REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE JEDAN ODSTO: Odlučio IO Narodne banke Srbije

B. Ca.

13. 04. 2021. u 13:45

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto. Pre svega IO je imao u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ ЈЕДАН ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

D. Balšić

Ističu rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, koja kako u NBS kažu, pored poljoprivrede, vodi dalji rast našeg izvoza, koji je ostao geografski i proizvodno rasprostranjen kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju u prethodnim godinama, pretežno u razmenljive sektore.

Promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a u narednim mesecima trebalo bi da bude dostignut nivo BDP od pre krize.

- Narodna banka Srbije nastavlja da osmu godinu zaredom, i u uslovima pandemije, ispunjava svoj osnovni cilj - obezbeđenje niske i stabilne inflacije - kažu u saopštenju. - U skladu sa očekivanjima, inflacija se u martu vratila u granice cilja i iznosila je 1,8 odsto međugodišnje. Isto toliko je iznosila i bazna inflacija, koja se nije menjala u odnosu na februar. Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u okviru donje polovine ciljanog raspona. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Kako u NBS objašnjavaju, očekuje se rast zone evra, kao i Nemačke i Italije, naših najvažnijih trgovinskih partnera, što će se pozitivno odraziti na izvoz naše privrede. Brzina oporavka svetske privrede opredeljivaće kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna