HRVATI ISKLJUČUJU N1 I SPORT KLUB SA KABLA: Serijal Novosti" - Kako "Junajted grupa" zloupotrebljava sopstvene medije za ostvarivanje interesa

V. N.

14. 04. 2021. u 10:00

GOTOVO da ne prođe dan da konglomerat "Junajted grupe", sa kontroverznim tajkunom Draganom Šolakom na čelu, ne napravi neki skandal u Srbiji, od fabrikovanja lažnih vesti do stvaranja slike o sebi kao žrtvama vlasti protiv kojih otvoreno rade.

ХРВАТИ ИСКЉУЧУЈУ Н1 И СПОРТ КЛУБ СА КАБЛА: Серијал Новости - Како Јунајтед група злоупотребљава сопствене медије за остваривање интереса

Arhiva

Ali, Šolakova grupacija ima sve više problema u gotovo svim zemljama regiona u kojima posluje. U ovom serijalu predstavljamo šta se, i pogotovo - zašto, dešava sa regionalnim poslovanjem "Junajted grupe", a nakon situacije u Sloveniji, BiH i Severnoj Makedoniji koje smo opisali u prethodnom tekstu, sada prelazimo na Hrvatsku i Bugarsku.

Pokazujemo matricu ponašanja Šolakove grupacije: ucenjivanje poslovnih partnera, pa čak i državnih vlasti, i zloupotreba medija koje ima u vlasništvu za ostvarivanje svojih biznis interesa.

"Junajted grupa" ovih dana prolazi kroz ozbiljnu krizu u Hrvatskoj. Operater A1, u vlasništvu "Telekom Austrija grupe", saopštio je da je UG postavila "neprihvatljive uslove za produženje ugovora" i da njeni kanali od 29. marta više nisu u ponudi.

Prema saopštenju A1, ovaj operater je bio zainteresovan za tri kanala UG - Sport klub 1, Sport klub 2 i TV N1 - za koje je Šolak tražio za 28 odsto veću cenu nego za dosadašnji paket od preko deset kanala. Kao odgovor na odluku A1 da odbije ovu reketašku ponudu, "Junajted grupa" je primenila isti recept kao u Srbiji: kroz priloge na N1, napala je ovog operatera, ali i hrvatske vlasti, za "udar na slobodu medija i cenzuru u vreme predizborne kampanje".

NE DAJU DA PROIZVODI PROGRAM

"JUNAJTED grupa" u isto vreme, uz kampanju o navodno ugroženim medijskim slobodama, vodi i kampanju za izmene Zakona o elektronskim medijima, kako bi im u Hrvatskoj bilo dozvoljeno ono što su uspeli da izboksuju u Srbiji: da kablovski distributer ujedno može i da proizvodi TV program. Sve dosadašnje hrvatske vlade su to odbijale da dozvole, kako bi sprečile koncentraciju neverovatne moći u rukama jedne kompanije.

A1 je odgovorio isto što i "Telenor" u Srbiji: UG koristi informativne medije u svom vlasništvu da zaštiti svoje poslovne interese, a priče o medijskim slobodama su samo jeftina parola.

- Ne možemo prihvatiti medijske ucene zbog poslovne odluke - odbrusili su Šolaku.

Prema izveštajima medija u Zagrebu, u istom pravcu idu i pregovori UG sa "Hrvatskim Telekomom", operaterom u vlasništvu "Dojče Telekoma", pa se očekuje da će uskoro, zbog nametanja neprihvatljivih uslova, iz ponude HT biti izbačeni svi Šolakovi kanali, od N1 do Sport kluba.

BUGARSKA

NAJNOVIJI skandal sa Draganom Šolakom i "Junajted grupom" desio se krajem prošlog meseca u Bugarskoj, gde su pokušali da reketiraju premijera Bojka Borisova lično, a kako su "Novosti" već pisale.

Šolakov predstavnik je na sastanku kod Borisova zahtevao da se promeni odluka nezavisnog regulatornog tela o raspodeli spektra neophodnog za razvoj 5G mreže, izvestio je ugledni bugarski portal "Glasove".

Naime, državna Regulatorna komisija za komunikacije je 10. marta odobrila svakom od tri glavna telekomunikaciona operatera u Bugarskoj ravnopravno učešće u spektru frekvencije za 5G mrežu. Uprkos činjenici da je regulator besprekorno ispratio proceduru, "Vivakom", mobilni operater u vlasništvu UG, nije bio zadovoljan i uputio je žalbu, koja je odbijena. Odmah nakon toga, član Nadzornog odbora "Vivakoma" Spas Rusev je na sastanku otvoreno zapretio premijeru Borisovu da će se svi mediji u vlasništvu UG okrenuti protiv njega u finišu izborne kampanje.

A Šolakov konglomerat u Bugarskoj ima ogromnu moć - nedavno su kupili medijsku grupaciju Nova TV, koja obuhvata deset TV i četiri radio-stanice, kao i onlajn platformu NETINFO koju prati 80 odsto stanovništva u Bugarskoj.

Bojko Borisov je, šokiran pokušajem ucene, odbio zahtev Dragana Šolaka.

(SUTRA: Kako rade u Srbiji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!