FELJTON - NIŠTA U ŽIVOTU NIJE SLUČAJNO: Novak je u igri najopasniji kada puca od samopouzdanja

Goran Čvorović

23. 06. 2021. u 18:00

Broj 111. To je anđeoski broj. Anđeli čuvari šalju poruku da ste spremni da vodite sebe i druge, da treba da pomognete bližnjima, oslanjajući se na sposobnosti, mudrost i intuiciju

ФЕЉТОН - НИШТА У ЖИВОТУ НИЈЕ СЛУЧАЈНО: Новак је у игри најопаснији када пуца од самопоуздања

Foto "Večernje novosti"

TRI JEDINICE

NIŠTA u životu nije slučajno, potvrđuje mi Nole, dve godine kasnije, dok razgovaramo u pariskom Bersiju posle njegovog povratka na vrh. Upravo je pre toga, u osmini finala pariskog mastersa protiv Bosanca Damira Džumhura, ostvario rekord s trideset osvojenih setova u nizu. Kao i često do tada, nije baš uvek baratao statistikom kada su njegova ostvarenja u pitanju. A i kako bi, kad ih ima toliko mnogo! Nije tako znao ni za ovaj podatak, a saznanje o tome dočekao je sa radosnim osmehom.

- Drago mi je zbog toga! Laska mi. Ništa nije nezapaženo i sve mora da se ceni, pogotovo kada se piše istorija ovog sporta koji stvarno volim svim srcem - kaže mi, uvek se obradujući nekom novom broju.

Sa saznanjem da će od sledećeg dana, tog ponedeljka, konačno ponovo zaposesti čeonu poziciju koja mu po svim teniskim parametrima pripada, preskočio je Novak Đoković tada još jednu prepreku i plasirao se u četvrtfinale u kome ga je čekao Hrvat Marin Čilić. Pobeda nad Džumhurom je, bar među novinarima, ipak, bila u drugom planu, u odnosu na činjenicu da je Novak ponovo u vrhu.

POSLEDNjI dan oktobra je, očigledno, specifičan datum u njegovoj karijeri. Dve godine pre toga, na isti dan, sišao je s vrha ATP liste, a sada je, na taj dan, saznao da se vraća na prvo mesto.

- Numerološki gledano, više mi se sviđa 1. novembar, sa sve tri jedinice! - odgovara mi vidno raspoložen i otkriva preference u svom rezonovanju.

Broj 111. Ako je verovati numerolozima, naročito je uzbudljiv. Inspiriše i usmerava ka pozitivnom, ostavljajući po strani negativne aspekte postojanja. Već njegov izgled mnogo govori o posebnom značenju. Evocira pravednost, vertikalnost, dužinu. Izgleda kao stub i smatra se kolonom između duhovnog i fizičkog domena. Ukazuje na to da se stvorio energetski most s mislima koje se pretvaraju u stvarnost i kreaciju. To je anđeoski broj. Anđeli čuvari tako pokušavaju da stupe u kontakt. Šalju poruku da vode kroz sudbinu i pomažu u donošenju ispravnih odluka.

PORUČUJU da ste spremni da vodite sebe i druge, da treba da pomognete bližnjima, oslanjajući se na sposobnosti, mudrost i intuiciju. Traže da budete izvor svetlosti i inspiracije. Anđeli čuvari kroz broj 111 pomažu da izrazite želje i ostvarite duhovne ciljeve i težnje. Odnosi se na principe buđenja i prosvetljenja, inspiraciju, visoku energiju, intuiciju, osetljivost i samoizražavanje. Govori da vas kroz život vode nezavisnost, uspeh i optimizam.

Vidno raspoložen i optimističan, ali i oprezan, Novak me podseća na to da je do sada više puta u završnici sezone bio u neizvesnoj trci za prvo mesto na svetu, da je bilo veoma napeto, i da se sve do završnog mastersa nije znalo ko će biti prvi, što će, najverovatnije, biti slučaj i te godine.

Nije bio. Anđeli čuvari su se pobrinuli da dobro odmakne svojoj pratnji.

NA VRHU KROŠNjE

TOG 1. novembra 2018. godine, Novak se vratio na mesto koje mu pripada. Bio je ponovo krunisani teniski kralj, u performansama dodirnuo krov pariske hale, nastavljajući, istovremeno, da napreduje ka nebeskim visinama.

Vratio se po drugi put u Pariz te godine, rasterećen, svestan da sve sada ponovo zavisi samo od njega. Pucao je od samopouzdanja. A tada je najopasniji.

Osetili su to i organizatori, pa su priredili zanimljiv intervju s jednim od četiri svetska tenisera koji su u karijeri osvajali Bersi i Rolan Garos uz Ilijea Nastasea, Andrea Agasija i Rodžera Federera, sa rekorderom po broju titula na "Roleks Pariz mastersu", sa četiri trofeja u obliku metalnog drveta, dela Lučija Fantija, u kome svaka grana predstavlja napredak na tabeli na turniru, dok je ime pobednika izgravirano na vrhu krošnje. Na vrhu tog drveta, sladeći se sočnim plodovima uspeha, otkidajući krupne, zrele trešnje, najviše puta sedeo je naš Nole.

PITANjA su postavljali inspirisani Novakovi obožavaoci, a on se trudio da im još nadahnutije doskoči. Tako je jednog navijača zanimalo da li bi Novak više voleo da bude predsednik Srbije ili princ od Monaka, aludirajući na zemlju iz koje potiče i onu u kojoj živi, ali mu je Novak poručio da ga u tom trenutku ne zanima ni jedno, ni drugo. Svima je to ličilo na šalu. Na pitanje politike vratiće se, kasnije, u jednom našem razgovoru, gde je lepo i iznijansirano objasnio šta zaista misli o tome da jednoga dana obuče odelo političara. Na to se kao kec na dvojku nadovezalo pitanje o tome koja se pesma najviše vrti na njegovom telefonu, posle čega je Novak i zapevao "Jugoslavijo, na noge, pjevaj nek te čuju!", deo hita "Bijelog dugmeta".

Toliko o politici. Fanovi su želeli da znaju i da li je video bar deo finala Svetskog prvenstva u fudbalu, a on im, kao osvedočeni ljubitelj ovog sporta, odgovorio da je odgledao samo poslednjih pola sata s obzirom na to da se ova utakmica poklopila s njegovim finalom Vimbldona, i da je bio dobro raspoložen.

KAKO i ne bi, kad je osvojio titulu, na putu velikog povratka. Nije propustio priliku da čestita Francuzima na osvojenoj tituli, a na traženje obožavalaca imitirao je i slavlje zvezde "petlova", Kilijana Mbapea. Nekoliko godina pre toga, imitacije su bile njegova velika strast. Talenat je, očigledno, ostao.

Na kraju, sve je moralo da se završi tenisom. A i kako bi drugačije? Ocenio je da je na travi, na Vimbldonu koji je ponovo osvojio te godine, njegov nivo igre prešao sa "veoma dobrog" na "izuzetni".

A do samo nekoliko meseci pre toga, nije išlo sve tako raspevano i glatko. Malo je nedostajalo da se tamo, na Vimbldonu, uopšte ne pojavi!

SUTRA: KO POBEDI NOLETA POSTAJE ZVEZDA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije