SRBIJA USKORO POČINJE DA PROIZVODI ENERGENT BUDUĆNOSTI: Gradiće se postrojenje koje pravi vodonik i prečišćava rečnu vodu

E.B.T.

11. 05. 2021. u 19:02

VRLO brzo ćemo dobiti jedno plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi ovaj energent iz vode.

СРБИЈА УСКОРО ПОЧИЊЕ ДА ПРОИЗВОДИ ЕНЕРГЕНТ БУДУЋНОСТИ: Градиће се постројење које прави водоник и пречишћава речну воду

Foto: D. Balšić

Ovo je danas izjavio pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić, na stručnom skupu "Vodonična strategija Srbije" koji je održan na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

- Radi se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodonik zapremine po 50 kubnih metara, a iznad toga bi bila različita postrojenja na vetar, sunce ili kombinovano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobijati vodonik - objasnio je Ilić. - Površina te platforme bila bi oko pola hektara, kako bi sva planirana oprema mogla da stane na nju. Biće izgrađena od drveta, uključujući i rezervoare za vodonik.

Platforma će, kako je naveo, istovremeno i prečišćavati rečnu vodu koju koristi za proizvodnju vodonika na mestu na kome se nalazi. On je dodao da se razgovaralo da to bude na ušću Topčiderske reke u Savu, ili na nekom drugom mestu gde se kanalizacija izliva u reku.

- Rezervoari za vodonik biće spolja i iznutra obloženi specijalnim materijalima koji će obezbediti da ne iscuri iz njih, jer taj element ima jako mali atom koji može da prođe kroz gotovo svaki materijal - rekao je Ilić. - Proizvodnja vodonika je skupa, kao i energija koja se iz njega dobija, ali se računa da će tehnologija dobijanja vodonika vremenom da napreduje, a društveni standard da poraste.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković je podsetila kako Srbija sada polovinu svoje proizvodnje električne energije dobija iz termoelektrana, i da nas čeka proces dekarbonizacije. Ona je istakla da zato moramo naći izlaznu strategiju koja je u obnovljivim izvorima energije, i ocenila da energetska stabilnost zemlje leži u vodoniku.

- Znam da vodonik može biti jedini prirodno prihvatljiv energent budućnosti - kazala je Atanackovićeva. - Znam da je 75 odsto svemira sastavljeno od vodonika. I zvezde su od vodonika, i znam da će vodonična strategija biti zvezda vodilja u onome što budemo radili. Strategija razvoja energetike će biti vođena upravo tom zvezdom.

Dekan Mašinskog fakulteta profesor Radivoje Mitrović istakao je zadovoljstvo zbog toga što je ministarka Zorana Mihajlović u ponedeljak na sastanku sa stručnjacima iz oblasti energetike naglasila kako treba brzo uraditi akcioni plan za strategiju razvoja obnovljivih izvora energije, i da će biti moguće da se konkretni projekti iz te oblasti finasiraju iz različitih izvora.

-Stručni kadar koji nam je potreban za to je u prvom planu, i mi ćemo inovirati nastavne planove i programe da bismo dobili vrhunske generacije inženjera kako bismo hvatali korak sa Nemačkom, Francuskom i Holandijom koje su najviše u Evropi odmakle u ovoj oblasti naglasio je Mitrović. - Najboljim studentima će biti omogućeno da odu na praksu u vodeće komapnije tih zemalja i onda bismo, kada se vrate sa tako stečenim znanjima, bili konkurentni.

Organizator skupa na Mašinskom fakultetu je tim intertnet portala "Energija Balkana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka