AKO STE U OVOJ GRUPI IMATE PRAVO NA BESPLATNU STRUJU: Novine u Zakonu o energetici donose olakšice za plaćanje računa

Novosti online

19. 04. 2021. u 09:49

OČEKUJE se da se u ovoj godini broj onih koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa poveća do kraja godine za dva ili možda čak i tri puta, zbog novina u Zakonu o energetici.

АКО СТЕ У ОВОЈ ГРУПИ ИМАТЕ ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ СТРУЈУ: Новине у Закону о енергетици доносе олакшице за плаћање рачуна

Foto: Depositphotos

U Zakonu o energetici do sada su postojali samo zaštićeni kupci električne energije ili gasa, ali izmenama ovog akta uvodi se i energetski ugroženi kupac u oblasti toplotne energije, kojih prema procenama može da bude do 20.000.

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova - 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno.

Ova mera se automatski primenjuje na sve koji primaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bata Rale

19.04.2021. 11:10

Koliko sam razumeo oni koji imaju vikendice kuce itd a dolaze par puta u mesecu da ih obidju spadaju u grupu ugrozenih Dali su ugrozeni i oni koji npr imaju solarnu struju a ovu malo koriste Dali su ugrozena lica sa velikim primanjima a korisnici su socijane pomoci

PERAAS

19.04.2021. 12:38

NADAM SE DA CE KONTROLA LAZNIH SOCIJALNIH SLUCAJEVA BITI RIGOROZNA I DETALJNA JER TI SOCIJALCI SU POD TESKIM KAJLAMA I TETOVAZAMA A POSTO LI JE SAMO JEDNA TETOVAZA ????