KREĆE IZRADA NACIONALNOG PLANA ZA ZELENIJU I ČISTIJU SRBIJU: Glavni ciljevi povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije gasova

E.B.T.

20. 04. 2021. u 14:30

INTEGRISANI nacionalni plan za energetiku i klimu strateški je značajan dokument za našu zemlju, a njime će se definisti ciljevi povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu, kao i politike i mere za njihovo ispunjavanje u skladu sa opredeljenjem Srbije ka zelenijoj i čistijoj energetici.

КРЕЋЕ ИЗРАДА НАЦИОНАЛНОГ ПЛАНА ЗА ЗЕЛЕНИЈУ И ЧИСТИЈУ СРБИЈУ:  Главни циљеви повећање енергетске ефикасности и смањење емисије гасова

Foto N. Fifić

Ovo je danas istakla resorna ministarka Zorana Mihajlović tokom predsedavanja prvim sastankom Upravnog odbora projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“ u okviru koga će biti izrađen Nacrt integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu za period 2021–2030. godine  sa vizijom do 2050. godine. Važno je, kako je naglasila, da taj strateški dokument bude završen što ranije, mnogo pre decembra.

- U Skupštini će danas biti usvojena četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, koji  predstavljaju prekretnicu u našem energetskom sektoru – ocenila je ministarka. -Krećemo u izradu strategije razvoja energetike, usvojen je i Zakon o klimatskim promenama, kao i Strategija niskougljeničnog razvoja i sve su to važni koraci ka novoj energetskoj politici države.

Pomoćnik ministra finansija, Marko Jovanović, istakao je da upravo ekološko-energetski projekti poput ovog, najbolje odslikavaju značaj pretpristupne pomoći EU za kvalitet života građana.

- Glavni cilj projekta, vrednog 900.000 evra, koji je finansiran od strane Evropske unije kroz program IPA 2017, jeste unapređenje regulatornog okvira za energetsku politiku i usklađivanje sa zahtevima energetske zajednice i pravnih tekovina Evropske unije, koji će doprineti integraciji energetskih i klimatskih ciljeva - naveo je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)