MIHAJLOVIĆ O STRATEŠKIM PROMENAMA U ENERGETICI: Na ovo se dugo čekalo

Tanjug

23. 04. 2021. u 17:32

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da 2021. godina predstavlja prekretnicu u energetskom sektoru u kojoj se donose ne samo novi zakoni u ovoj oblasti, već se izrađuju i ključni strateški dokumenti.

МИХАЈЛОВИЋ О СТРАТЕШКИМ ПРОМЕНАМА У ЕНЕРГЕТИЦИ: На ово се дуго чекало

Foto Tanjug

Mihajlović naglašava da će ti strateški dokumenti odrediti pravac kojim ide srpska energetika u narednim decenijama.

Kaže i da je Ministarstvo rudarstva i energetike juče objavilo javni poziv za izradu strategije razvoja energetike Srbije, kojom će se utvrditi energetska politika i uslovi za održivi razvoj energetike u periodu do 2050. godine.

Cilj je da nacrt strategije koji će se pripremati zajedno sa pružaocem usluga, odnosno konsultantom, koji će biti izabran putem javnog poziva, bude završen do novembra.

- Ovo je godina velikih promena za energetski sektor, ali i prekretnica za energetsku politiku Srbije. Usvojena su četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, na koja se dugo čekalo, koji su važni i za sigurnost snabdevanja energijom, ali i za energetsku tranziciju, zdraviju životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena - rekla je Mihajlović.

Takođe, ministarka navodi da je Vlada Srbije usvojila i Zakon o klimatskim promenama, a prethodnih dana započet je i proces izrade integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine.

- Pored nacionalnog plana za klimu i energetiku, krećemo i sa izradom nove strategije razvoja energetike do 2050. godine, sa kojom želimo da Srbija bude energetski bezbedna, ali i da živimo u zdravoj životnoj sredini - poručuje Mihajlović.

Ministarka navodi da će u izradu strategije biti uključeni najveći energetski privredni subjekti u zemlji, a da se očekuje da kroz javnu raspravu, predstavnici stručne i druge javnosti daju svoje mišljenje i sugestije, kako bismo na kraju dobili što kvalitetniji predlog strategije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a