KILOGRAM OVE BILJKE KOŠTA I DO 2.000 DINARA: Mlada Valjevka proda sve, do poslednjeg lista

Novosti online

10. 04. 2021. u 13:14

RUKOLA je biljna kultura, koja se u sezoni ranog povrća u Valjevu veoma traži, ali je malo zastupljena u plasteničkoj proizvodnji. To je kao poslovnu šansu prepoznala mlada Valjevka Danijela Petaković. Gajenje rukole joj je dodatni posao.

КИЛОГРАМ ОВЕ БИЉКЕ КОШТА И ДО 2.000 ДИНАРА: Млада Ваљевка прода све, до последњег листа

Foto: Printskrin/RTS

Kada je Danijela Petaković odlučila da gaji rukolu u Bujačiću, valjevskom pradgrađu, kilogram tog povrća koštao je 2.000 dinara. Na naše tržište stizala je iz uvoza, ovdašnjim povrtarima bila je gotovo nepoznata.

- Ja nikad nisam ušla u plastenik, niti posadila cveće, a kamoli nešto drugo, ali mi je bilo dosta zanimljivo. Pokušala sam, prvi put mi nije uspelo, ali već sledeći put sam videla šta joj treba, kako joj treba. Sad sam to malo ubrzala. Sad je sejem direktno u zemlju, nema rasađivanja i ostalo i dobila sam isti efekat. Znači, rukole ima, kvalitet je isti, a što se tiče te proizvodnje, mogu da kažem da sam malo i naučila u njoj - navodi Danijela.

Rukolu gaji u dva plastenika. Iako joj je dodatni posao, sve obavlja sama. Ponekad joj pomognu otac i komšinica.

Foto: Printskrin/RTS

- Nisam isto znala šta je rukola dok Danijela to nije krenula da proizvodi. Moja mama je počela da je uzima, ja sam, eto, tako probala, čisto da vidim kako to izgleda i svidelo mi se - kaže Mirjana Timotić iz Bujačića.

Od početka epidemije Danijela je koristila iskustvo u komercijalnim poslovima da plasira svoj proizvod. Kada je sve bilo zatvoreno, radila je onlajn pijaca. Potom su otvoreni restorani. Odnedavno rukolu prodaje lokalnom trgovinskom lancu.

- Bukvalno do poslednje liske prodam, ne ostane ništa i onda mi je to dalo podsticaj da se proširim. Proširiću, malo veću količinu ću proizvoditi, pa se nadam da će i tržište biti zadovoljeno, malo šire, van Valjeva - dodaje Danijela

Danijela priprema parcelu na kojoj će podići još 20 plastenika. Kroz osmeh kaže da sebe vidi kao budućeg poljoprivrednika.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!