DUGOVEČNOST APARATA ČEKA NA DELOVE: Kada će kod nas, kao i u Evropskoj uniji, potrošači moći da ostvare ista prava

E. B. T.

24. 04. 2021. u 13:00

DOSTUPNOST rezervnih delova za popravku tehničkih uređaja koji se prodaju na našem tržištu biće obavezna u periodu do 10 godina od njihove kupovine, kada proizvođači u Srbiji budu spremni da se prilagode novim zahtevima, koji u EU važe od 1. marta, saznaju "Novosti" u nadležnim institucijama.

ДУГОВЕЧНОСТ АПАРАТА ЧЕКА НА ДЕЛОВЕ: Када ће код нас, као и у Европској унији, потрошачи моћи да остваре иста права

Foto Z. Jovanović

To se odnosi i na primenu novih evropskih oznaka o potrošnji energije na aparatima.

EU propisi sada važe za frižidere, zamrzivače, televizore, mašine za pranje veša i sudova, a kasnije će se taj spisak proširivati. Prema analizima urađenim na evropskom tržištu, izbor energetski efikasnijeg proizvoda može da pomogne porodicama da smanje svoje račune za struju nekoliko stotina evra na godišnjem nivou. U Ministarstvu energetike ističu da je novim Zakonom o energetskoj efikasnosti, koji je nedavno usvojen, uspostavljen osnov za uvođenje ovih eko-dizajn propisa iz EU. Cilj je da aparati troše manje energije i da budu trajniji kako bi se smanjile velike količine električnog otpada i podržala cirkularna ekonomija.

- Uvođenje pojedinačnih propisa u Srbiji za određene vrste uređaja odvijaće se postepeno i u dogovoru sa privredom jer je potrebno da se svi akteri na tržištu, a pre svega proizvođači, prilagode novouvedenim zahtevima - objašnjavaju u Ministarstvu.

Sledeći korak u EU je, kako se najavljuje, da proizvođači moraju da navedu očekivani vek trajanja proizvoda i da ga poprave ako se pokvari pre isteka tog roka. To bi trebalo da podstakne kompanije da prave trajnije uređaje. Na taj način će se onemogućiti tzv. programiranje kvarova, baš po isteku perioda zakonske garancije od dve godine. Teško je dokazati da proizvođači planski dizajniraju aparate da se brzo pokvare, ali evropska udruženja su to uspela.

- Što se tiče zabrane programiranja kvarova, Ministarstvo energetike još uvek nema sve informacije o tome na koji način i kroz koje pravne norme će se u EU uspostaviti ta zabrana, ali će i ti propisi biti predmet usklađivanja koje proističe iz primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - navode naši sagovornici. - Brzina kojom će se tehnički propisi usaglašavati zavisi i od mogućnosti svih učesnika na tržištu da se prilagode novim okolnostima.

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da bi naša zemlja trebalo što pre da usvoji nove evropske mere kako bismo i mi uvozili robu istog kvaliteta.

Jedan set propisa, čija je primena u EU počela 1. marta, odnosi se na obavezu evropskih proizvođača i uvoznika da za frižidere, zamrzivače, televizore, mašine za pranje veša i sudova, obezbede rezervne delove kako bi mogli da se popravljaju najmanje sedam do deset godina, nakon što je poslednja jedinica određenog modela plasirana na tržište. Maksimalan rok za njihovu isporuku je 15 radnih dana od trenutka kada su poručeni. Ovo tzv. pravo na popravku značajno će unaprediti položaj potrošača, a mnoga udruženja sada žele da se proširi, tako da uključi i pametne telefone, laptope i druge male električne uređaje.

NOVE OZNAKE ENERGETSKIH RAZREDA

DEO propisa, čija je primena u EU startovala 1. marta, odnosi se na nove oznake energetskih razreda. Sada se primenjuju na frižiderima, zamrzivačima, mašinama za pranje veša i sudova i televizorima, a kasnije će se ta lista proizvoda proširivati. Glavna izmena je u pojednostavljivanju skale. Umesto dosadašnjih oznaka od A do D, gde je A označavalo uređaj koji ima najmanju, a D aparat koji ima najveću potrošnju, uvedena je skala od A do G, a izbačeni su razredi A+, A++ i A+++ koji su zbunjivali potrošače. Skala je stroža, i sada veoma mali broj proizvoda može da dostigne oznaku A. Proizvodi koji se trenutno nalaze na tržištu i imaju najmanju potrošnju odgovaraju novim oznakama B, C ili D. Potrošači u EU se više od 20 godina opredeljuju za kupovinu aparata na osnovu energetske skale, koja je pomagala da domaćinstvo godišnje uštedi do 285 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)