PESTICIDIMA UBIJAJU I PRINOSE: Apel - Voćari i ratari da ne truju pčele

J. SUBIN

14. 04. 2021. u 15:10

SEZONA prskanja voća u cvetu je počela, a pčelari upozoravaju na opasnost od trovanja.

ПЕСТИЦИДИМА УБИЈАЈУ И ПРИНОСЕ: Апел - Воћари и ратари да не трују пчеле

Foto: Free Images Pixabay

Po važećem zakonu zabranjeno je tretiranje medonosnog i ratarskog bilja tokom cvetanja. Mnogi poljoprivrednici, nisu, međutim, dovoljno edukovani, pa nekontrolisano prskaju, a ne libe se ni da koriste zabranjene insekticide - neonikotinoide, koji su smrtonosni za pčele.

- Poljoprivrednici i voćari bi trebalo da znaju da trovanjem pčela uništavaju i svoj prinos, ne samo po količini, već i obliku - objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. - Jagoda, jabuka ili malina neće biti pravilnog oblika ukoliko se ne prska kako treba. Ne može da bude prva klasa, a drugu neće niko da kupi, osim za preradu. Rusija uzima ogromne količine jabuka, ali ako nema dobar oblik, neće da plate.

Pčele, inače, oprašuju više od 80 odsto biljaka, koje koristimo u ishrani. One su ujedno i najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine. Trovanje, nažalost, najviše uništava ove insekte. Tu su zaprašivanje komaraca i krpelja iz vazduha i neodgovorna upotreba pesticida u poljoprivredi.

PRINOS

PČELE godišnje podižu prinose u poljoprivredi za 153 milijarde evra na svetskom nivou. U Srbiji je to 266 miliona evra, navodi se u SPOS. Jedna košnica prosečno podiže prihode okolnih poljoprivrednika za 566 evra.

- Sada već svi uveliko prskaju voće - objašanjava Živadinović. - Voćari bi trebalo da znaju i da postoje sredstva koja nisu otrovna za pčele, ali je od značaja da to rade rano ujutru ili predveče, kada pčele nisu na cvetu. Ta sredstva možda ne mogu da ih ubiju, ali im promene miris, pa kad se pčela vrati u košnicu, ostale je ne prepoznaju, jer "smrde" na pesticide, i neće da je puste unutra, pa pčela ugine.

Kako nam je ispričao Živadinović, trovanja pčela ima svake godine. Najviše pčela odnosi suncokret, jer ratari znaju da seme tretiraju pre setve zabranjenim insekticidima. Pčela tad ne ugine odmah, ali unese otrov sa polenom u košnicu. Onda ga pojedu, unesu dovoljnu količinu u sebe, i uginu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)