FELJTON - NAŠ NOLE, VELIKI ŠAMPION: Neprikosnoven je po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste

Goran Čvorović

14. 06. 2021. u 18:00

Među prvih deset, ušao je 19. marta 2007. Treći na svetu bio je 9. jula iste godine, a prvi 4. jula 2011. Bilo je toga još. Stalno su se na ovom mestu cepali listovi iz knjige i umetali novi

ФЕЉТОН - НАШ НОЛЕ, ВЕЛИКИ ШАМПИОН: Неприкосновен је по броју недеља проведених на првом месту АТП листе

Novak Đoković / Foto "Večernje Novosti"

PRVENAC

NOVAK Đoković je te godine kao tajfun protutnjao kroz prvo kolo Rolan Garosa, oduvavši Amerikanca Đineprija za svega sat i četrnaest minuta igre. Prvi gem izgubio je tek pošto je nanizao četrnaest zaredom! Protivniku je prepustio samo tri. Golobradi dečak u, čini se, za broj većoj majici, sa tri "Adidasove" linije.

- Nisam stigao da vidim, sve se brzo završilo! Fantastično se osećam posle veoma ubedljive i prve, debitantske pobede na seniorskom grend slemu. Meč je bio iznenađujući, nisam očekivao ovako ubedljiv rezultat - rekao je posle Đoković u jednom dahu, na početku svog dugog teniskog puta.

U sledećem kolu, išao je na osmog nosioca, velikog Giljerma Koriju, finalistu prethodnog izdanja Rolan Garosa.

- Nemam šta da izgubim, kao što nisam imao šta da izgubim ni u Australiji protiv Safina. Biće to još jedno novo iskustvo. Pružiću mu veliki otpor. Za mene je to meč od velikog značaja i nadam se da ću pobediti - najavljivao je Novak verbalnom rutinom ovejanog asa.

NAŽALOST, izgubio je. Ali, ne zbog loše igre, već zbog problema sa sinusima i alergijom. Predao je u trećem setu. Krenuo je sigurno i uzeo prvi set. U drugom je već počelo da se oseća da nešto u njegovoj igri ne štima. Pozvao je dva puta lekare, jednom je otišao van terena... Svima je bilo jasno da se ponavlja njegov disajni problem. Ipak, postojala je nada da će izdržati. Drugi set je izgubio, a kada mu je Korija oduzeo servis u sledećem, prišao je sudiji i saopštio mu svoju odluku. Ispraćen je dugim aplauzom.

Oba protivnika, i Đinepri i Korija, već tada su znali s kim će teniski svet kasnije imati posla.

- Ovo mi je najteži poraz u karijeri. Osećao sam se fizički dobro, pokušao sam da odigram najbolje što sam mogao, ali Đoković je bio fantastičan. Ima sjajnu budućnost - bio je fer Đinepri, nekada 25. igrač sveta.

Slično je predvideo i Korija:

- Iznenadilo me je kako je Đoković silovito krenuo u meč. Začudila me je njegova brzina. Pred njim je velika budućnost.

Nisu to više bila samo očinska predskazanja.

OSTVARENjE

MEĐU prvih deset, ušao je 19. marta 2007. Treći na svetu bio je 9. jula iste godine, a prvi 4. jula 2011. U karijeri je, do trenutka pisanja ove knjige, osvojio 82 titule u singlu, od čega 18 grend slemova, rekordnih 36 mastersa u kategoriji 1.000 i pet završnih mastersa, Dejvis kup s reprezentacijom Srbije 2010. godine, bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Lejver kup 2018. godine.

Biće toga još. Cepaće se listovi iz knjige na ovom mestu i umetati novi. Da se opkladimo da će preteći Federera? Šteta što hartija nije kadra da nadigra vreme.

Svoju prvu grend slem titulu osvojio je na Otvorenom prvenstvu Australije 2008, kada je ujedno postao i najmlađi igrač u open eri koji je stigao do polufinala sva četiri grend slem turnira. Posle novog trijumfa u Australiji i na Vimbldonu, 2011. godine prvi put je zauzeo prvu poziciju na ATP listi. Iste godine osvojio je i Otvoreno prvenstvo SAD. Na Rolan Garosu je trijumfovao 2016, čime je kompletirao grend slem kolekciju. Prvi je teniser koji je osvojio Australiju tri puta zaredom u Open eri, i to dvaput, a sa ukupno devet pobeda na ovom turniru drži svetski rekord.

Posle pauze zbog povrede lakta i operacije, na vrh se vraća 2018. godine. Osvaja ponovo Vimbldon i Ju-Es open, čime izjednačuje rekord Pita Samprasa po broju titula na grend slemovima, posle čega, u januaru i julu 2019, osvaja još dva. U karijeri je osvojio trideset šest turnira iz masters serije 1.000, i to Majami šest puta, Indijan Vels, Pariz i Rim pet puta, Kanadu i Šangaj po četiri, Madrid tri puta, po dva puta Montekarlo i Sinsinati.

RAČUNAJUĆI osvojene grend slemove, završne masterse i masterse serije 1.000, najbolji je, s 59 titula, ispred Rafaela Nadala s 56 i Rodžera Federera s 54. Po broju osvojenih grend slemova je treći, sa 18 trijumfa, dva manje od Nadala i Federera, ali sa prednošću u godinama da ih stigne. Od Nadala je mlađi godinu, a od Federera šest.

Neprikosnoven je na večnoj listi po broju nedelja provedenih na prvom mestu. Prestižni sajt tennis.com ga je proglasio za igrača decenije! Kada je proglašen, po šesti put, za najboljeg svetskog tenisera u 2018. godini u izboru Međunarodne teniske federacije, Novak je izjednačio apsolutni rekord Pita Samprasa po broju titula "šampiona sveta".

Tek je treći teniser u istoriji koji je uspeo da veže četiri grend slema u nizu, posle Dona Badža i Roda Lejvera. Jedini je igrač na planeti kome je pošlo za rukom da osvoji zlatni masters, odnosno sve turnire masters serije 1.000, i to dvaput! Jedan je od najvećih šampiona u istoriji tenisa i sporta uopšte. Naš Nole.

SUTRA: POPRIŠTE USRED BULONjSKE ŠUME

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba