZGUBI, TO JE ODMAH NEUSPEH

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)