RIO TINTO TVRDI: Nemamo veze s istražvanjima litijuma kod Požege

Tanjug

14. 04. 2021. u 17:32

KOMPANIJA Jadar Lithium, koja se pominje u medijima kao neko ko je dobio dozvolu za istraživanje litijuma kod Požege, nije povezana sa Rio Savom, niti posluje u okviru grupacije Rio Tinto, saopštila je danas kompanija Rio Sava Eksplorejšn.

РИО ТИНТО ТВРДИ: Немамо везе с истражвањима литијума код Пожеге

Foto: Večernje novosti

Ta kompanija je, povodom nedavnih navoda u javnosti u kojima se pominje da Rio Tinto posredstvom kompanije Jadar Lithium počinje istraživanja na teritoriji Požege i Dobrinja, saopštila da ta informacija nije tačna.

U saopštenju navodi da su kompanije Jadar Lithium i Rio Tinto posebni entiteti i da Rio Tinto ne radi na istraživanju koje se sprovodi u Požegi.

Objašnjavaju da Rio Tinto posluje u Srbiji kroz svoju ćerku kompaniju Rio Sava Exploration doo, koja je u fazi studije izvodljivosti samo jednog projekta u Srbiji, a to je projekat Jadar u blizini Loznice.

-Kompanija Jadar Lithium, koja se pominje u medijima kao neko ko je dobio dozvolu za istraživanje litijuma kod Požege nije povezana sa Rio Savom, niti posluje u okviru grupacije Rio Tinto-, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je taj podatak proverljiv uvidom u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre gde se, kažu, može videti da je jedini osnivač kompanije Jadar Lithium d.o.o. Beograd - Čukarica kompanija CENTRALIST PTY LTD iz Australije.

Takođe, navode da je Rio Sava deo rudarske multinacionalne kompanije Rio Tinto, i direktni osnivači su RIO TINTO MINERALS DEVELOPMENT LIMITED i RIO TINTO NOMINEES LIMITED oba registrovana u Londonu.

Saopštavaju da je Rio Tinto, kao multinacionalna kompanija čijim se akcijama trguje na berzama u Londonu, Australiji i u Njujorku, u obavezi da sve svoje projekte, bez obzira na to u kom delu sveta se projekat sprovodi, objavi na svojoj internet stranici.

Dodaju da na njihovoj internet stranici može da se videti da je jedini projekat koji Rio Tinto sprovodi u Srbiji - projekat Jadar u blizini Loznice.

Rio Tinto je, kako se navodi, međunarodna kompanija koja svoje poslovanje obavlja u više od 35 zemalja.

Na sajtu požeške opštine je ranije objavljeno da u tom kraju privredno društvo "Jadar Lithium" počinje geološka istraživanja, a po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, tom preduzeću odobreno je izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na području Dobrinje, a sa radovima će se, kako piše, početi 17. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?