TREŠNJE TRI PUTA SKUPLJE OD JAGODA: Bogata ponuda na pijacama širom Srbije, a evo šta kažu trgovci (FOTO)

E. B. T.

19. 05. 2021. u 11:30

DOMAĆE jagode na zelenim pijacama širom Srbije su znatno jeftinije nego lane i uglavnom se prodaju od 250 do 350 dinara za kilogram.

ТРЕШЊЕ ТРИ ПУТА СКУПЉЕ ОД ЈАГОДА: Богата понуда на пијацама широм Србије, а ево шта кажу трговци (ФОТО)

Foto: E. B. T.

Najkrupnije su 400, a one sitnije i slabijeg kvaliteta 200 dinara. Na kvantašu, njihova cena je od 200 do 250 dinara. Prošle godine u ovo vreme jagode su se na zelenim pijacama prodavale od 500 do 600 dinara.

Sezona trešenja još nije počela, ali su se prve domaće juče ujutru pojavile na "Veletržnici" i koštale su 350 dinara. Početkom meseca cena čileanskih trešanja u jednoj beogradskoj piljari od 4.300 dinara iznenadila je potrošače. Sada se ovo bobičasto voće iz uvoza retko gde prodaje na zelenim pijacama, a naši reporteri u prestonici naišli su na grčke za 1.000 dinara.

Tezge su pune domaćih jagoda i, mada su one jeftinije nego prošle godine, jedan proizvođač iz Grocke, koji ih prodaje po ceni od 300 do 350 dinara, kaže da je potražnja lošija.

- I to je ljudima skupo, slabo kupuju - objašnjava nam Zoran, koji radi na jednoj beogradskoj pijaci. - Čekaju da padne cena. Međutim, ako se nastavi ovakvo vreme i bude kiše kao što se najavljuje, to će da "ubije" jagodu, a onda sigurno neće pojeftiniti.

Upravnik beogradskog kvantaša, "Veletržnice", Nenad Marinković ističe nam da su sada u ponudi samo domaće jagode i da ih svakoga dana pristiže sve više.

- Uvozne su završile, ovo su sve domaće i koštaju od 200 do 250 dinara - navodi Marinković za naš list. - Uglavnom su iz Grocke, Smedereva, Šapca... Kako se povećava ponuda, tako i potražnja raste. Ako bude sunca, pristizaće ih još više, ali loše vreme, kiša bi ih uništila.

On ističe da su se pojavile i prve domaće trešnje po ceni od 350 dinara.

- Međutim, to je samo nekoliko gajbica, a očekuje se da u većim količinama počnu da stižu za sedam dana - kaže Marinković. - Bilo ih je malo, pa to još nije dovoljno da bi stigle do zelenih pijaca.

IZ UVOZA "PAPRENIJE"

U POJEDINIM trgovinskim lancima domaću jagodu prodaju za 300 dinara po kilogramu. Mnogi u ponudi imaju ovo voće samo iz uvoza i zato je skuplje, pakovanje od 250 grama košta 125 dinara. U megamarketima se prodaju i breskve i nektarine po ceni od 250 do 400, dok kajsije koštaju i do 500 dinara.

Naši reporteri su na jednoj beogradskoj tržnici pronašli samo grčke po ceni od 1.000 dinara. Prodavac kaže da je nabavio tek 15 kilograma da vidi kako će ići prodaja.

- Jutros sam ih prvi dan ponudio, hteo sam da probam, da vidim da li će biti neke potražnje - veli nam Jovan. - Mislio sam da niko neće da ih kupi, ali mogu vam reći da sam iznenađen, do podneva je četvoro ljudi pazarilo po pola kilograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)