VIRUS SKRESAO DOZNAKE: Lane u Srbiju stiglo manje novca iz inostranstva nego ranije

B. Caranović

17. 05. 2021. u 08:20

ROĐACI iz inostranstva lane su građanima u Srbiju poslali 3,1 milijardu evra.

ВИРУС СКРЕСАО ДОЗНАКЕ: Лане у Србију стигло мање новца из иностранства него раније

Foto P. Milošević

Pandemija je stegla kaiš, pa je ova suma doznaka za 11,2 odsto manja nego godinu pre. Kriza je nešto jače pogodila srpsku dijasporu, jer je iznos ličnih transfera na svetskom nivou pao za samo 1,6 procenata.

Svetska banka je izvestila da su globalni tokovi doznaka ostali lane snažni, nasuprot pesimističnim projekcijama zbog korone, pa je pad umesto predviđenih 20 procenata na kraju prošle godine bio 15 puta manji. U odnosu na 2019. godinu, iz Narodne banke Srbije kažu da je priliv doznaka bio manji kao posledica pandemije i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominantno radi naša dijaspora.

Foto Tanjug

- Najveći pad priliva po osnovu doznaka zabeležen je u drugom tromesečju 2020. godine, kada je stiglo oko 30 odsto manje novca, u poređenju sa drugim tromesečjem 2019. - kažu u NBS.

- U trećem tromesečju priliv doznaka je polako počeo da se oporavlja, a u četvrtom je krenuo blagi rast. Posmatrano po zemljama, tradicionalno najviše doznaka dolazi iz zemalja u kojima živi i radi najveći deo naše dijaspore. Smanjenje priliva doznaka zabeleženo je u gotovo svih zemljama, a najveći pad od tradicionalno najvećih pošiljalaca

- Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske i Austrije.

OLAKŠALI

UVOĐENJEM inovativnih rešenja, pre svega regulisanjem rada platnih institucija i instant plaćanja, olakšani su prekogranični transferi, kažu u NBS. To je doprinelo da se iz godine u godinu povećava učešće doznaka koje u Srbiju ulazi formalnim kanalima, preko računa banaka i operatera brzog transfera novca.

U NBS kažu da je priliv doznaka prošle godine bio niži i na globalnom nivou, pa je pad BDP u zemljama iz kojih stiže novac uticao na smanjenje raspoloživih sredstava koje ljudi mogu da izdvoje i da pošalju u matične zemlje. Osim toga, ograničavanje kretanja sprečilo je mnoge da donesu keš svojima.

- Napominjemo da Narodna banka Srbije koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj su doznake prikazane kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva - objašnjavaju u NBS.

- Ti podaci su dostupni i na našem sajtu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)