KREDITI ZA PRUGU I EKOLOGIJU: Vlada uzela zajam od od 235 miliona evra

S. B.

10. 05. 2021. u 18:25

VLADA Srbije je potpisala ugovore o zajmu sa predstavnicima Francuske agencije za razvoj (ADF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke.

КРЕДИТИ ЗА ПРУГУ И ЕКОЛОГИЈУ: Влада узела зајам од од 235 милиона евра

Foto P. Milošević

Dva kredita vredni su oko 235 miliona evra, a novac će biti uložen u projekte za zaštitu životne sredine i ekološku tranziciju Srbije.

Programski zajam za javne politike za klimatske promene je vredan 132,6 miliona evra. Ostatak novca, 102 miliona evra, ići će u Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji.

- Prvi program sufinansira EBRD sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra - objasnila je juče premijerka Ana Brnabić. - Taj novac će biti uložen u modernizaciju pruge, koja je najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine. Ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u EU za kompletnu modernizaciju pruge Beograd - Niš, predvideće da čak 56 odsto pruge bude za brzine od 200 kilometara na sat. Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa. Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš - Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende.

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, ugovore su potpisali ministar finansija Siniša Mali sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba