USPEŠNA SARADNJA: Srpski proizvodi na rafovima rumunskog trgovinskog lanca

Tanjug

14. 04. 2021. u 17:57

SRPSKI konditorski proizvodi, začini, vina, suhomesnati i konzervirani proizvodi našli su se na rafovima rumunskog trgovinskog lanca "Remarkt".

УСПЕШНА САРАДЊА: Српски производи на рафовима румунског трговинског ланца

Foto: Novosti

To je rezultat razgovora o uspostavljanju saradnje srpskih proizvođača i tog trgovinskog lanca, koji svoje hipermarkete uglavnom ima na zapadu Rumunije, a koji su trajali praktično poslednjih godinu dana.

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević kaže za Tanjug da su do sada postojali pojedinačni pokušaji saradnje, radi plasmana srpskih proizvoda na rumunskom tržištu, ali je sve bilo kratkoročno, dok je održiva zastupljenost srpskih proizvoda izostajala.

- Nakon više meseci rada na projektu, koji je podrazumevao povezivanje proizvođača renomiranih srpskih brendova i rumunskog trgovinskog lanca, kako bismo plasirali robu, kao i obezbeđivanje učešća distributera, za otvaranje tržišta koje je, svakako, zahtevno, sada kao rezultat imamo čitav spektar kvalitetnih i prepoznatljivih domaćih brendova -  rekao je Tomašević.

On je istakao da do sada gotovo da nije bilo nijednog srpskog proizvoda u Rumuniji.

Sada se kupcima u Rumuniji pruža mogućnost da nabave srpske slatkiše, začine, vina, suhomesnate i konzervirane proizvode, kao i drugu robu široke proizvodnje.

Foto: Novosti

"Remarkt" posluje, pre svega, na zapadu Rumunije, ima svoje hipermarkete u Oradei, Aradu, kao i manje markete u Temišvaru, na području kojem gravitira srpsko stanovništvo.

Ambasador je rekao da je zahvalan kompaniji što je omogućila da do saradnje dođe, ali ističe i podršku i podsticaj države Srbije izvozno orijentisanoj proizvodnji.

- Važna je vizija ekonomske diplomatije Srbije koju je trasirao predsednik Aleksandar Vučić i koju prati i realizuje Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Nikolom Selakovićem, kao i druge institucije Srbije. To je baza i prvi i neophodan preduslov da bismo mogli da dođemo do realizcije ovakvih projekata - rekao je Tomašević.

On je dodao da će Ambasada Srbije u Bukureštu, kao i Generalni konzultat u Temišvaru biti podrška i oslonac srpskim proizvođačima i u budućnosti.

Ovakvi projekti, povezivanje privrednika, doprinose razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije, i to ne samo ekonomskih, kroz povećanu robnu razmenu, već u suštinskom smislu.

Tomašević je naveo i da se očekuje dopuna srpskog asortimana koji će se naći na rafovima do Uskrsa.

- Imaćemo promociju u Aradu krajem aprila, pred Uskrs, a očekujemo da nakon toga otpočne i saradnja sa još nekim srpskim proizvođačima - rekao je Tomašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu