USVOJEN ZAKON ZA ISPLATU 60 EVRA GRAĐANIMA: Prijava za pomoć od 28 aprila do 15. maja

Tanjug

22. 04. 2021. u 19:36

SKUPŠTINA Srbije usvojila je danas tri zakona za sprovođenje trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, koji će omogućiti isplatu 60 evra svim punoletnim građanima koji se za tu pomoć prijave.

УСВОЈЕН ЗАКОН ЗА ИСПЛАТУ 60 ЕВРА ГРАЂАНИМА: Пријава за помоћ од 28 априла до 15. маја

Foto Tanjug

Usvojeni zakoni omogućiće i bankarske garantne šema čiji je cilj poboljšanje privrednog ambijenta kako bi se ublažile posledice pandemije korona virusa po privredu Srbije.

Poslanici su usvojili Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, kao i izmene Zakona o utvrdivanju garantne šeme kao mera podrške privredi i Zakon o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi.

Da bi građani dobili novčanu pomoć od 60 evra uspostavlja se Privremeni registar punoletnih građana koji će biti osnov za isplatu.

Građanima koji se budu prijavili za tu vrstu pomoći biće isplaćeno dva puta po 30 evra, u maju i novembru.

Moći će da se prijavljuju za novčanu pomoć od 28. aprila do 15. maja, elektronski preko portala Uprave za trezor, a od 5. maja i telefonskim putem preko kol centra, odnosno na isti način kao i porošle godine kada je građanima isplaćena pomoć od 100 evra.

Iznos od 60 evra dobijaju svi građani koji su punoletni danom stupanja na zakona, oni koji poseduju ličnu kartu, imaju prebivalište na teritoriji Srbije i prijave se za dobijanje novčane pomoći.

Za pomoć od 60 evra neće morati da se prijavljuju penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, jer će njima automatski novac biti uplaćen.

Uz tih 60 evra, penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

Izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije tiče se proširenja postojeće garatne šeme iznosom od 500 miliona evra.

Garantna šema podrazumeva da banke daju podršku preduzećima, a da za deo tih kredita garanciju daje država kako bi banke bile ohrabrene da što pre daju kredite privrednim subjektima.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da su garantne šeme bile pun pogodatak, izuzetan deo prvog i drugog paketa mera prošle godine. Njihov rezultat je, navodi ministar, da nema masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika i pogona.

Od dve milijarde evra iz te garantne šeme, iskorišćeno je 1,7 milijardi evra, a taj iznos je ušlo u novčane tokove i obezbedio dodatnu podršku i likvidnost preduzećima.

Krediti po toj garantnoj šemi se daju do 36 meseci uz obavezan grejs peirod od devet do 12 meseci.

Uz garantnu šemu, usvojen je i Zakon o utvrdivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije korona virusa.

Nova garantna šema podrazumava 500 miliona evra i namenjena je ugroženijoj kategoriji preduzeća, odnosno onima koji su u 2020. imali pad poslovnih prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019.

Ti krediti imaju dužu ročnost na pet godina, odnosno 60 meseci uz grejs period od 18 do 24 meseca.

Kod ovih kredita data je mogućnost otplate kredita u mesečnim ili kvartalnim otplatama, a proširena je namena kredita, tako da se sada, pored davanja novih kredita i zanavljanja kredita za likvidnost i obrtna sredstva, oni mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita za livkidnost i obrt, ali i investicionih kredita.

"Pokrili smo gotovo sve kategorije, velika, mala i srednja preduzeća, samostalne umetnike, naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposlene, i one ugroženije koji rade u turizmu ugostiteljstvu, autoprevoznike", rekao je ranije Mali.

Treći paket mera podrške deo je rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost